Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Навчання на робочому місці

Читайте также:
  1. А) Словесні методи навчання
  2. Адаптація до шкільного навчання
  3. Альтернативні методики навчання
  4. Аналіз традиційного та інтегрованого навчання
  5. Асоціативна, біхевіристична гештальтпсихологічна теорії навчання
  6. Аудиторні засоби навчання
  7. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  8. Б) Наочні методи навчання
  9. Бінарні і полінарні класифікації методів навчання
  10. В) основна мета навчання лексичного і граматичного матеріалу

Для багатьох організацій (незалежно від сфери їхньої діяльнос­ті (торгівля, сфера обслуговування, виробництво та ін.) навчання на робочому місці є домінуючою формою навчання нових працівників. І (єй метод використовується для навчання новачків необхідним навичкам і моделям робочої поведінки та ознайомлення їх із тим, як користуватися наявним обладнанням та інструментами безпосеред­ньо в процесі виконання професійної діяльності. Навчання на робо­чому місці покликане не лише передати працівнику необхідні для роботи знання, але й сформувати в нього точніші уявлення про зміст його професійної ролі.

Іноді навчання на робочому місці проходить на спеціальних навчальних ділянках або у навчальних цехах. Ефективність знижуєть­ся в тому разі, якщо виробнича база, на якій здійснюється навчання, не відповідає обладнанню та інструментам, які використовують у реальних робочих умовах. Крім того, таке навчання, звичайно, не відтворює деякі робочі умови, наприклад, шум, відволікання з боку інших працівників і напружений графік роботи.

Наставництво — найбільш часто використовуваний метод навчання на робочому місці. У період розквіту соціалістичної еконо­міки наставництво набуло у нашій країні особливо широкого роз­витку. Ця форма навчання характеризується тим, що наставник, як правило, виконує весь обсяг завдань щодо навчання своїх підопіч­них без звільнення від основної роботи. В умовах, коли на великі підприємства широким потоком ішли випускники середніх шкіл і професійно-технічних училищ, організаціям було необхідно мати у розпорядженні достатню кількість працівників, здатних виконувати функції наставників.

Одна з основних переваг наставництва полягає в індивідуаль­ному підході до учнів. Наставник, як правило, має декілька учнів (іноді лише одного-двох), що дає можливість не лише навчати їх професійній майстерності, але й виконувати функції вихователя, допомагаючи їм освоювати основні вимоги професійної ролі, фор­муючи необхідні ділові якості, відповідне ставлення до роботи і зразки організаційної поведінки, які вимагаються для успішного виконання роботи.

Цей метод використовується і в наш час для професійного на­вчання різних категорій працівників (від робітників до керівників). Наставник у своїй роботі має можливість використовувати біль­шість принципів, які визначають успіх навчання: дає тим, хто навча­ється, завдання, контролює їхню роботу і забезпечує закріплення і зворотний зв'язок.

Успіх навчання за цим методом вирішальним чином залежить від досвіду і кваліфікації наставника: його здатності спілкуватися, мотивувати, «заражати» свого підопічного відповідальним ставлен­ням до роботи, забезпечувати конструктивний зворотний зв'язок стосовно результатів його роботи. Важливо, щоб із самого початку наставник доніс до своїх підопічних інформацію про очікування і робочі стандарти, відповідно до яких буде оцінюватися їхня робота.

Наставництво як метод навчання дає можливість використову­вати всі основні принципи навчання, що вказує на його потенційно високу ефективність.

Труднощі на шляху реалізації системи наставництва

1. Наставництво вимагає значних витрат часу і сил. Ефектив­ність наставництва вирішальним чином залежить від здатності організації створити необхідні умови і сприятливий мотивацій­ний клімат. Наставники повинні одержувати необхідну допомо­гу від організації при вирішенні проблем, пов'язаних із навчан­ням своїх підопічних. Не можна забувати про те, що, крім навчання новачків, наставник повинен виконувати і свої безпо­середні робочі обов'язки.

2. Побоювання досвідчених працівників, які могли б займатися наставництвом, що ця діяльність перешкодить їхній роботі і негативно відіб'ється на рівні їхнього заробітку, знижує їхню готовність до роботи з новачками.

3. Формальний підхід до наставництва в масштабах організації. Наставництво часто здійснюється безвідносно до цілей органі­зації, лише «для галочки».

4. Відсутність документів, які регламентують роботу наставників. Багато організацій працюють або за застарілими інструкціями й положеннями, або такі інструкції взагалі відсутні. Результат — невизначеність обов'язків і міри відповідальності наставника, розмиті кінцеві цілі і відсутність чіткої відповідальності органі­зації перед наставником.

5. Незацікавленість наставників. У багатьох організаціях матеріа­льне заохочення наставників або є незначним, яке явно не по­криває витрати сил і часу, пов'язані з навчанням працівників, або відсутнє взагалі.

Стажування використовується багатьма компаніями для того, щоб навчати фахівців і керівників навичкам і знанням, необхідним для виконання нової для них роботи. Той, хто навчається, спостері­гаючи як працюють досвідчені фахівці, виконує конкретні завдання під їхнім керівництвом і в такий спосіб освоює навички вирішення ширшого кола професійних завдань.

Стажування є корисним засобом активізації творчого потенціа­лу працівників і перегляду старих підходів до роботи. Воно може входити до плану роботи з резервом і закладатися як умова просу­вання по службі при плануванні кар'єри. Стажування є одним із засобів закріплення працівників в організації і підвищення рівня їхньої прихильності до свого підприємства.

Робоча ротація полягає в переміщенні рядового працівника, фахівця чи керівника з однієї робочої ділянки на іншу всередині ор­ганізації з метою ознайомлення з різними ділянками роботи й під­розділами організації. Час перебування в кожному підрозділі може становити від трьох до дванадцяти місяців. Така практика сприяє налагодженню міцніших ділових та особистих зв'язків. Загальна картина роботи підприємства, що складається в результаті повномасштабної програми ротації, особливо корисна для кандидатів на ви­щі керівні посади.

У деяких організаціях обговорюється граничний термін перебу­вання працівників на тій чи іншій керівній посаді (наприклад, не більше 3-5 років), після чого передбачається їхнє переміщення на іншу робочу ділянку.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Управление индивидом и группой | Характеристика социально-психологических процессов в малой группе | Авторитет менеджера | Власть и влияние | ЛИДЕРСТВО, РУКОВОДСТВО, ВЛАСТЬ | Аналіз традиційного та інтегрованого навчання | Особливості дорослих учнів | Рольові ігри |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав