Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Програма

Читайте также:
  1. V. Програма змагань
  2. Діагностична програма
  3. ІСТОРІЯ СТАРОДАВНЬОЇ ФІЛОСОФІЇ. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  4. Мовна програма
  5. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА
  6. Навчальна програма
  7. Навчальна програма курсу
  8. Навчальна програма курсу з поглибленого вивчення
  9. Положення про прийом на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки спеціалістів і магістрів до Вінницького національного технічного університету
  10. Поясніть, чому в XIX ст філософські ідеї в Україні проявлялись не лише в філософських творах, а й літературі та програмах громадсько-політичних рухів?
№ з. п. К-сть год.   Назва теми та її зміст Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів
    Загальні відомості та основи технології художньої обробки деревини технікою інтарсії та інкрустації. Історичні відомості про художню обробку деревини. Будова деревини. Характеристика порід деревини. Фізичні, механічні і технологічні властивості деревини. Сушіння деревини. Матеріали для інкрустації (деревина, шпон, метал, бісер та інші). Вимоги до матеріалу. Інструменти для виконання інтарсії, інкрустації. Вимоги до якості леза та ручки. Основи композиції, використання симетрії, контрасту. Складання простих композицій для виконання інтарсії та інкрустації. Розмічання орнаментальних мотивів. Виконання інтарсії та інкрустації. Дефекти та способи їх усунення. Прозоре опорядження деревини. Лакування і полірування.Опоряджувальні матеріали та способи їх нанесення. Вимоги до якості опорядження Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Організація робочого місця. Називає вироби оздоблені інтарсією та інкрустацією, вимоги до заготовок для обробки; розрізняє техніки інтарсії та інкрустації; характеризує матеріали, які використовуються для художньої обробки інтарсія; породи деревини; добирає конструкційні матеріали, інструменти та пристосування для роботи; складає прості композиції; здійснює розмічання та виконання оздоблення в техніках інтарсія та інкрустація; виявляє та усуває дефекти; дотримується правил безпечної праці, санітарно-гігієнічні вимоги; організовує робоче місце.
    Проектування та оздоблення виробів технікою інтарсія. Технологічний процес виготовлення мозаїки зі шпону. Постановка проблеми. Визначення завдань для виконання проекту. Робота з інформаційними джерелами. Аналіз та систематизація інформації. Розробка ескізних малюнків, композицій. Створення візерунків з геометричних фігур. Техніка роботи в інтарсії, інкрустації: · Підготовка поверхні під інтарсію. (Вибір заготовки. Шліфування поверхні.) · Вибір тематики малюнка. Використання і стилізація природних форм з дотриманням специфіки інтарсії. Перенесення малюнка на поверхню заготовок. · Виконання інтарсії, інкрустації. Способи набирання. Підбір шпону за текстурою відповідно до ескізу, бісеру по кольору, частинок металу. · Зачищення готового виробу. Усунення дефектів. · Опорядження виробу. · Контроль якості готового виробу. Догляд за виробом. Економічне обґрунтування виробу. Складає план роботи з виконання проекту та план проектної діяльності; здійснює пошук інформації та виробів-аналогів, планування раціональної послідовності виконання роботи; аналізує та систематизує інформацію; розробляє орнаментальну композицію та ескізний малюнок; добирає матеріали, інструменти та пристосування; визначає спосіб з’єднання деталей між собою та з основою виробу; називає види опорядження; добирає шпон за текстурою; здійсню є перенесення малюнка на поверхню; виконує оздоблення інтарсією та (або) інкрустацією; користується ріжучим інструментом; контролює розміри, якість роботи; організовує робоче місце під час виконання практичних робіт; дотримується правил безпечної праці, санітарно-гігієнічних вимог; визначає собівартість виробу; розробляє рекламу; обґрунтовує естетичну оцінку виробу, здійснює аналіз допущених помилок.  
    Презентація та оцінка проектної діяльності. Захист проекту (за планом). Захищає проект; здійснює оцінку виготовленого виробу і процесу праці за загальними естетичними та функціональними показниками.
         

Орієнтовний перелік об’єктів праці для оздоблення

Ручка для інструментів, товкачка, грибок для штопання, свічник, ваза, качалка для тіста, кегель, кубок, кухонний набір для спецій, кухонна дошка, тарілка, цукорниця, горнятко, пудрениця, топірець, булава тощо.

Інструменти, обладнання та пристосування

1. Прямі долота (ширина від2до40мм) 2. Маленькі долота - «вибирачі», (ширина 0,5-5мм) 3.Півкруглі долота – «пшенички» (ширина 2-12мм) 4. Скісні долота 5. Пристрій для висвердлювання круглих гнізд і вставок – «друлівник»   6. Спеціальні свердла для виконання круглих гнізд – «борики» («вибирачі», «обвертачі») 7. Рейсмус 8. Пуансон 9. Затискач 10.Креслярський інструмент 11.Рубанок  

Матеріали

Шматки твердих матеріалів (деревина, метал, шпон, бісер, кістки, перламутр, коралики, пацьорки), цвяшки, дріт

 

Література

  1. Афанасьєв А.Ф. Резьба по дереву. М., Культура и традиции, 2000
  2. Будзан А.Ф. Різьба по дереву в західних областях України. К., 1960.
  3. Доберман Д.Н. Искусство гуцулов. М., 1980.
  4. Гусарчук Д.М. 300 ответов любителю художественных работ по дереву. М., 1986.
  5. Гушулей Й.М. Основи деревообробки. К., Освіта. 1996.
  6. Данченко О.С. Народні майстри. К., 1982.
  7. Матвеева Т.М. Мозаїка и резьба по дереву. М., 1986.
  8. Нельговський Ю.П., Степовик Д.В., Членова Л.Г. Українське мистецтво/Від найдавніших часів до початку ХХ ст../. К., 1976.
  9. Основы декоративного искусства в школе/Под ред. Б.В. Нешумова, Е.Д. Щедрина. М., 1981.
  10. Прекрасное своими руками/Сост. С.С. Газарян. М., 1986.
  11. Свид С.П., Проців І.В. Художні техніки., К., 1976.
  12. Селівачов М.Р. Народне мистецтво й сучасність. К., 1980.
  13. Соломченко О.Г. Сучасні художні промисли Прикарпаття. К., 1979.
  14. Тищенко О.Р. Декоративно-прикладне мистецтво східних слов’ян і давньоруської народності: І ст.. до н. е. – середина ХІІІ ст. н. е. К., 1983.
  15. Тимків Б.М., Кавас К.М. Виготовлення художніх виробів з дерева. Л., 1995.
  16. Чугай Р.В. Народне декоративне мистецтво. К., 1979.
  17. Шумера С.С. Технологія і виготовлення художніх меблів: Підручник. К., 1994.
  18. Приймак Й.Д. Декорування виробів із дерева: Навч.посібник. - Косів: Писаний Камінь, 2001.

 

 

Адамчук В.Є.

Готюк М.І.

Петров Я.А.

м. Рівне

Варіативний модуль

Технологія плетіння з лози

(7-9 клас)

 

Пояснювальна записка

Зміст модуля передбачає ознайомлення учнів з технологією лозоплетіння, як одним із найдавніших видів народного-ужиткового мистецтва. Оволодіння цією технологією дає можливість:

· відновлювати народні традиції,

· вивчити основи лозоплетення,

· проявляти свої творчі здібності.

Використовується ця технологія для виготовлення різноманітних предметів побуту. Створюючи проекти (вироби)за власним задумом діти вчаться активно ділитися знаннями що сприяє пошуку нових ідей, відповідає потребам шкільного колективу, формуючи навички роботи в групах.

Під час виконання робіт необхідно приділяти увагу правилам безпечної праці, організації робочого місця та санітарно-гігієнічним вимогам.

Тематичний план

№ з.п. Назва теми Кількість годин
1. Основи технології лозоплетіння.  
2. Проектування та виготовлення виробів.  
3. Презентація та оцінка результатів проектної діяльності  
  Всього  

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Програма | Програма | Програма | Програма | Програма | Програма | Програма | Програма | Програма | Програма |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав