Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тонина помоелу цементу

Читайте также:
  1. Визначення рівномірності зміни об’єму цементу
  2. Цементування свердловин

Тонкість помелу цементу впливає на терміни тужавіння. Чим дрібніше подріблений цемент тим, вища його міцність, особливо в ранній період. Тонкість помелу цементу повинна бути такою, щоб при просіюванні його крізь сито з сіткою № 008 (ГОСТ 6613) залишок на ситі повинен складати не більше ніж 15 % за масою. Питома поверхня цементу для бетону дорожніх і аеродромних покриттів повинна бути не менше ніж 280 м2/кг.

Тонкість помелу цементу за залишком на ситі визначають шляхом просіювання проби цементу крізь стандартні сита з вимірюванням частки цементу, розмір зерен якої перевищує визначений розмгр отворів сита.

Для перевірки сит використовують еталонний зразок із відомою часткою матеріалу більшої фракції ніж визначений розмір отворів сита.

Тонга'сть помелу цементу за питомою поверхнею визначають методом повітропроникності, шляхом вимірювання часу, за який проходить певна кількість повітря крізь ущільнений шарцементузаданих розмірів та пористості.

За умови використання приладу для механічного просіювання зважують 50 г цементу з точністю до 0,05 г і вміщують його на сито, споряджене піддоном. Закривають обичайку кришкою і встановлюють цей комплект у прилад для механічного просіювання. Тривалість просіювання становить 20 хв

Після зупинки приладу цемент, що залишився на ситі, піддають контрольному просіюванню. Просіювання виконують вручну на лист паперу протягом хвилини.

Якщо при контрольному просіюванні крізь сито проходить не більше ніж 0,05 г цементу, вважають, що операцію просіювання закінчено.

Тонкість помелу цементу визначають як залишок на ситі з сіткою з отворами 0,030 мм у відсотках від попередньої маси проби, що надана на випробування, з точністю до 0.1 %

Для визначання залишку на ситі дозвопено використовувати прилади для пневматичного просіювання цементу або виконувати операцію вручну, якщо отримані результати е такими самими, що й при застосуванні приладу для механічного просіювання.

При використанні приладів для пневматичного просіювання випробування виконують відпо­відно до інструкції, що надана до приладу.

Перевірка сита. Перевірка сита є обов'язковою процедурою, яку виконують після кожних 300 просіювань незалежно від того, яким способом визначають залишок на ситі: чи з застосуванням приладів, чи вручну.

Визначення істинної густини. Прилад Ле-Шательє закріпляють у плетиві і розташовують вертикально у скляній посу­дині так, щоб уся його градуйована частина знаходилася у воді. Необхідно, щоб при відліку рівня рідини у приладі температура води у посудині відповідала температурі, за якої проводили гра­дуювання приладу.

Прилад наповнюють зневодненим гасом до нижчої нульової риски щодо нижнього меніску. Після цього вільну від гасу частику приладу (вище нульової риски) ретельно протирають тампоном із фільтрувального паперу.

Від проби цементу відважують 65 г цементу з точністю до 0,01 г і висипають його у прилад Ле-Шательє ложечкою маленькими рівномірними порціями.

Для видалення бульбашок повітря, які потрапили у гас із цементом, прилад виймають із посудини з водою і обертають його у нахиленому стані протягом 10 хв на гладкому гумовому килимку. Після цього прилад знову розміщують у посудині з водою та після витримки у верти­кальному положенні Протягом не менше ніж 10 хв проводять відлік рівня рідини в межах верхньої градуйованої частини приладу. За показниками рівня рідини до і після додавання цементу в прилад обчислюють об'єм рідини, витиснутий цементом.

Для визначення густини цементу виконують два паралельних випробування.

Густину цементу , г/см3, обчислюють за формулою:

де - наважка цементу, г;

V - об'єм рідини, витиснутий цементом, см3.

Густину цементу обчислюють із точністю до 0,01 г/см3 як середнє арифметичне значення двох визначень, розбіжність між якими не повинна бути більше 0,02 г/см3.

Допускається використання інших методів визначення густини, що забезпечують у відпо­відності з діючими до них інструкціями точність не менше ніж ±0,01 г/см3

Проведення випробувань. Після визначення густини цементу розраховують масу наважки цементу і випро­бовують цемент методом повітропроникності для визначення питомої поверхні згідно з інструкцією до приладу ПСХ або В.В. Товарова

Виконують два паралельних визначення питомої поверхні з однієї наважки цементу.

При визначенні питомої поверхні на приладі Р.Л Бпейна випробування здійснюють згідно з розділом 4 ДСТУ ЕN 196-6.

Питому поверхню обчислюють з точністю до 10 см2/г як середнє арифметичне значення двох визначень, розбіжність між якими не повинна бути більше ніж 1 % середньоарифметичного значення

Стандартний відхил збіжності повинен становити близько 100 см2/г, а відтворюваност) - близько 150 см2/г.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 86 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Класифікація | Основні компоненти | Підготовка до проведення випробувань | Визначення строків тужавіння | Визначення рівномірності зміни об’єму цементу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав