Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз структури роздрібного товарообороту

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  3. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  4. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  5. Аналіз витрат за статтями та елементами
  6. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
  7. Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою
  8. Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами
  9. Аналіз ефективності фінансових інвестицій
  10. Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту

 

Аналіз товарообороту по товарній структурі та асортименту є продовженням і подальшою конкретизацією аналізу загального обсягу товарообороту. Необхідно відрізняти аналіз товарообороту по товарній структурі від аналізу асортименту.

Асортимент – це сукупність або перелік різноманітних видів товарів, що об’єднані за однією ознакою. При аналізі асортименту слід визначити зміну обсягу товарообороту по кожній товарній групі, з’ясувати причини відхилень та визначити напрями зростання товарообороту та забезпечення населення необхідними товарами.

Структура товарообороту визначається питомою вагою товарних груп або окремих видів товарів в загальному обсязі товарообороту. При аналізі структури товарообороту необхідно визначити зміни, що відбулися по товарних групах, в динаміці, причини цих змін та вплив зміни структури товаробороту на інші кількісні та якісні показники роботи торговельного підприємства.

На зміну структури товаробороту впливають як соціально-економічні (обсяг грошових доходів населення та їх диференціація за окремими групами населення, зміни в складі населення та інші), так і фактори, які залежать від рівня організації торгівлі (вивчення попиту, спеціалізація торгівлі та інші).

Використання в процесі проведення цієї роботи інформації, наведеної в кон’юнктурних оглядах (дослідження ринку відповідних товарів) дає можливість визначити об’єктивні (зміни обсягу та структури попиту, спеціалізації підприємства, обсягів та структури товарної пропозиції, податкового регулювання тощо) та суб’єктивні недоліки в організації закупівлі та продажу товарі, помилки в прогнозуванні, недбалість персоналу тощо) причини зміни асортиментної структури товарообороту підприємства та обсягу реалізації товарів.

Дослідження асортиментної структури товарообороту дозволяє здійснювати ранжування товарних груп за ступенем їх значущості в загальний обсяг товарообороту підприємства, а також кількісно оцінювати позитивний або негативний вплив динаміки реалізації окремих видів товарів на загальний обсяг товарообороту підприємства та подальші можливості його зростання.

При проведенні аналізу товарообороту по товарній структурі та асортименту основними інформаційними джерелами виступають форма №3 – торг “Звіт про товарооборот, залишки у торговельній мережі та мережі ресторанного господарства”; матеріали інвентаризації товарів; первинна документація щодо придбання товарів та матеріали вивчення попиту населення на товари.

Для аналізу структури товарообороту підприємства може бути використана таблиця наступної форми:

Таблиця 3.4




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тема 9. Аналіз оборотності оборотних активів | Перелік питань | Загальні підходи до організації економічного аналізу | Поняття та сутність інформації | Види інформаційних ресурсів та їх характеристика | Структура, призначення та аналітичні можливості фінансової звітності | Перелік основних форм статистичної звітності, яка використовуються при проведенні економічного аналізу та їх характеристика | Значення, завдання та послідовність аналізу роздрібного товарообороту | Інформаційна база аналізу роздрібного товарообороту | Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав