Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етіологія і патогенез.

Читайте также:
  1. Диффузный токсический зоб. Этиопатогенез. Клиническая картина и критерии диагностики. Лечение.
  2. Етіологія.
  3. Клинические признаки недостаточности аортального клапана и их патогенез.
  4. Лейкозы. Этиология. Патогенез. Классификация. Клинические «маски» начальных проявлении острого лейкоза.
  5. НЕВРОЗЫ У ДЕТЕЙ И ПОДРОСТКОВ. АНАМНЕЗ, ЭТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗ.
  6. Патогенез.
  7. Патогенез.
  8. Патогенез.
  9. Патогенез.

 

Хірургічну інфекцію викликають стафілококи, стрептококи, пневмококи, гонококи, кишкова і синегнійна палички і ін., нерідко в симбіозі з анаеробними мікроорганізмами. Бактерії, що потрапили в рану, починають проявляти свою життєдіяльність і розмножуватися в ній в середньому через 6 – 12 годин. Моментами, що сприяють їх розвитку, є:

а) наявність в зоні травми живильного для них середовища (крововилив, тканини, що омертвіли);

б) одночасне співіснування декількох видів мікробів (поліїнфекция);

в) проникнення мікробів підвищеної вірулентності, наприклад, забруднення місця пошкодження гнійним відокремлюваним іншого хворого;

г) слабкість імунологічних реакцій;

д) порушення місцевого і загального кровообігу у хворого.

Також вхідними воротами інфекції є дрібні пошкодження шкіри (укуси, садно, потертості). Впровадженню інфекції та розвитку запалення сприяють сторонні тіла. У місті впровадження інфекції навкруги сторонніх тіл виникає набряк, запальна інфільтрація тканин з послідуючею гнійною інфільтрацією.

На появу бактерій організм відповідає місцевою і загальною реакцією. Місцева реакція тканин виражається перш за все, зміною кровообігу нервово-рефлекторної природи. Розвивається артеріальна гіперемія, потім венозний стаз з утворенням набряку, з'являється біль, місцеве підвищення температури і ін. У запальному вогнищі накопичується велика кількість нейтрофільних лейкоцитів.

Загальна реакція організму на впровадження гноєродних мікробів виникає одночасно з місцевою. Ступінь її залежить від кількості бактерійних токсинів і продуктів розпаду тканин, а також опірності організму. Особливо вірулентні мікроби, виділяючи токсини, зазвичай викликають сильну загальну реакцію організму. Проявами її є: лихоманка, затемнення, а іноді і непритомність, головний біль, загальне нездужання, тахікардія, різко виражені зміни показників крові, порушення функції печінки, артеріального тиску, застій в малому крузі кровообігу. Хворі потребують ретельного обстеження для виявлення первинного гнійного вогнища і вхідних воріт. Розрізняють гиперергічну, нормергічну і гипоергічну реакції. Гиперергічна – процес з бурхливою течією і не дивлячись на своєчасне, раціональне лікування часто закінчується летальним результатом. Нормергічна – процес розвивається менш бурхливо, до запального процесу залучається менше тканин, зміни з боку крові не носять вираженого характеру. І цей процес легше піддається лікуванню.

Гипоергічна – запальний процес обмежений тільки невеликою зоною, менше набряк. Ці процеси легко піддаються лікуванню, а у деяких і без лікування, але якщо хороші захисні сили організму, а інакше інфекція приймає затяжний характер.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Матеріали щодо методичного забезпечення заняття. | Ситуаційні задачі | Матеріали для самоконтролю якості підготовки | Тести різних рівнів. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав