Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Психологічне здоров’я

Читайте также:
  1. КЛЮЧОВІ ПРОБЛЕМИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ЇХ ВИРІШЕННЯ
  2. ОСНОВИ ЗДОРОВ’Я
  3. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ПРИНЦИПИ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
  4. Поняття «здоров’я» та «хвороба».
  5. СИСТЕМА ОРГАНІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ
  6. Формування гендерної політики в галузі охорони здоров’я. Особливості сучасної демографічної ситуації в Україні
  7. Якість води та здоров’я людини

Можливо більш глибоке значення в проблематиці здоров’я суспільства має вплив соціальної нерівності на наше психічне або психологічне здоров’я. Це випливає в такі поведінкові реакції та схильності як акти насильства або поганого поводження, разом з такими емоційними проблемами як депресія, тривога та персональні розлади.

При загальному оцінюванні тенденцій депресії та тривоги в розвинутих країнах, країнах в яких, як багато хто вважає, живеться веселіше та легше через доступ до матеріальних благ, з’ясовуються зовсім інші реалії (144, 145). Британське дослідження з вивчення депресії серед людей в 20 річному віці показало, що в 1970 році цей показник був в середньому в двічі більшим ніж в 1958 (146). Американське дослідження, що проводилося між 63,700 студентами коледжу, показало, що високому рівню тривоги піддаються в п’ять разів більше молодих людей ніж це було в пізніх 1930х (147). Дослідження американської психологічної асоціації, що проводилося в 2011 році, показало, що психічні захворювання серед студентів коледжу були більш поширеними ніж десятиріччя назад (148).

Психолог університету Сан-Дієго Жан Твендж виклав результати 269 досліджень, які стосуються вимірювання тривожності в США та які проводилися між 1952 та 1993 роками. Сукупні оцінювання показують драматично чітку тенденцію росту тривожності в цей період, з таким, для прикладу, висновком що до кінця 1980х середньостатистична американська дитина була більш стривоженою ніж психіатричні пацієнти дитячого віку в

 

 

141 Заради уточнення тут варто зазначити, що цей феномен стосується більше відносно багатих в загальному суспільств ніж суспільств, які по своїй суті є злиденними.

142 Посилання: Social Determinants of Health: The Solid Facts, R.G. Wilkinson & M. Marmot, World Health Organization, 2006 р.

143 Зведений PDF-файл з графіком регресії, який взятий з роботи Р. Вілкінсона та К. Пікет, Ви можете знайти за наступним посиланням:

http://www.tantor.com/Extras/B0505_SpiritLevel/B0505_SpiritLevel_PDF_1.pdf

144 Посилання: The Dramatic Rise of Anxiety and Depression in Children and Adolescents, Peter Gray, 2012 р.

(http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201001/the-dramatic-rise-anxiety-and-depression-in-children-and-adolescents-is-it)

145 Джерело: Anxiety Disorders Are Sharply on the Rise, Timi Gustafson R.D

(http://timigustafson.com/2011/anxiety-disorders-are-sharply-on-the-rise/)

146 Time Trends in child and adolescent mental health, Maughan, Collishaw, Goodman & Pickles, Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2004 р.

147 В якості джерела взято дані американської асоціації з вивчення тривожних розладів. Для підведення підсумків, до вивчення рекомендується наступна стаття: http://www.msnbc.msn.com/id/39335628/ns/health-mental_health/t/why-are-anxiety-disorders-among-women-rise/#.UI9PRoUpzZg

148 Depression On The Rise In College Students, NPR, 2011

(http://www.npr.org/2011/01/17/132934543/depression-on-the-rise-in-college-students)

1950х (149).

В 2011 році звіт національного центру статистики охорони здоров’я (англ. «NCHS») показав, що рівень застосування антидепресантів в Америці серед підлітків та дорослих (людей віком від 12 і старше) збільшився майже на 400% між 1988–1994 та 2005–2008 роками. Антидепресанти були на третьому місці серед найбільш поширеніших медикаментів, які приписувалися й вживалися американцями в 2005–2008 роках (150).

В той час як для депресії може мати місце генетичний компонент, напрями тенденції чітко показують причинність навколишнього середовища, яка виступає тут у якості рушійної сили. За словами Річарда Вілкінсона: «Хоча у людей із психічними розладами інколи відбуваються зміни рівня певних хімічних речовин у мозку, ніхто ще не довів, що вони є причинами депресії, скоріше навпаки, самі ці зміни були спричинені депресією…хоча деяка генетична вразливість може лежати в основі деяких психічних хвороб, це не може пояснити велетенський підйом кількості захворювань в нещодавні десятиліття – наші гени не можуть змінюватися так швидко (151)».

Виявляється наш відносний соціальний статус справляє глибокий ефект на наше психічне здоров’я і ця схильність може також простежуватися в тому, що ми називаємо еволюційною психологією подібних нам приматів. Дослідження 2002 року, що проводилося над макаками показало, що ті, хто знаходилися на нижчих підлеглих щаблях даної соціальної ієрархії мали менший рівень активності дофаміну ніж у домінантних і цей показник змінювався як тільки зграї перегруповувалися.

Іншими словами, тут немає нічого спільного зі специфікою їхньої біології – лише соціальне упорядкування скорочує чи підвищує їхній рівень дофаміну. Також було з’ясовано, що мавпи нижчих рівнів ієрархії потребували більше кокаїну для його компенсації. Все це доводить, що низький рівень дофаміну у приматів (включаючи людей) має прямий взаємозв'язок з депресією (152).

Картина стає цілком зрозумілою і хоча такі прямі чинники стресу як відчутність гарантії працевлаштування, борги та інші в більшій мірі економічні фактори властиві соціальній системі можуть грати важливу роль (153), значення самого соціально-економічного статусу є все ще домінантним. Наступний графік є порівнянням загального психічного здоров’я та рівня вживання наркотиків в різних країнах (154).

Він включає інформацію по дев’яти країнах, взяту з опитувань ВООЗ, включаючи рівень тривожних розладів, розладів настрою, імпульсивних розладів, залежностей та інше. Тут чітко видно, що Сполучені Штати Америки, які мають найвищий показник нерівності, також мають велетенський рівень розладів психічного здоров’я та вживання наркотиків в порівнянні з менш стратифікованими країнами, між якими Італія знаходиться на найнижчому рівні за кількістю психічних розладів в даній групі.

 

149 The age of anxiety? Birth cohort change in anxiety and neuroticism, J.M. Twenge, Journal of Personality and Social Psychology, 2007 р.

150 Antidepressant Use in Persons Aged 12 and Over: United States, 2005–2008 рр., Laura A. Pratt, NCHS, жовтень 2011 р. (http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db76.htm)

151 The Spirit Level by Richard Wilkinson and Kate Pickett, Penguin, березень 2009 р., ст.65

152 Social dominance in monkeys: dopamine D2 receptors and cocaine self-administration, Morgan & Grant, Nature Neuroscience, 2002 р. 5(2): ст.169-74

153 Suicide rates rocket in wake of economic downturn recession, Nina Lakhani, The Independent, 15 серпня 2012 р.

154 Графік взято з роботи Річарда Вілкінсона та Кейт Пікет «Рівень настрою» (англ.«The Spirit Level» by Richard Wilkinson and Kate Pickett) Penguin, березень 2009 р., ст.67

 

 

 

Навіть прийнятий соціальний статус, як при кастових відношеннях у таких країнах як Індія, може мати глибокий вплив на впевненість та поведінку. У дослідженні 2004 року проводилося порівняння здатності рішення проблем серед 321 індійських хлопчиків з вищої касти та 321 індійський хлопчиків з нижчої касти. Результати показали, що коли касти не були публічно оголошені до того, як проводилося вирішення проблем, обидві групи хлопчиків досягли однакових результатів. В другому раунді, перед яким було оголошено касту кожної групи, група з низької касти впоралася з завданням набагато гірше, а група з високої касти набагато краще, що породило дуже розбіжні дані в порівнянні з результатами першого раунду (155).

На людей дуже впливає статус, який вони займають у своєму суспільстві і часто коли ми очікуємо, що нас розглядають у якості нижчих, ми дуже часто і ведемо себе таким чином.

155 Belief Systems and Durable Inequalities, Policy Research Working Paper, Waskington DC: World Bank, 2004 | Графік взято з роботи Річарда Вілкінсона та Кейт Пікет «Рівень настрою» (англ. «The Spirit Level»), Penguin, березень 2009 року, ст.113-114

 

В завершення до цього параграфу який стосується психосоціального феномену основаного на нерівності, що показує чіткий зв'язок з психологічним здоров’ям, важливо швидко з’ясувати широке коло проблем, які з цим пов’язані. Коли мова йде про освіту, соціальний капітал (довіра), ожиріння, тривалість життя, підліткову вагітність, ув’язнення та покарання, соціальну мобільність, можливості, та навіть інновації – країни з меншою нерівністю доходів мають кращі показники ніж ті в яких нерівність доходів є вищою. Іншими словами, вони є більш здоровими суспільствами (156).

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розумовий замок | Штучний поділ | Витоки та вплив | Єдиний аргумент, що залишається | Все є технічним | Нелогічний зв'язок? | Зміна умов | ЧАСТИНА II: СОЦІАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ | Економічний фактор | Вивчення історії хвороби: серцево-судинні захворювання |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав