Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Роберт Оуен - менеджер і батько сучасного менеджменту по управлінню персоналом.

Читайте также:
  1. А.Р. — Предполагая, что физики не учитывают духовный фактор в образовании Эль-Ниньо, сам Роберт, однако, не учитывает космофизические факторы в образовании этого явления...
  2. Авторитет менеджера
  3. БЕНИНЬИ РОБЕРТО
  4. Вимоги до сучасного уроку в школі
  5. ВУД РОБЕРТ
  6. Высокий профессиональный уровень наших менеджеров, позволяет оказывать нашим клиентам качественные консультации и помогает в выборе наиболее подходящего товара или услуги.
  7. Г 57 Говард, Роберт Ирвин. (1906-1936).
  8. Д-р Роберт Энтони
  9. Загальні поняття про міжнародні стандарти ISO 9000: 2000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000, вимоги яких покладені в основу систем менеджменту.
  10. Как работает тренинг-менеджер?

Промислова революція з'явилася результатом розвитку продуктивних сил, що співпав з можливостями, які надали їм нові виробничі відносини, що зароджувалися. При цьому управління, критерієм ефективності якого стала економічна вигода і прибуток, не тільки безпосередньо впливало на хід цієї революції, але і саме отримувало могутні імпульси для подальшого розвитку. Прикладом тому є життя англійського соціального утопіста по духу, менеджера по характеру діяльності, прародителя сучасного менеджменту по управлінню персоналом в науці Роберта Оуена (1771 - 1858).

Удачливий підприємець, Оуен не намагався зупинити хвилю індустріалізму, як це іноді представляють дослідники його діяльності. Недоліки, проблеми, зло промисловій революції - ось що штовхало Р. Оуена на пошук шляхів досягнення соціальної гармонії суспільства майбутнього, реальність якої він доводив власною практичною управлінською діяльністю

Свого першого досвіду управління Оуен набув у віці 18-ти років. Упевнений у власній силі, під впливом успіхів підприємництва, він заснував свій перший невеликий завод в манчестері спільно з механіком Е. Джонсом, який відповідав за технічну сторону виробництва, засновану на нових ткацьких верстатах і джерелах енергії.

Досвід управління, отриманий в період роботи на цій фабриці, і, мабуть, інтерес до практичного менеджменту з'явилися причиною того, що устаткування було продане багатшому власникові, працювати у якого керівником і почав Оуен.

Успіх, якого добився Оуен на фабриці, був заснований, за його власними словами, на "звичках до чіткості", знаннях людської натури, запропонованому їм новому монтажі устаткування і поліпшенні умов праці. Проте навіть надана Оуену свобода дій як управлінцеві, була обмежена. У 1794 або 1795 р. він засновує нову компанію в селищі Нью-ленарк (Шотландія).

Географічна ізоляція Нью-ленарка, могутня (на ті часи) його матеріальна база - чотири фабрики, машинобудівний завод, сільськогосподарська фірма і житлове селище, - створювали прекрасні умови для проведення експерименту, який, на думку Оуена, міг стати прикладом для реформування не тільки частини, але і цілого - всього суспільства. Про необхідність такого реформування свідчила соціальна ситуація, що погіршувалася, в Англії, диференціація суспільства, що росте, важкі умови праці робочого класу, низький рівень його освіти, соціальні суперечності, що заглиблюються, які ставали гальмом на шляху подальшого розвитку промислової революції.

Поселившись в Нью-ленарке і знаходячись в безпосередньому контакті з робочими, Оуен поставив себе в положення "єдиного активного власника" серед партнерів компанії, якою належав Нью-ленарк. На основі нібито відомою лише йому "великої таємниці людської природи" Оуен стрижнем своєї політики реформ вважав кадрову політику. Він рішуче відмовився від каральних заходів, вдавався лише до адміністративної і виховної дії, переконання і прикладу, проявляючи витримку, терпіння і добродійність.

Оуен дорікав своїм партнерам-фабрикантам в тому, що вони не розуміли важливості людського чинника і не підтримували його реформ. В той же час йому доводилося діяти і проти більшості робочих, які також опиралися реформам, не розуміючи, що все робиться для їх блага. Та все ж поступово, спираючись на невеликий актив однодумців, Оуен привчав робочі до дисципліни, чистоти, порядку, розумної системи повсякденних дій.

Відповідно до існуючого закону "Про жебраків" він найняв близько 400 - 500 приходських учнів з числа дітей знедолених, поліпшивши умови їх життя і праці, а також скоротивши для них робочий день. Ця його діяльність доповнювалася перетвореннями життя всього селища, включаючи вулиці, удома, санітарні умови і систему освіти. Оуен присікав адміністративними і виховними заходами крадіжку і аморальні вчинки, постійно прагнучи збудити свідомість своїх "підданих".

Показовим в зв'язку з цим є те, як Оуен вирішував повсюдно існуючу у той час проблему дисципліни. Він відмовився від використання методу тілесних покарань, замінивши його методом напучення. Оуен розробив систему "безшумного контролера" дисципліни. Він ставив чотири види оцінок кожному начальникові, який, у свою чергу, так само оцінював своїх підлеглих. Ці оцінки виражалися в колірних кодах: чорному, блакитному, жовтому і білому по тій, що зростає. Наприклад, до кінця дня на ткацький верстат встановлювалася дерев'яна табличка, що фарбує в той колір коду, який відповідав поведінці і успіхам верстатника. Приходивши на роботу, кожен міг бачити, як працював робочий в попередній день. На думку Оуена, це повинно було примусити ледарів працювати, а тих, хто мав білу табличку, тобто високу оцінку, продовжувати працювати так же добре.

Можливо, сама по собі така міра і не дала б ефекту. Але вона була складеної соціально-економічної системи управління, розробленої Оуеном, яка включала також мережу освітньо-виховних установ для дітей і дорослих, елементи соціального забезпечення і страхування, змагання, виховання відчуття спільності і гордості за підприємство, розвиток соціальної активності робочих, етичне засудження тих, що провинилися, часткове самоврядування. На підприємствах і в селищі, наприклад, існувала практика вибору дружин для підтримки громадського порядку і санітарного нагляду.

Доповнена політикою контролю над введенням у виробництво нової технології, забезпеченням надійних постачань сировини і збуту продукції, така система управління перетворила компанію на Нью-ленарке в одну з самих високопродуктивних і прибуткових. До того ж в Нью-ленарке був досягнутий і вражаючий соціальний ефект. Скоротилися злочинність, пияцтво, сексуальна розбещеність, майже зникли національна і релігійна ворожнеча, інші пороки того часу. Очевидними сталі тенденції прихильності дотримання основних вимог громадського порядку і моральності, взаємодопомоги, терпимості, працьовитості.

Проте успіх діяльності Оуена як менеджера абсолютно не відповідав його діяльності як суспільного реформатора. Можливо, причиною цього було розуміння Оуеном проблеми перетворення суспільства, як чисто інженерного завдання. Досягнувши позитивних результатів в умовах ізольованого співтовариства Нью-ленарка, не залученого в жорстку конкуренцію товаровиробників, Оуен вважав, що винайшов якийсь універсальний пристрій, здатний забезпечити усунення недоліків капіталістичної системи господарювання.

Оголошена ним війна капіталізму мала інтелектуальний характер. З цих же позицій він виступав проти церкви, вважаючи, що не проповіддю відповідальності кожної людини можна досягти поліпшення життя всіх і кожного, а як тільки за допомогою освіти, морального виховання.

Не дивно, що подальша політична активність Оуена в Англії не отримала підтримки з боку власників, фабрикантів, церкви, а також політиків. Запропонований їм фабричний законопроект, що забороняє прийом на роботові дітей до 10 років і що обмежує тривалість робочого дня 10,5 годинами із забороною нічної дитячої праці, так і не був прийнятий.

Потерпіла фіаско і зроблена Оуеном спроба упровадити свої реформаторські ідеї в Америці. Створена їм в 1824 р. Кооперативна комуна (Нью-гармонія) в штаті Індіана також була приречена на провал, і через три роки Оуен опинився як фінансово, так і морально розбитим. Його ідея про те, що методи управління на бавовняних комбінатах можуть бути застосовні до суспільства в цілому, була не здатна переконати інших в реальності такого уявлення, по праву оцінювалася і оцінюється як утопія.

Цього, проте, не можна сказати про його новаторське розуміння людського чинника. Саме з ним пов'язані успіхи Оуена, що мали місце, як менеджера і соціального реформатора. Він звинувачував фабрикантів в тому, що вони витрачали величезні засоби на устаткування, на скорочення матеріальних витрат, але при цьому не робили ніяких інвестицій в людські ресурси, хоча ефективність таких вкладень дуже висока. Оуен, зокрема, звертав увагу на те, що гроші, витрачені на поліпшення соціально-психологічної обстановки праці, підвищення кваліфікації робочої сили принесуть не п'ять, десять, п'ятнадцять відсотків на витрачений таким чином капітал, а "часто п'ятдесят, у багатьох випадках і сто відсотків".

Як видимий, Оуен ще задовго до Мейо і інших представників школи біхевіористського (поведінкового) напряму не тільки поставило питання про значення людського чинника для фірми, але і успішно намагався його реалізувати. Його дійсно можна вважати батьком сучасного менеджменту по управлінню персоналом.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 118 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ефлексивне та нерефлексивне слуханнЯ. | Первісне суспільство | Єгипет і Вавілонія | Китай і Індія | Греція і Рим | Управлінська думка епохи феодалізму |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав