Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття синергії. Синергетика як напрямок визначення системності і структурності відносно хаосу.

Читайте также:
  1. I. Визначення
  2. I. Визначення поняття орнамент.
  3. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  5. Буття і існування. Поняття реальність
  6. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  7. Визначення
  8. Визначення бюджету на основі певного відсотка від продажів, прийнятого в конкурентів
  9. Визначення витрат палива тепловозом
  10. Визначення густини молока

Синергія (або синергізм) – це комбінована дія двох, чи більше факторів, що характеризуються тим, що їх об’єднуюча дія суттєво перевищує ефект кожного окремо взятого компонента з їх суми.

Синергетика є одним із спільних методів науки. Синергетика –, створений професором штудгардського університету Германом Хакеном міждисциплінарний напрям, який займається вивченням систем, що складаються з багатьох підсистем різної природи (електронів, атомів, молекул, кліток, нейронів, механічних елементів, органів тварин, людей, транспортних засобів і т.д.), і виявленням того, яким чином взаємодія таких підсистем приводить до виникнення просторових, тимчасових або просторово-часових структур в макроскопічному масштабі.

Проблемне поле синергетики центрується навколо поняття «самоорганізації», орієнтуючись на осягнення сутності, принципів організації і еволюції останньої. Під самоорганізацією в синергетиці розуміються процеси виникнення макроскопічно упорядкованих просторово-часових структур у складних нелінійних динамічних системах, що знаходяться в станах, далеких від рівноважних, поблизу особливих критичних точок (їх називають точками біфуркації, або точками розгалуження), біля яких поведінка системи стає нестійкою. У цих точках система під впливом найменших поштовхів (малих дій), або флуктуацій, може якісно змінити свій стан. Цей перехід часто характеризують як виникнення порядку з хаосу.

До виникнення синергетики не існувало загальної системи дослідження, на основі якої можна було б проаналізувати та звести в єдине ціле різноманітні результати, що одержані в астрономії і космології, фізиці і хімії, біофізиці та біохімії, генетиці и молекулярній біології, геології та екології. На основі здійснених досліджень формується новий погляд на світ. Універсум розглядається як складно організований і відкритий, він є не усталеним, а таким, що знаходиться у становленні; він є не просто існуючим, а безперервно виникаючим світом. Поняття буття та становлення об’єднуються у єдину понятійну систему.

Світ наповнений несподіваними поворотами, пов’язаними з вибором шляхів подальшого розвитку. У світлі нових знань Всесвіт постає системою, що невпинно еволюціонує, як єдине ціле.

Значення відкриття певних закономірностей процесів самоорганізації та реорганізації складних систем синергетикою полягає в тому, що радикально змінилося розуміння відношень між гармонією і хаосом, упорядкованістю і безладдям, інформацією і ентропією. Виявилось, що хаос не є абсолютною антитезою гармонії і виключно руйнівною силою, результатом нездоланного росту ентропії, як це здавалося раніше, а перехідним станом від одного рівня упорядкованості до іншого, більш високого рівню гармонії. Цей висновок, одержаний спочатку при вивчені термодинамічних систем засновниками синергетики Іллею Пригожиним, Гансом Гакеном та Сергієм Курдюмовим, був розповсюджений і на соціокультурні процеси.

Отже, синергетика стала системою нових основоположних принципів, на яких ґрунтується сучасне наукове мислення і науковий світогляд, тобто стала новою парадигмою наукового пізнання.

Основні принципи сучасного синергетичного підходу:

 Наука має справу з системами різних рівнів організації, зв’язок між ними здійснюється через хаос;

 Коли системи об’єднуються, то ціле не дорівнює сумі частин;

 Спільне для всіх частин: спонтанне утворення, зміни на макроскопічному рівні, виникнення нових рис, етап самоорганізації. При переході від невпорядкованого стану до стану порядку всі системи ведуть себе однаково;

 Нерівність в системі є джерелом появи нового порядку(організації);

 Системи завжди відкриті і обмінюються енергією з зовнішнім середовищем;

 Процеси локальної впорядкованості здійснюються за рахунок притоку енергії ззовні;

 В сильно нерівноважних умовах системи починають сприймати ті фактори, які вони не сприйняли б в більш рівноважному стані;

 В нерівноважних умовах незалежність елементів поступається місцем корпоративній поведінці;

 Вдалині від рівноваги узгодженість поведінки елементів зростає. В рівновазі молекула бачить лише своїх сусідів, далі рівноваги – бачить всю систему загалом;

 В умовах, далеких від рівноваги, в системах діють біфуркаціональні механізми – наявність точок роздвоєння продовження розвитку. Варіанти розвитку системи практично непередбачувані.

Приклад:Обмін яблуками — не приводить до синергетичного ефекту, бо яблук залишається, як і перед тим, по одному. Обмін ідеями приводить до синергетичного ефекту, бо в результаті — ідей виявляється по дві.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Онтологічна проблематика схоластичної філософії: дискусії про універсалії. | Онтологія як галузь філософського знання. Буття та його структура. | Основні ідеї християнського світогляду і середньовічна філософія. Теоцентризм філософії А. Августина. | Основні підходи до тлумачення культури в новітній філософії: натуралізм, соціологізм, аксіологізм, семіотика. | Пантеїзм філософії Н. Кузанського та Дж. Бруно. | Поняття громадянського суспільства, його структура та проблеми становлення в Україні. | Поняття детермінізму та індетермінізму у некласичній філософії. | Поняття істини в філософії. Істина як процес, її форми та критерії | Поняття методу, стилю та методології наукового пізнання. Методологія класичної науки та її кумулятивна модель. | Поняття парадигми та її роль у наукових дослідженнях (за Т. Куном "Структура наукових революцій"). |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав