Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Природа і людина

Читайте также:
  1. Б) Зависимая природа любой практики
  2. Б) Триединая природа основной задачи
  3. Бактериофаги, их природа, строение, формы существования (вегетативный фаг, зрелый фаг, профаг).
  4. Биологическая природа агрессии
  5. Геосолитонная природа месторождений неструктурного типа
  6. Глава 1. Природа криминалистики и тенденции ее развития
  7. Глава 21. Тайные силы противодействия. Природа этих сил
  8. Глава III природа излечения
  9. Должен учитывать, что человек подвержен страстям и что человеческая природа
  10. Духовне здійснюється в людському бутті способом свідомості. Людина прилучена до світу духу завдяки тому, що їй притаманна свідомість.

“Природа – приємний наставник, і навіть не стільки приємний, наскільки обережний і надійний”

М.Монтень

 

 

Невід’ємною частиною існування і діяльності людини є природа, як частина світової цілісності.

Поняття “природа” у науковій літературі вживається у двох значеннях. У широкому розумінні слово природа охоплює і суспільство, і навколишній світ у всій багатоманітності своїх проявів, тобто є синонімом Всесвіту. У вузькому розумінні природа – це частина світу, це природне середовище, в якому живе суспільство.

Природа первинна, нашій планеті кілька мільярдів років. Ми з‘явились зовсім недавно і є наймолодшими жителями планети. Природа є необхідною умовою матеріального життя суспільства, джерелом ресурсів. Перебуваючи в тісному взаємозв‘язку, природа і суспільство утворюють систему “суспільство-природа”, яка функціонує відтоді, відколи з‘явилася людина з властивим їй практичним способом ставлення до природи. Людина пізнає природу, використовує її і перетворює.

Природна цілісність землі має свої компоненти, які є важливими для існування людського соціуму. Це літосфера, атмосфера, гідросфера і біосфера.

Літосфера (грецьке lithos – камінь, sphaira – куля) – верхня тверда оболонка земної кулі, до складу якої входять земна кора та верхня частина мантії. Вона сформувалась близько 5 млрд. років тому. Внаслідок впливу атмосфери та живих організмів на літосферу виник родючий поверхневий шар земної кори – ґрунт, який використовується людиною у практичній діяльності. Людина використовує і глибинні шари літосфери – надра, які необхідні для забезпечення виробництва сировиною і паливно-енергетичними ресурсами.

Атмосфера – (грецьке atmos – пар + sphaira – куля) – це газоподібна оболонка Землі, 75% якої зосереджено у десятикілометровому шарі нашої планети. Вона забезпечує життєдіяльність живих організмів і людини необхідними органічними елементами.

Гідросфера (грецьке hydros – вода + sphaira – куля) – це сукупність води на планеті: океани, моря, озера, річки, підземні води та льодові покриви, які складають майже 71% земної поверхні.

Біосфера (грецьке bios – життя + sphaira – куля) – це сфера існування живої речовини на нашій планеті. Термін “біосфера” вперше застосував австрійський геолог Є.Зюсс (1875). Детально розробив вчення про біосферу В.І. Вернадський, який розглядав її як особливу сферу Землі, що включає площину поширення живої природи. Товщина біосфери на полюсах Землі близько 10 км, на екваторі – 28 км, маса біосфери – близько 0,05% маси Землі.

Всі названі компоненти біосфери існують не ізольовано, а взаємопов‘язані і утворюють єдину цілісну систему. Знання історії формування біосфери, законів, які управляють життям природних компонентів, взаємовпливу живої речовини і неживої матерії, кругообігу речовин і енергії дають підставу розглядати природу як єдину систему, яка постійно розвивається. З появою людини в історії біосфери розпочинається новий період. Об‘єднавшись у групи, роди і племена, застосовуючи знаряддя праці і вогонь, люди стали активно впливати на біосферу і самі пристосовуватися до умов природного середовища. Коли біологічні механізми пристосування до нових природних умов виявились недостатніми, людина почала змінювати природу у відповідності зі своїми потребами.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія стародавньої доби про людину | Людська сутність у філософії Нового часу і Відродження | Теорії людського буття новітньої епохи | Сутність людини | Людина і культура | Суспільне виробництво, як основа життєдіяльності людей | Духовна діяльність і духовні цінності людей | Суть, структура і особливості суспільної свідомості | Політична свідомість | Правова свідомість |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав