Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розкрити головні ідеї філософії Відродження

Читайте также:
  1. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  2. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  3. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  4. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  5. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  6. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  7. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  8. Викладу змісту філософії
  9. Виникнення філософії
  10. Виникнення філософії в Індії

Умови виникнення: З 14ст. Європа вступає в епоху Відродження. Цей перехід зумовлений інтенсивним розвитком ремесел, торгівлі, розвитком товарно-грошових відносин. Культура Заходу стає менш сільсько-гоподарською, а все більш ремісницькою. В наслідок цього спостерігається бурхливий розвиток міст, міської культури. Відбувається швидке формування купецьких гільдій, монастирських братій, міських комун. Ряд географічних відкриттів(Колумб, А.Веспучі) Культурні запозичення (елементи східної культури, мови і т.і.)

Філософія: 1. На відміну від Середньовічної філософії, яка ґрунтується на релігії, ф.Відродження орієнтується мистецтво. Створює умови для вільного самовизначення, до пошуку, до сумніву.Філософія орієнтується на античне мистецтво. Філософи доби відродження намагаються синтезувати Платона та Аристотеля, Епікура і стоїків. Внаслідок цього синтезу з'являються оригінальна філософія доби Відродження(Н.Макіавелі, Дж. Бруно, М.Кузанський.) 2. Навий підхід до розуміння Світу – пантеїстичний. Згідно з пантеїзмом, Бог не існує до природи і понад природою. Бог співвічний природі, виступає як її внутрішній закон. Природа - це Бог у речах. Природа із божественного творіння перетворюється в обожнене, тобто наділене усіма божесними атрибутами першоночала – основою всього сущого. Пантеїзм – це крок на шляху до матеріалізму і як наслідок до атеїзму. 3. Пантеїзм створив підстави для переосмислення ідей конечності, обмеженості, смертності. Природа проголошується вічною, безкінечною, необмеженою. Якщо природа є Бог, то вона не може бути обмеженою ні в просторі ні в часі. Вона також вічна і безмежна як і Бог. Вона наділена здатністю до самовдосконалення і саморозвитку. 4. Гуманізм – визначальна риса доби Відродження. Гуманізм – це визнання цінності особистості, її прав на особисте щастя, на самостійне визначення власної долі, на реалізацію власних потреб і здібностей. Саме тому добу Відродження ще називають добою гуманізму. Людина може продовжити і навіть перевершити боже творіння – в цьому суспільна значущість Рафаеля, Мікеланджело. 5. Характерною рисою доби В. є реабілітація природи людини, її тілесності, її матеріальних потреб і земних інтересів. Середньовічна культура принижувала земне тілесне існування людини. Гуманісти заявили, що співіснування природи є обов'язковою умовою достойного людського життя. Боротьба з власною природою є ніщо інше як пагубне лицемірство. 6. Проповідь самовідречення, аскези, страждань в ім'я загробного спасіння поступово витісняється вченням про самозбереження, культом насолоди і корисності. Ідея самозбереження запозичується у стоїків.

На цьому ґрунті розпочинається радикальне переосмислення суспільного відношення до дійсності. Якщо в добі античності і середньовіччя вищою формою діяльності вважалося споглядання, а власне фізична праця розглядалася виключно як спокуту за гріхи, то в добу В. будь-яка творчість набуває найвищої соціальної значущості. В наслідок цього не панівне споглядання, а активне втручання в процеси природи, героїчний ентузіазм стає визначальною настановою культури доби В.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розкрити зміст поняття пізнання та охарактеризуйте його види. | Методи наукового пізнання | Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні | Дайте оцінку міфології та релігії як історичних типів світогляду. | Розкрийте головні положення філософії екзистенціалізму. | Визначте специфіку філософського освоєння дійсності | Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавньої Індії | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавнього Китаю | Проаналізуйте основні ідеї античної натурфілософії |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав