Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Радіонуклідне дослідження органів дихання.

Читайте также:
  1. Аналіз та узагальнення результатів дослідження
  2. Вибірка маркетингового дослідження
  3. Визначення основних понять за темою дослідження
  4. Відбір, опис та дослідження керну і шламу продуктивних розрізів
  5. Гідродинамічні дослідження свердловин на неусталеному режимі
  6. Головні проблеми дослідження у філософії техніки.
  7. Головні проблеми дослідження у філософії техніки.
  8. Дослідження зовнішніх відмітних ознак, асортименту та якості меблевих товарів
  9. Дослідження показників прибутковості підприємства
  10. ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПОБУТОВИХ ЧИСТЯЧИХ І МИЮЧИХ ЗАСОБІВ

Радіонуклідні методи є головними променевими методами дослідження функціонального стану легенів. Сцинтиграфія легенів дозволяє оцінити як якісно, так і кількісно регіонарну вентиляцію, альвеолярно-капілярну диффузію та капілярний кровообіг (перфузію) системи легеневих артерій. Найбільш виправданим клінічно є паралельне використання дослідження альвеолярної вентиляції та перфузії.

Показання до радіонуклідного дослідження:

· оцінка регіональної альвеолярної вентиляції та кровообігу при різній патології дихальної та серцево-судинної систем;

· виявлення вогнищевих порушень вентиляції та кровообігу;

· динамічне спостереження за перебігом патології в процесі консервативного або хірургічного лікування;

· оцінка компенсаторних можливостей ділянок легенів, що не уражені патологічним процесом;

· проведення трудової експертизи.

А. Основними методами дослідження альвеолярної вентиляції інертними газами 133Xe, 81mКr або аерозолем з 99mTc є радіоспірографія та інгаляційна сцинтиграфія. Частіше в якості РФП використовують 133Xe, який швидко виводиться з організму (Т1/2біол. = 1 хв, Т1/2фіз. = 5,27 діб, енергія γ-квантів 80 кеВ). Рідше 81mКr1/2біол. = 1 хв, Т1/2фіз. = 13 с, енергія γ-квантів 190 кеВ) який отримують з генератора 81Rb. Перспективними для проведення дослідження на ПЕТ є ультракороткоживучі циклотронні гази – 15О2 та 15СО2.

Радіоспірографія.

Методика проведення. Використовують багатодетекторні системи. Заздалегідь у сифон спірографу з 5-6 л повітря уводять 133Xe (активністю 37 МБк/л). Пацієнту, який сідає у крісло, перпендикулярно до спіни встановлюють 8 детекторів (4 на кожну легеню) на рівній відстані вздовж лопаткової лінії. Підключивши закриту систему спірограф-пацієнт включають самописець зі швидкістю протягування паперу 1 мм/с. Пацієнт робить глибокий вдих і переходить на звичайне дихання до настання рівноваги. Потім робить максимальні вдих та видих (для уявлення розподілу легеневих об¢ємів у досліджуваних зонах) і знову переходить на звичайне дихання протягом 20-25 с. На фазі глибокого видиху пацієнта переводять на дихання звичайним повітрям. Процедура триває 3-4 хв.

Оцінка результатів. Радіоспірограми оцінюють якісно та кількісно. Якісно оцінюють міжлегеневу асиметричність, виразність дихальних зубців під час звичайного та форсованого дихання, рівень накопичення РФП над відповідною зоною легені під час першого глибокого вдиху і на фазі максимального накопичення порівняно з іншими зонами цієї легені. Нормальні криві вентиляції швидко піднімаються під час першого вдиху і наступним поступовим наростанням рівня радіоактивності до врівноважування в системі пацієнт-спірограф - плато (через 39,2 ± 6,6 с). Максимальні вдих та видих відбиваються на спірограмі дихальним піком. Після відключення апарату спостерігається швидке спадання радіоактивності.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Київ 2007 | Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція). | Рентгенологічне дослідження. | Діагностика, уточнення об¢єму ураження та контроль за проведенним лікуванням. | Проба Соколова (для визначення функції зовнішнього дихання). | Радіоциркулограма | М’які тканини | Кісткова система | Діафрагма | Легеневі поля |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав