Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Другої половини ХІХ - і всього 20 століття.

Читайте также:
  1. Антикапіталістичні теорії першої половини XIX cm.
  2. Семінар 3. Філософсько-правові вчення у Західній Європі кінця XVIII — середини XIX століття.
  3. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ДО ВСЬОГО КУРСУ ПРОБЛЕМ ФІЛОСОФІЇ ТА ТЕОРІЇ ПРАВА
  4. Тема ІІ. Класична європейська філософія Нового часу. Філософія Просвітництва. Філософія ХІХ століття.
  5. Філософської думки до 20 століття.

 

1.Упадок філософської думки наприкінці 19 - початку 20 століття.

Після німецької класичної філософії європейська філософська думка подрібнилась. Філософи кінця 19 і всього 20 століття вже не претендували на освітлення всіх проблем філософії у світлі нових історичних реалій. Часто й особливої ​​новизни в цих філософів не видно. Не можна сказати, щоб філософів в цей час стало менше. Ні їх було і є достатньо багато. Але саме через множинності та їх близькості до нас важко визначити внесок кожного з них у розвиток філософської думки, з-за відсутності оригінальності важко не сплутати з іншим, з-за їх всеїдності важко зарахувати кожного з них до якогось одного, чітко визначеного, напряму чи філософської школи.

Звичайно, багато філософів з кінця 19 століття і до теперішнього часу зуміли висунути небачені в минулому концепції, але ці концепції на тлі загальної історії філософської думки носили дивний характер. Одні з них, наприклад, всім і вся "доводили", що навколишній нас світ є не чим іншим, як тільки продуктом нашої волі і уявлення (Артур Шопенгауер, 1788-1860, і одиниці його епігонів); інші, що філософія - це не що інше, як життєвий порив (Анрі Бергсон, 1859-1961), треті, що єдино істотним для філософії є ​​вирішення проблеми існування, екзистенції, і сенсу людського життя (екзистенціалізм); четверті завдання філософії бачили в тому, щоб підготувати грунт для появи надлюдини (Ніцше, 1844-1900); або в тому, щоб замінити філософію емпіричними науками (позитивісти), - і таким чином всі вони в тій чи іншій формі дружно знімали проблему гносеології з філософського обговорення.

Окрім перерахованих, у вказаний час з'явилися не менш "популярні" філософи з не менш екзотичним філософським вченням, серед яких можна згадати й таких російських філософів, як Юркевич, Соловйов, Блаватська, Бердяєв, Флоренський, Сергій та Костянтин князі і брати Тареєви, Розанов, Лоський, Флоровський, Мережковський з Гіппіус, Булгаков і їм подібні релігійні «шукачі» і «будівельники». Навчатись у них філософії, зокрема - гносеології, все одно, що повернутися спиною до філософських знань.

Сучасні постмодерністи та деконструкціоністи - чи то з причин непримиренного протиріччя філософів по всіх кардинальних питаннях, чи то в силу непорозуміння сутності філософського вирішення проблем, чи то в силу своєї філософської неспроможності та в гонитві за визнанням - "красиво" пропонують зняти з обговорення всі гносеологічні проблеми, а ще краще - усунути назовсім філософію. При цьому Річард Рорті (1931 - 2007) пропонує перебудувати ("деконструювати") філософську думку, почати її лікувати ("піддати терапії"). «Філософія, - пише цей модний зараз і найбільш читаний американський, з дозволу сказати, філософ, - може бути цілком життєздатною і процвітаючою областю культури, якщо без гносеологічних претензій буде працювати просто як жанр літератури, або як жанр літературної критики". Пропозиції вилучити з філософії гносеологічні питання або ліквідувати саму філософію не тільки шкідливі для духовної культури суспільства і людини. Вони неспроможні. Людина не може не цікавитися проблемами світогляду, а звідси не може жити без науково-теоретичного розгляду цих проблем. Тим більше, що в області гносеології, як і в інших областях філософського знання, сама філософія має ряд незаперечних досягнень.

Не дивлячись на сказане вище, проблеми гносеології приховано або відкрито домінували у філософській думці кінця 19 і всього 20 століття, а їх актуальні теми і питання перейшли до нас в 21 століття. А тому загальні та часткові проблеми гносеології ми не можемо сьогодні розглядати без урахування того, що в цій області робилося і зроблено нашими безпосередніми попередниками. Тим більше, що блукання по гносеологічним полям дало свої результати; що з урахуванням всіх попередніх досягнень і помилок (у науці і у філософії, помилки - теж продукт і результат пошуків, теж - досягнення) ми сьогодні вирішуємо проблеми гносеології більш якісно. Ряд гносеологічних проблем, які вважались областю виключно філософських знань, за вказаний час вирішені рядом таких конкретних наук, як біологія, фізіологія, психологія, психіатрія, антропологія, дарвінізм, соціологія, і таким чином вже вилучені з порядку денного філософського обговорення. У цих умовах філософія у своїх гносеологічних висновках, з одного боку, має можливість спиратися на твердий фундамент наукових знань, а з іншого - зосередиться виключно на філософському дослідженні гносеології. І в першому, і в другому випадку це йде тільки на користь більш глибокого і переконливого філософського вирішення проблем пізнання. Враховуючи все це, ми коротко розглянемо зміст найбільш серйозних досліджень гносеології філософами кінця 19 і всього 20 століття. Зрозуміло, для більш глибокого знайомства з цими досягненнями, необхідно вивчити відповідні твори філософів, що згадуються нижче.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Викладу змісту філософії | Життєвий шлях і творчість філософа | Спеціфіка матеріалістичних поглядів Фейєрбаха | Гносеологічні погляди Людвіга Фейєрбаха. | Місце Карла Маркса в історії філософської думки. | Основні риси і зміст марксистсько-ленінської філософії. | Історичні долі марксистської філософії. | Теорія пізнання | Кінець європейської класичної філософії. | Філософської думки до 20 століття. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав