Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ЗБАГАЧЕНИХ ГЕМОВИМ ЗАЛІЗОМ

Читайте также:
  1. IV випадок: негативна оцінка
  2. Алгоритм кластеризацїї як системоутворюючого фактору регіональної конкурентоспроможності
  3. Аналіз ефективності фінансових інвестицій
  4. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  5. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  6. Бюджет маркетингової програми, оцінка її ефективності та порядок контролю
  7. В. Винниченко– майстер творення нових жіночих образів
  8. Види цінових знижок
  9. Вітчизняний підхід до забезпечення конкурентоспроможності національної економіки.
  10. Динаміка макроекономічних пропорцій та оцінка стану виробництва суспільного продукту в кризових умовах

 

В.В. Євлаш, д.т.н., професор

Л.Д. Заброцька, к.е.н., доцент

В.О. Акмен, старший викладач

Харківський державний університет харчування та торгівлі, м. Харків

 

Аналізуючи тенденції ринку кондитерських виробів, слід сказати, що основними шляхами покращення конкурентної позиції підприємства на ринку є: підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок впровадження технологічних інновацій; виведення на ринок нових продуктів; проведення обґрунтованої цінової політики тощо. При впровадженні у виробництво нових продуктів з поліпшеними властивостями, підприємства харчової промисловісті здійснюють сукупність заходів по визначенню доцільності таких нововведень, що відбувається шляхом формування конкурентних переваг, висвітленням таких характеристик товару, які роблять його популярним для споживача, забезпечуючи прибуток підприємству. При цьому обов'язково розраховується економічний ефект віробництва нових продуктів.

При проведенні моніторингу ринку та аналізі літературних джерел визначено, що кондитерські вироби спрямованої фізіологічної діїї є достатньо популярними на ринку і завдяки своїм характеристикам взмозі скласти конкуренцію традиційним. При цьому, більшість кондитерських виробів, що пропонуються споживачам, мають високу калорійність і збіднені за мікронутрієнтним складом. Тому розширення асортименту цукристих кондитерських виробів, збагачених мікронутрієнтами є актуальним.

Метою роботи було визначити економічну ефективність та конкурентоспроможність нових кондитерських виробів збагачених гемовим залізом.

Розроблено фруктово-ягідні начинки для борошняних виробів на основі яблучно-чорносмородинового та яблучно-чорноплідногоробинового повидла та солодкі плитки «Редгемчик», «Фітогемчик», «Каленгемчик», загального та лікувально-профілактичного призначення, збагачені на гемове залізо. Оцінку економічної ефективності виробництва нових солодощів збагачених гемовим залізом виконували шляхом визначення ефекту від їх реалізації, виявлення змін поточних і капітальних витрат по впровадженню нових технологій та їх порівняльної кількісної оцінки.

Серед підходів до оцінки ефективності, що пропонуються в економічній літературі, обрано найпоширеніший – ресурсно-витратный підхід, відмінною рисою якого є підсумовування в знаменнику поточних й авансованих витрат. Розрахунок собівартості здійснювали за стандартною номенклатурою статей витрат, затвердженою постановою Кабміном України. Розраховано собівартість виробництва, яка включає усі види затрат на виробництво і збут продукції та оптові і відпускні ціни із включенням прибутку підприємства та ПДВ, результати розрахунку надано у таблиці. Прибуток підприємства приймали у розмірі 15% від повної собівартості та ПДВ.

 

Таблиця 1 - Результати розрахунку собівартості та відпускної ціни

(грн./100 кг продукту)

 

Найменування виробу збагаченого гемовим залізом Повна собівар-тість Прибуток підприєм-ства Оптова ціна ПДВ Розрахункова відпускна ціна за 100 кг
Фруктово-ягідні начинки: - загального призначення - лікувально-профілактич-ного призначення традиційні начинки з повидла   2718,3   2700,7       3207,3   3175,7       3747,3   3640,7
Солодкі плитки: - загального призначення - лікувально-профілактич-ного призначення традиційний ірис   2684,3   2644,2       3151,3   3107,2       3601,3   3547,2

 

Як видно з таблиці розрахункова відпускна ціна на нові продукти є достатньо конкурентоспроможною порівняно з ціною на традиційні продукти.

Еластичність попиту по якості на продукти харчування досить велика, а з точки зору економіки, поліпшення якісних характеристик продукції сприймається споживачем як зниження ціни не менш як на 30%. З урахуванням еластичності попиту на нові фруктово-ягідні начинки та солодкі плитки, проведено розрахунок можливих змін обсягу реалізації та маси прибутку. При цьому коефіцієнт еластичності попиту залежно від якісних характеристик, (Кэк), по оцінках фахівців, було встановлено 1,3. Визначено приріст темпів росту зміни обсягу реалізації продукції, поліпшення якісних характеристик якої сприймаються споживачем як зниження ціни. Показник складає 18,57% та 23,06% для начинок фруктово-ягідних збагачених гемовим залізом загального та лікувально-профілактичного призначення відповідно і 21,15% та 23,28% для солодких плиток. Розраховано загальний плановий обсяг продажів та приріст обсягів реалізації, який, залежно від призначення, для фруктово-ягідних начинок становить 1446,4 грн – 1479,4 грн, для солодких плиток 1431,4 грн – 1446,4 грн. Ґрунтуючись на проведених розрахунках визначено прибуток від реалізації 100 кг нових продуктів загального та лікувально-профілактичного призначення: фруктово-ягідних начинок збагачених гемовим залізом 701,5 грн та 713,3 грн, солодких плиток збагачених на гемове залізо 679,9 грн. та 702 грн. Отримані результати дозволили встановити рентабельність виробництва (за собівартістю) продукції, яка складатиме для фруктово-ягідних начинок на основі повидла загального і лікувально-профілактичного призначення призначення 21,9% та 21,6%, а для солодких плиток збагачених на гемове 21,0% та 21,7% відповідно.

Таким чином, виробництво нової продукції є економічно ефективним, про що свідчить рівень рентабельності. Це дозволить підприємству посилити свої позиції на ринку кондитерських виробів та збільшити прибуток.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

РОЗРОБКА ЕПОКСИТІЇРАНОВИХ КЛЕЇВ ПОБУТОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ | Дослідження якості поліпшених властивостей квіткових аксесуарів | ОТЕЧЕСТВЕННЫЕ МОДИФИЦИРОВАННЫЕ ПОЛИАКРИЛОНИТРИЛЬНЫЕ ВОЛОКНА ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА КОНКУРЕНТОСПОСОБНЫХ ТОВАРОВ | ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ СИНТЕТИЧНИХ МИЙНИХ ЗАСОБІВ | ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ АССОРТИМЕНТА ТУАЛЕТНОГО МЫЛА | СОСТОЯНИЕ РЫНКА КРУПНОЙ БЫТОВОЙ ТЕХНИКИ В УКРАИНЕ | ГІДРОФОБНОЮ ОБРОБКОЮ | ФОРМУВАННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПАЛЬТОВИХ ВОВНЯНИХ ТКАНИН З РІЗНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМИ ОБРОБКАМИ | ТОВАРОЗНАВСТВО ТА РИНОК ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ | О.В. Доманова |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав