Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні риси і зміст марксистсько-ленінської філософії.

Читайте также:
  1. The capital stock -основний капітал/основні виробничі фонди.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. Взаємозв'язок змісту і форми фізичної вправи.
  4. Виділіть основні відмінності протестантизму від католицизму та православ‘я.
  5. Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення
  6. Викладу змісту філософії
  7. Використання статистичних методів в сфері управління якістю. Основні інструменти контролю якості. Основні інструменти управління якістю.
  8. Відмінність заперечення від відмовки. Види заперечень: умова, сумнів, відмовка. Основні ознаки заперечень. Відмінність заперечення від відмовки. Виявлення заперечень.
  9. Генезис, сутність, зміст та форма системи саморегуляції соціального процесу
  10. Гуманізація та гуманітаризація змісту базової освіти.

 

А. На сьогоднішній день марксистська філософія є завершеною і внутрішньо гармонійної системою світоглядних теоретичних знань. Забігаючи наперед, В. І. Ленін писав: "Вчення Маркса всесильне, тому що воно вірне. Воно сповнене і струнко, даючи людям цілісний світогляд, яке непримиренно до будь-яких забобонів, до будь-якої реакції або з захистом буржуазного гноблення ". У наявній марксистській літературі можна знайти відповідь на всі проблеми філософських знань, на всі проблеми світогляду людини і суспільства. Подібної філософії ніколи не було в минулому, немає її поза марксизму і зараз. Це зовсім не означає, що все поза-марксистські філософії і світогляду є помилковими. Як ми вже знаємо з курсу Філософської пропедевтики, вихідні позиції кожного світогляду беруться як дані (Суб'єктивний ідеалізм: "Світ дається людині лише в його відчуттях». Матеріалістичний монізм: "Існує тільки матерія та її прояви або продукти ". Агностицизм:" Ми не знаємо, на скільки наші знання відповідають реальному стану речей і чи відповідають взагалі ". Скептицизм:" Щоб не помилитися, потрібно все піддавати сумніву ". Знамените Декарта:" Cogito, ergo, sum "...) і ніяким чином не можуть бути теоретично, філософськи, доведені. Тому рівне теоретичне право на існування мають і матеріалізм, і ідеалізм, і теїзм, і атеїзм... і Бог там знає ще що. Тим не менш, ні одне з них не має такого міцного практичного і завершеного теоретичного фундаменту, як марксизм. Це пояснюється, перш за все, тим, що на користь марксизму за умов необмеженої соціально-політичної підтримки працювала величезна кількість дипломованих і талановитих філософів останнього, найбільш розумного 20-го століття. Це той випадок, коли щодо успіхів філософської школи доречно згадати відоме гасло Сталіна і сучасних бізнесменів Японії: "Кадри вирішують все!" Велике значення мала також націленість марксизму на науку, науково-технічний прогрес і соціальний розвиток. У цих умовах марксизм став "просто світоглядом, який може знайти собі підтвердження і проявити себе не в якійсь особливої ​​науці наук, а в реальних науках "(Фрідріх Енгельс. Анти-Дюрінг, стор 130).

Б. Основною складовою частиною змісту марксистської філософії є ​​Діалектичний матеріалізм. Сутність його полягає в тому, що "його підхід до явищ природи, його метод вивчення явищ природи, його метод пізнання є діалектичним, а його тлумачення явищ природи, його розуміння явищ природи, його теорія - матеріалістичним ", - писав Й. В. Сталін (Короткий курс історії ВКП (б), стор 99-100).

Як справедливо відзначає той же Сталін, Маркс і Енгельс "раціональне зерно" для своєї діалектики взяли у Гегеля і пристосували її до своєї філософії, надавши цій діалектиці "сучасний науковий вид "(там же, стор 100). Що ж стосується матеріалізму, то за справедливими словами того ж Сталіна," Маркс і Енгельс взяли з матеріалізму Фейєрбаха його "основне зерно", розвинули його далі в науково-філософську теорію матеріалізму "(там же).

В. Історичний матеріалізм зараз варто було б назвати марксистською соціологією. Видатні автори марксистської філософії вважають, що історичний матеріалізм - це застосування принципів діалектичного матеріалізму для осягнення явищ суспільного життя. Процеси, що відбуваються в суспільстві, вони пояснюють причинами матеріальними і в той же час причини змін - діалектикою протиріч, які існують у суспільному житті.

Г. Марксизм пов'язав свою філософію з практикою перетворення світу, з революційними діями пролетаріату. Марксизм ввів також практику у святая святих філософії - в область гносеології. Домарксистські філософи у що б то не стало намагалися довести світоглядну істину шляхом чистого мислення. Маркс відкинув такий підхід і заявив, що проблема істини - це не теоретичне, а практичне питання. "На практиці людина повинна довести істинність, тобто дійсність і могутність, поцейбічність свого мислення" ("Тези про Фейєрбаха": стор.1) Потім ця думка використовувалася, повторювалася і розвивалася на всі лади марксистами великими і малими.

Д. Партійність - одна з найістотніших рис марксистської філософії; настільки істотних, що марксисти відкидали геть будь-яку можливість існування філософії безпартійної. Партійність філософії означає, що вона, філософія, завжди стоїть на точці зору певного соціального класу, виражає і захищає інтереси останнього. Згідно марксизму виходило, що в минулому всі філософи ідеалісти й метафізики завжди стояли на боці реакційних класів, а матеріалісти і діалектики - на боці класів прогресивних. Під час же існування марксистської філософії всі немарксистські філософії оголошувалися реакційними, гальмом прогресу і наділялися іншими негативними рисами. А в цьому марксизм і відносно минулого і щодо сучасного знаходиться далеко і далеко від об'єктивної правди.

Е. Марксистська філософія входить до складу більш широкої ідеологічної освіти, яка називається Марксизмом. У системі марксизму філософія утворює його теоретичне ядро, теоретичний фундамент. Крім філософії, складовою частиною марксизму є його політекономія і вчення про комунізм. Між трьома частинами марксизму існує тісний, органічний зв'язок і курси марксистських філософії, політекономії та наукового комунізму часто ідентично розробляють низку спільних проблем. Ті, хто будуть читати чи вивчати для себе марксизм, побачать, що ряд соціологічних, футурологічних, історіософських проблем просто повторюються в курсах марксистської і філософії, і соціології, і політичної економії.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

НІМЕЦЬКА КЛАСИЧНА ФІЛОСОФІЯ | Думок Й.Г. Фіхте. | Фрідріх-Вільгельм-Йосип ШЕЛЛІНГ. | Філософії Шеллінга | У філософії Гегеля. | Гносеологія в системі філософських поглядів Гегеля | Викладу змісту філософії | Життєвий шлях і творчість філософа | Спеціфіка матеріалістичних поглядів Фейєрбаха | Гносеологічні погляди Людвіга Фейєрбаха. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав