Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Засоби та механізми соціалізації.

Читайте также:
  1. Анорексигенні засоби (від латинського слова anorexia – відсутність апетиту).
  2. Антихелікобактерні засоби.
  3. Аудiовiзуальнi засоби наочності.
  4. Аудиторні засоби навчання
  5. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  6. Блювотні та проти блювотні засоби.
  7. Допоміжні засоби навчання
  8. Жовчогінні засоби.
  9. Загальні основи медичної реабілітації. Засоби, форми, методи ЛФК.
  10. Заняття 5.Механізми наведення і вимоги запропоновані до них

Соціалізація людини здійснюється широким набором універсальних засобів, зміст яких специфічно для того чи іншого суспільства, тієї чи іншої соціальної верстви, того або іншого віку соціалізіруемого. До них можна віднести вигодовування немовляти і догляду за ним; формовані побутові та гігієнічні вміння; оточують людину продукти матеріальної культури; елементи духовної культури (від колискових казок до скульптур); стиль і зміст спілкування, а так само методи заохочення і покарання в сім'ї, в групах однолітків, у виховних та інших социализирующих організаціях; послідовне прилучення людини до численних типами та видами відносин в основних сферах його життєдіяльності - спілкуванні, грі, пізнанні, предметно-практичної і духовно-практичної діяльностях, у спорті, а так само в сімейному, професійної, громадської і релігійній сферах.

Кожне суспільство, кожна організація, кожна соціальна група (мала чи велика) виробляє у своїй історії набір позитивних і негативних, формальних і неформальних санкцій - способів навіювань і переконань, приписів і заборон, заходів примусу і тиску, аж до застосування фізичного насильства, способів вираження визнання, відзнаки, нагород. За допомогою цих заходів і способів поведінка людини і цілих груп людей приводиться у відповідність до прийнятих в даній культурі зразками, нормами, цінностями.

Соціалізація людини у взаємодії з різними факторами і агентами відбувається за допомогою низки, умовно кажучи, «механізмів». Існують різні підходи до розгляду «механізмів» соціалізації. Так французький соціальний психолог Габріель Тард вважав основним наслідування. Американський вчений Урі Бронфенбренер механізмом соціалізації вважає прогресивну взаємну акомодацію (пристосовуваність) між активним зростаючим людською істотою і умов, що змінюються, в яких він живе, а А. В. Петровський закономірну зміну фаз адаптації, індивідуалізації та інтеграції в процесі розвитку особистості. Узагальнюючи наявні дані А.В. Мудрик з точки зору педагогіки виділяє кілька універсальних механізмів соціалізації, які необхідно враховувати і частково використовувати в процесі виховання людини на різних вікових етапах.

До психологічних і соціально-психологічним механізмам можна віднести наступне.

Імпрінтінг (запечатление) - фіксування людиною на рецепторному і підсвідомому рівнях особливостей впливають на його життєво важливих об'єктів. Імпрінтінг відбувається переважно в дитячому віці. Однак і на більш пізніх етапах можливо запечатление будь-яких образів, відчуттів.

Екзистенційний натиск - оволодіння мовою і неусвідомлюване засвоєння норм соціальної поведінки, обов'язкових у процесі взаємодії із значущими особами.

Наслідування - проходження якому або Наприклад, зразком. У даному випадку - один із шляхів довільного і найчастіше мимовільного засвоєння людиною соціального досвіду.

Ідентифікація (ототожнення) - процес неусвідомлюваного ототожнення людиною себе з іншою людиною, групою, образом.

Рефлексія - внутрішній діалог, в якому людина розглядає, оцінює, приймає або відкидає ті чи інші цінності, властиві різним інститутам суспільства, сім'ї, суспільства однолітків, значущим особам і т.д. Рефлексія може являти собою внутрішній діалог кількох видів: між різними «Я» людини, з реальними або вигаданими особами та ін За допомогою рефлексії людина може формуватися і змінюватися в результаті усвідомлення і переживання нею тієї реальності, в якій він живе, свого місця в цій реальності і себе самого.

До механізмів соціалізації можна віднести наступні.

Традиційний механізм соціалізації є засвоєння людиною норм, еталонів поведінки, поглядів, стереотипів, які характерні для його родини і найближчого оточення. Це засвоєння відбувається, як правило, на неусвідомленому рівні за допомогою фіксації, некритичного сприйняття панівних стереотипів. Ефективність традиційного механізму дуже рельєфно з'являється тоді, коли людина знає, «як треба», «коли треба», але це його знання суперечить традиціям його оточення. У такому випадку виявляється прав французький мислитель Мішель Монтень, який писав: «... Ми скільки завгодно можемо твердити своє, а звичаї і загальноприйняті житейські правила тягнуть нас за собою». Крім того, ефективність традиційного механізму проявляється в тому, що ті чи інші соціальні елементи, засвоєні наприклад, у дитинстві, але в наслідку незатребувані або блоковані в силу змінених умов життя (наприклад, переїзд із села в місто), можуть спливти в поведінці людини при чергову зміну життєвих умовах або наступних вікових етапах.

Інституційний механізм соціалізації, як випливає вже з самої назви, функціонує в процесі взаємодії людини з інститутами суспільства і різними організаціями, як спеціально створені для його соціалізації, так і реалізують соціалізуючі функції попутно, паралельно зі своїми основними функціями (виробничі, громадські, клубні та інші структури, а також засоби масової комунікації). У процесі взаємодії людини з різними інститутами і організаціями відбувається наростаюче нагромадження їм відповідних знань і досвіду соціально одобряемого поведінки, а так само досвіду імітації соціально схвалюється поведінки і конфліктного і безконфліктного виконання соціальних норм.

Треба мати на увазі, що засоби масової комунікації як соціальний інститут впливають на соціалізацію людини не тільки за допомогою трансляції певної інформації, але і через поданні зразків поведінки героїв книг, кінофільмів, телепередач. Ефективність цього впливу визначається тим, що, як зауважив реформатор західноєвропейського балету Жан Жорж Новер, «оскільки пристрасть відрізняються більшою силою і визначеністю, ніж пристрасті людей звичайних, їм легше наслідувати». Люди з відповідно до віковими та індивідуальними особливостями схильні ідентифікувати себе з тими чи іншими героями, сприймаючи при цьому властиві їм зразки поведінки, стиль життя і т.д.

Стилізований механізм соціалізації діє в рамках певної субкультури. Під субкультурою розуміється комплекс морально-психологічних рис і поведінкових проявів, типових для людей певного віку або певного професійного чи культурного шару, який в цілому створює певний стиль поведінки і мислення тієї чи іншої вікової, професійної або соціальної групи.

Міжособистісний механізм соціалізації функціонує в процесі взаємодії людини з суб'єктивно значущими для нього особами. Значущими для нього можуть бути батьки (в будь-якому віці), будь-який шановний дорослий, друг-одноліток свого або протилежної статі. Але нерідкі випадки, коли спілкування із значущими людьми в групах чи організаціях може робити на людину вплив не ідентичну тій, який чинить на нього сама група або організація.

Соціалізація людини, а особливо дітей, підлітків, юнаків, відбувається за допомогою всіх названих механізмів. Однак у різних статевовікових і соціально-культурних груп, у конкретних людей співвідношення ролі механізмів соціалізації різне, і часом ця відмінність дуже істотно.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ТРАДИЦИЯ СЕДЬМАЯ. | ТРАДИЦИЯ ВОСЬМАЯ. | ТРАДИЦИЯ ДЕВЯТАЯ. | ТРАДИЦИЯ ДЕСЯТАЯ. | ТРАДИЦИЯ ОДИННАДЦАТАЯ. | ТРАДИЦИЯ ДВЕНАДЦАТАЯ. | ДВЕНАДЦАТЬ ТРАДИЦИЙ. | Особистість людини і різні підходи до її вивчення. | Дитинство | Зрілий вік |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав