Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення рівномірності зміни об’єму цементу

Читайте также:
  1. I. Визначення
  2. I. Визначення поняття орнамент.
  3. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. Аналіз найбільш коштовні зміни іміджу банку (на прикладі вітчизняних та зарубіжних банків).
  5. Визначення
  6. Визначення бюджету на основі певного відсотка від продажів, прийнятого в конкурентів
  7. Визначення витрат палива тепловозом
  8. Визначення густини молока
  9. Визначення густини молока (ГОСТ 3625-84)
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ДОПУСТИМИХ ШВИДКОСТЕЙ РУХУ ПО СПОЛУЧЕННЯХ КРИВИХ

Нерівномірність зміни об’єму може бути викликана збільшеним вмістом у цементі вільних окисів кальцію СаО, МgО, та гіпсу. СаО, МgО взаємодіють із водою та утворюють Са(ОН)2, Мg(ОН)2 і при цьому вони збільшуються в об’ємі та викликають тим розтягуючі напруження в цементному камені. Це приводить до руйнування цементного каменю. ДСТУ Б.В. 2.7-46-2010 обмежує вміст СаО в клінкері до 5% та вміст SО3 в цементі – до 3,5%.

Рівномірність зміни об'єму цементу визначають одним з двох методів:

· методом Ле-Шательє, згідно з яким вимірюють зміну об'єму цементного тіста нормальної густоти за показниками зміни відстані між двома індикаторними стрілками кільця Ле-Шательє.

· методом візуального огляду коржиків з цементного тіста нормальної густоти після їх повітряно-вологого зберігання та кип'ятіння в воді.

Для випробування на рівномірність зміни об'єму готують цементне тісто нормальної густоти.

Дві наважки цементного тіста масою 75 г кожна, виготовлених у вигляді кульок, розташовують на скляній пластинці, злегка змащеній машинним маслом. Стукають пластинкою по твердій поверхні до утворення з кульок коржиків діаметром від 7 см до 8 см та товщиною у центрі близько 1 см. Поверхню коржиків вирівнюють ножем, що протертий вологою тканиною від зовніш­нього краю до центра до утворення гострих країв і гладкої закругленої поверхні.

Зразу після цього коржики поміщають у ванну з гідравлічним затвором або шафу для повітряно-вологого зберігання зразків для витримування коржиків протягом (24 + 2) год

Після закінчення часу зберігання два цементних коржики виймають з ванни, знімають із пластинок і розміщують на ґратчастій полиці у водяній бані. Нагрівають протягом (30±5) хв до температури кипіння води і витримують протягом 3 год за цієї температури, після чого припиня­ють нагрівання, дають коржикам охолонути в ємкості бані до температури повітря в приміщенні лабораторії, і проводять їх зовнішній огляд відразу після витягання з води.

У разі, коли вміст магній оксиду (МgО) в клінкері, з якого був виготовлений цемент, що випробовують, становить більше ніж 5 %, потрібно додатково провести випробування рівномір­ності зміни об'єму в автоклаві. Це випробування проводять тільки для цементів, які витримали випробування кип'ятінням у водяній бані.

Коржик із тіста після виготовлення замість кип'ятіння піддають обробці в автоклаві за наступним режимом: підняття тиску від атмосферного до 2,1 МПа- протягом від 60 хвдо 90 хв, витримка при тиску 2,1 МПа - протягом 3 год, зниження тиску від 2,1 МПа до атмосферного - близько 60 хв. Після цього коржик витягають із автоклаву, охолоджують до температури примі­щення і відразу проводять зовнішній огляд.

Опрацювання і наведення результатів випробувань. Цемент відповідає вимогам стандарту щодо рівномірності зміни об'єму, якщо на лицьовій стороні коржиків відсутні радіальні, що доходять до країв, тріщини або сітки мілких тріщин, які видно неозброєним оком або під лупою, а також яких-небудь скривлень і збільшення об'єму коржиків. Скривлення виявляють за допомогою лінійки, яку прикладають до плоскої поверхні коржика, при цьому виявлені скривлення не повинні бути більше ніж 2 мм на краю або в центрі коржика. Допустима у першу добу після випробувань поява тріщин усихання, що не доходять до краів коржиків, за умови зберігання дзвінкого звуку при постукуванні коржиків один по одному.

Зразки коржиків, які витримали або не витримали випробування на рівномірність зміни об'єму, наведені на рисунках 6 і 7.

Тріщини усихання

Рис 6. Коржики, що витримали випробування на рівномірнісь об’єму

Рис 7. Коржики, що не витримали випробування на рівномірнісь зміни об’єму

Результати випробувань рівномірності зміни об'єму цементу наводять у звіті з випробувань та у документі про якість цементу.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 86 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Класифікація | Основні компоненти | Підготовка до проведення випробувань | Тонина помоелу цементу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав