Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософсько – релігійне вчення буддизму

Читайте также:
  1. Аналіз наукових підходів до вивчення проблеми тривожності
  2. Апологія релігійно-філософського лібералізму Миколою Бердяєвим
  3. Б. Вчення про розуміння
  4. Базові вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисципліна інтеграція).
  5. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  7. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  8. В чому полягає специфіка пізнання за вченням Платона.
  9. ВИВЧЕННЯ
  10. Вивчення історії хвороби: серцево-судинні захворювання

Центральне в буддизмі поняття дхамма (або дхарма), запозичене з давньоіндійських релігійно-філософських вчень, у даних текстах використовується у двох значеннях: а) первинні елементи буття й одночасно морально-етичні основи кожної людини, оскільки буддисти припускали, що світ і людина – це переплетення безлічі найтонших елементів матерії, розуму і сил, причому ці елементи і являють собою єдину реальність; б) буддистське релігійне вчення.

 

2. Питання і завдання:

1. Назвіть чотири «шляхетні істини» буддизму.

2. Що означає пропонований буддизмом «серединний шлях»?

3. Назвіть основні положення етики буддизму, головні чесноти і вади людини. Подумайте, у чому зміст головного етичного закону буддистів – «не здійснювати насильства над жодною живою істотою» і чим він відрізняється від християнської заповіді «Не убий».

4. Дайте визначення нірвани. Чи згодні ви з твердженням буддизму, що тільки в досягненні стану нірвани, повної відмови від навколишнього світу, полягає справжній зміст людського життя?

 

[БУДДІЙСЬКА ЕТИКА]

«Він образив мене, він ударив мене, він одержав верх наді мною, він обібрав мене». У тих, хто таїть у собі такі думки, ненависть не припиняється (гл. 1, 4).

Тому що ніколи в цьому світі ненависть не припиняється ненавистю, але відсутністю ненависті припиняється вона. Ось споконвічна дхамма (гл. 1,5).

Усі тремтять перед покаранням, усі бояться смерті – поставте себе на місце іншого. Не можна ні убивати, ні спонукати до вбивства (гл. 10, 129).

Усі тремтять перед покаранням, життя приємне для усіх – поставте себе на місце іншого. Не можна ні убивати, ні спонукати до убивства (гл. 10, 130).

Він не шляхетний, якщо здійснює насильство над живими істотами. Його називають шляхетним, якщо він не здійснює насильства над жодною живою істотою (гл. 19, 266).

Немає вогню більшого, ніж пристрасть; немає лиха більшого, ніж ненависть; немає нещастя, більшого, ніж тіло, немає щастя, рівного спокою (гл. 15, 202).

Говори правду, не піддавайся гнівові; якщо тебе просять, – нехай про дрібницю, - дай. За допомогою цих трьох умов можна наблизитися до богів (гл. 17, 224). І не було, і не буде, і тепер немає людини, гідної тільки осуду, або тільки похвали (гл. 17, 228).

Легко жити тому, хто нахабний, як ворона, зухвалий, нав'язливий, безрозсудний, зіпсований. Але важко жити тому, хто скромний, хто завжди шукає чисте, хто безпристрасний, холоднокровний, прозорливий, чиє життя чисте (гл. 18, 244 - 245).

Якщо хто ледар, ненажера і соня, якщо хто, лежачи, вертиться, як великий кабан, нагодований зерном, – той, дурний, народжується знову і знову (гл. 23, 325).

[БУДДІЙСЬКЕ ВІРОВЧЕННЯ]

1. Так, я чув: колись владика жив у Бенаресі в оленячому парку Ісипатана.

2. Один раз він звернувся до п'яти бхиккху [мудреців, що ведуть мандрівний спосіб життя]з наступними словами: «Є, бхиккху, два крайніх [шляхи], якими той, хто пішов від світу не повинний слідувати. Які ж ці два [шляхи]?

3. Той, слідуючи якому люди прагнуть лише до задоволень і пристрасті, ниций, грубий, [він] для звичайних людей, неблагородний, марний, а той, котрий веде до умертвіння плоті, приносить страждання також неблагородний, марний. Татхагата [одне з імен Будди] ж побачив серединний шлях, що дає зір, що дає знання, яким варто йти, уникаючи цих двох крайніх [шляхів], [тому що] він веде до умиротворення, до надзнання, до просвітління, до нірвани.

4. Що ж це, о бхиккху, за серединний шлях, що побачив Татхагата, що дає зір, що дає знання, яким варто йти...Це благий восьмеричний шлях...

5. А це, о бхиккху, шляхетна істина про страждання: народження – страждання, старість – страждання, хвороба – страждання, смерть – страждання, зустріч з неприємним – страждання, розлука з приємним – страждання, неотримання чого-небудь бажаного – страждання, коротше кажучи, п’ятерична прихильність до існування є страждання.

6. А це, о бхиккху, шляхетна істина про походження страждання: це спрага, що приводить до нових народжень, супроводжувана задоволеннями і пристрастями, що знаходить задоволення тут і там, а саме: спрага насолоди, спрага існування, спрага загибелі.

7. А це, о бхиккху, шляхетна істина про знищення страждання: це повне безслідне знищення цієї спраги, відмова [від неї], відкидання, звільнення, позбавлення [її].

8. А це, о бхиккху, шляхетна істина про шлях, що веде до знищення страждання: правильне бачення, правильна думка, правильна мова, правильна дія, правильний спосіб життя, правильне зусилля, правильна увага, правильне зосередження.

[НІРВАНА]

...Нірвана існує, о цар, її можна сприйняти розумом; праведний учень, що йде правильним шляхом, з чистим розумом, з піднесеністю і прямотою, що не має перешкод, вільний від почуттєвих бажань, бачить нірвану. – «Що ж воно таке, ця нірвана, о благий? Як вона може бути пояснена за допомогою порівнянь? Наведи мені докази, за якими вона є дхамма, пояснена за допомогою порівнянь». – «Чи існує, о цар, те, що називається вітром?» – «Так, о благий». – «Тоді, о цар, покажи [мені] вітер, що має колір, що має форму, маленький або великий, довгий або короткий». – «Це неможливо, о благий Нагасена [улюблений учень Будди], вітер не може бути показаний, тому що вітер не можна ні охопити рукою, ні торкнути, і проте вітер існує». – «Але якщо, о цар, неможливо показати вітер, то, виходить, вітру не існує?» – «Я знаю, о благий Нагасена, що вітер існує, це [знання] запало мені в серце, але я не можу показати вітер». – «Точно так само, о цар, існує нірвана, але я не можу показати нірвану ні за допомогою кольору, ні за допомогою форми».

Дхаммапада. - Спб., 1993.- С. 59-146;




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Предмет філософії | Ортега-і-Гассет X. Що таке філософія? – М. 1991. - С. 77, 86-87, 97-99. | Гуссерль Е. Криза європейських наук і трансцендентальна феноменологія // Вопр. философии. – 1992. – №7. – С. 138 – 140. | Хайдеггер М. Основні поняття метафізики // Хайдеггер М. Час і буття. - М, 1993 - С. 327– 333. | Рассел Б. Історія західної філософії. – 2-е вид. – Новосибірськ, 1999. – С. 11– 12. | Вчення Платона і Арістотеля | Аристотель. Метафізика // Соч.. 4 т. - М., 1975. -Т. 1. - С. 80, 87-88. | Аристотель. Фізика // Соч. У 4т - М, 1981.- Т 3 - С. 76-77, 234-235, 242, 262. | Ксенофонт. Спогади про Сократа. - М., 1993. - С. 119 – 123. | Діоген Лаертський. Про життя, вчення і висловлювання знаменитих філософів. - 2е вид. - М., 1986. - С. 440. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав