Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація поточних витрат торговельного підприємства з метою управління ними

Читайте также:
  1. A. Витратами
  2. III. Групування витрат за елементами та статтями
  3. IV.Склад витрат виробництва
  4. Resources (які використовуються підприємствами як запроваджені фактори виробництва) as inputs to produce goods and services (називаються) factors of production.
  5. Алгоритми розрахунку показників рентабельності підприємства
  6. Амінокислоти в складі білків:класифікація, представники,якісні реакції. Незамінні амінокислоти,їх роль в живих організмах.
  7. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  8. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  9. Аналіз витрат за статтями та елементами
  10. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
Ознака Вид витрат
За ступенем реагування на зміну обсягів діяльності умовно-постійні витрати; змінні витрати
За періодами витрати поточного періоду; витрати майбутніх періодів
За центрами відповідальності чи місцем виникнення витрати відділу; витрати дільниці; витрати служби; витрати іншого структурного підрозділу
За ступенем однорідності прості (одноелементні) витрати; комплексні витрати
За можливістю контролю контрольовані витрати; неконтрольовані витрати
За принципами організації (управління) витрати, що плануються; позапланові витрати

 

Аналіз витрат проводять не тільки по торговельному підпри­ємству в цілому, а й по окремих структурних підрозділах підприємс­тва, окремих видах витрат. Проведення такого поглибленого аналізу дає змогу визначити найбільш суттєві проблеми, які шкодять процесу оптимізації розміру витрат, не дають можливості мобілізувати наявні резерви їх скорочення. Виявлення та усунення цих проблем дає змогу підвищувати ефективність управління витратами по торговель­ному підприємству в цілому.

До основних завдань аналізу витрат торговельного підприємства належать:

1. Систематичний контроль за дотриманням кошторису витрат як за загальною сумою, так і в розрізі статей.

2. Аналіз динаміки витрат та виявлення тенденцій їх зміни.

3. Визначення структури витрат, виявлення причин, які обумовлюють її зміну.

4. Розрахунок впливу як об’єктивних так і суб’єктивних факторів на суму та рівень витрат.

5. Аналіз витрат в розрізі статей з розрахунком впливу факторів на їх розмір.

6. Узагальнення результатів аналізу, оцінка роботи підприємства щодо використання можливостей скорочення витрат, вивчення передового досвіду економного господарювання та розробка заходів щодо використання виявлених резервів.

Інформаційною основою проведення аналізу витрат торго­вельного підприємства є:

планово-нормативна інформація (бізнес-план, фінансовий план, кошторис витрат);

форма № 1 "Баланс", форма № 2 "Звіт про фінансові результати";

форма № 3 - торг “Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства”, форма № 1-ПВ "Звіт з праці", форма № 1 "Звіт про товарооборот", форма №1-підприємництво “Про основні показники діяльності підприємства”, форма №11-ОЗ “Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)”;

інформація поточного та управлінського обліку (первинні документи, пов’язані зі здійснен­ням витрат);

журнал 5А, оборотні відомості по рахунках витрат - 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші операційні витрати”, 95 “Фінансові витрати”, 96 “Втрати від участі в капіталі”, 97 “Інші витрати”, 99 “Надзвичайні витрати”.

Аналіз витрат торговельного підприємства проводиться в декілька етапів, які передбачають проведення такої аналітичної роботи.

І етап - аналіз змін розміру та рівня витрат в цілому по під­приємству. Цей етап аналізу передбачає загальну оцінку змін у розмірі та рівні витрат, які відбулися порівняно з попередніми аналіти­чними періодами (на базі розрахунку абсолютного відхилення в об­сязі та рівні витрат та темпів зростання (приросту) окремих показ­ників).

ІІ етап - аналіз змін в обсязі та рівні витрат за статтями витрат, а також у структурі витрат. Проведення аналізу дозволяє виявити зміни в розмірі витрат за окремими статтями витрат, а також зміни в структурі витрат. Дослі­дження структури витрат питомої ваги, окремих статей витрат в їх загальному обсязі дає змогу визначити найвагоміші та критичні стат­ті витрат, зміни в яких визначають тенденцію в розвитку витрат в цілому по підприємству.

ІІІ етап - аналіз змін в обсязі та рівні змінних та умовно-постійних витрат підприємства. Для виконання цього етапу дослідження проводиться групування витрат залежно від їх еластичності до товарообороту. Отримана ін­формація надає можливість визначити зміни в обсязі та рівні змінних та умовно-постійних витрат, знання яких необхідне для управління не тільки витратами, а й обсягом товарообороту підприємства (визначення «точки беззбитковості»).

IV етап - аналіз змін в обсязі, рівні та складі витрат за іншими класифікаційними ознаками. На цьому етапі аналітичної роботи, залежно від мети та глибин дослідження, може проводитись аналіз змін в обсязі, рівні та складі витрат за різними класифікаційними ознаками.

V етап - кількісна оцінка факторів, що впливають на формування витрат в цілому по підприємству та за окремими статтями ви­трат. У ході проведення цього етапу аналітичної роботи на базі різних методичних прийомів аналізу проводиться оцінка впливу факторів на обсяг та рівень витрат. Кількісна оцінка впливу окремих факторів є необхідним етапом аналітичної роботи, оскільки дає можливість оцінити ступінь управ­ління процесом формування витрат торговельного підприємства, його можливостей щодо скорочення обсягу та рівня витрат за рахунок мо­білізації внутрішніх резервів.

VI етап - оцінка ефективності управління процесом формування ви­трат торговельного підприємства. Виконання цього етапу дослідження дає можливість визначити абсолютні та відносні зміни в розмірі показників ефективності управ­ління витратами: витратовіддачі, доходності та прибутковості витрат.

Витрати торговельного підприємства характеризуються абсолютними та відносними відхиленнями.

Абсолютне відхилення витрат визначається як різниця загальної суми витрат звітного та базисного періодів, що понесені торговельним підприємством в цілому та від окремих видів діяльності в грошовій формі.

Склад витрат характеризується питомою вагою витрат за окре­мими напрямками діяльності у їх загальному обсязі. Цей показник дозволяє визначити найбільш витратні види діяльності підприємства та встановити пріоритети їх подальшого зменшення.

Для оцінки структури витрат складають аналітичну наступну таблицю (таблиця 4.3).

Таблиця 4.3




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Інформаційна база аналізу роздрібного товарообороту | Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту | Динаміка роздрібного товарообороту підприємства за 200_ - 200_ роки | Аналіз структури роздрібного товарообороту | Аналіз факторів, які впливають на товарооборот | ЧН х ГДЛ х РО | Класифікація товарних запасів торговельного підприємства | Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами | VІІ етап - аналіз достатності формування доходів. | Виявлення резервів збільшення доходів в торгівлі |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав