Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 31. Поняття та особливості соціальних якостей.

Читайте также:
  1. I. Визначення поняття орнамент.
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  4. Буття і існування. Поняття реальність
  5. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  6. Визначення поняття «організаційно-правова форма господарювання» та коротка характеристика основних груп підприємств виділених за критерієм організаційно-правової форми власності.
  7. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  8. Визначте поняття
  9. Виробничий процес: поняття, структурні складові та класифікаційні ознаки
  10. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.

"Всі процеси взаємодії, що мають психічну природу, абсолютно незалежно від того між ким або чим вони відбуваються, являють собою соціальну взаємодію і тим самим постають об'єктами соціології".

(Г.Тард)

Яка вирішальна ознака соціальності фігурує у даному фрагменті? Чи можна на основі міркувань автора зробити висновок про те, що соціальні процеси можуть відбуватись і між речами, а не лише між людьми? Як ви ставитесь до такої думки?

"Соціальним явищем є соціальний зв'язок, що має психічну природу та реалізується у свідомості індивідів, виходячи у той же час за змістом та тривалістю за її межі. Це те, що багато хто називає "соціальною душею ", це те, що інші називають цивілізацією та культурою, це те. що треті визначають терміном "світ цінностей " - на противагу світу речей, що утворюють об'єкт наук про природу ".

(П.Сорокін)

Спробуйте прокоментувати, чим принципово відрізняється "світ цінностей" від світу речей. Як можна зрозуміти твердження автора про те, що соціальний зв'язок, маючи психічну природу, виходить за межі свідомості індивідів? - Спробуйте підтвердити цю думку конкретними прикладами.

"... Речі другої категорії,...що виникають в результаті трансформації елементів природи, є продуктами суспільного життя, виникають у процесі та на основі відносин та взаємодій людей. Вони виникають па Грунті фізичного та розумового співробітництва... В силу цього такі речі до складу своїх фізико-хімічних властивостей,... якими вони володіли від природи, приєднують нову властивість, яких вони раніше не мали. Ця властивість мас... суспільну природу. Завдяки їй вони виявляються здатними виконувати е суспільстві певну роль, функцію... Всі такі речі окрім фізичного буття... мають ще й буття соціальне ".

(М.Д.Кондратьєв)

Які - принаймні дві - характеристики соціальної властивості виділяє автор даного уривка? Спробуйте своїми словами передати те нове, що набувають речі, коли вони володіють соціальними властивостями. Як пов'язані дані міркування із попередніми окресленнями сутності соціальних якостей?

"Соціальність утворюється як результат комунікативних актів (актів спілкування), у яких "я" звертається до "іншого", осягаючи його як особистість, яка, у свою чергу, обернена до нього, причому вони обидва це розуміють».

(А.Шюць)

Чи згідні ви із тим, що соціальні відносини ґрунтується на розумінні особливої природи зв'язку особистостей? - Спробуйте аргументовано підтвердити чи спростувати дане положення.

"Властивості соціальна організованих дій являють собою особливий, зумовлений обставинами продукт роботи людей, що спрямований на виробництво та усвідомлення діяльності. Соціальний порядок - це те, що створюється, а не постає даним від самого початку".

(Д.Сілвермен)

Яку нову ознаку соціальності можна виділити у даному уривку? Чи згідні ви із тим, що виробництво та усвідомлення діяльності, а не речей, постає вирішальною ознакою соціального?

Спробуйте тепер ще раз переглянуті всі наведені в даному завданні уривки і зробити узагальнені висновки щодо природи, умов виникнення та особливостей соціального.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 20. Поняття "індивід - особа - особистість". | Проблема сенсу людського буття. | Та права людини. | Завдання 23. Поняття культури та її суттєві ознаки. | Співвідношення культури та цивілізації. | Культура та людина. | Завдання 26. Особливості та глобальні проблеми сучасної цивілізації. | Завдання 27. Предмет, особливості та завдання філософії історії. | Особливості пізнання історії. | Завдання 29. Проблема спрямування історичного процесу. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав