Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗГОРТАННЯ СИСТЕМИ

За умови розробки і тестування сервера застосувань і клієнтського програмного забезпечення на одному комп’ютері проблем з їхньою взаємодією здебільшого не виникає. Підставою для цього є наявність повного комплекту програмних засобів підтримки технології MIDAS, яка гарантується інсталяцією середовищ Delphi/C++ Builder на цьому комп’ютері. До того ж відсутні будь-які проблеми, пов’язані з корпоративною роботою елементів інформа-ційної системи у мережі. Перенесення останньої в умови реальної експлуатації нерідко пов’язане з низкою труднощів, котрі передусім виникають з двох причин: відсутності необхідних зовнішніх dll-бібліотек і проблем з правами доступу клієнтів до ресурсів сервера застосувань. Отож цей процес розглянемо покроково.

1. Першим етапом розгортання готової інформаційної системи у замовника є, звісно, інсталяція обраного сервера БД та копіювання або створення нової БД. Наголосимо тут лише на необхідності узгодження списків (і паролів) користувачів інформацією з боку серверів застосувань та БД.

2. Наступним кроком на визначений комп’ютер встановлюємо програмне забезпечення сервера застосувань і конфігуруємо його оточення:

q У випадку встановлення сервера застосувань на відмінний від сервера БД комп’ютер інсталюйте на ньому клієнтську частину обраної СКБД.

q Для підтримки роботи компонент TClientDataSet забезпечте наявність бібліотеки MIDAS.dll. Краще розмістити її у системній директорії Windows, щоб уникнути проблем з конфліктністю інформації у системному реєстрі за потреби перенесення сервера застосувань в інший каталог.

q Якщо для зв’язку з сервером БД у віддаленому модулі даних використано компоненту dbExpress, то в його оператор USES необхідно добавити модуль Crtl з драйверами доступу до вибраної СКБД. У протилежному випадку системну директорію Windows необхідно доповнити однією із зовнішніх бібліотек залежно від використовуваного SQL сервера: для MySQL – dbExpMy.dll, для InterBase – dbExpInt.dll, для Oracle – dbExpOra.dll, для DB2 - dbExpDb2.dll.

q Перший раз запустіть сервер застосувань засобами Windows для реєстрації його як COM-сервера у реєстрі операційної системи.

q Наступні налаштування мають за мету уникнути конфліктів клієнта з підсистемою безпеки Windows щодо прав запуску СОМ-сервера застосувань на виконання. За умов вибору наступного транспортного протоколу між сервером застосу-вань та клієнтами:

· DCOM [11][11]:

за допомогою системної утиліти DCOMCNFG.exe сконфігуруйте права користувачів на роботу з сервером застосувань[12][12], для чого:

- на закладці Applications у списку COM-серверів знайдіть власний зареєстрований сервер застосувань і натисніть кнопку Propeties;

- на закладці Security визначте список користувачів, котрі мають доступ до вашого сервера застосувань, та вкажіть права його запуску на виконання (для першого разу, не переймаючись питаннями безпеки, найпростіше вибра-ти Everyone – “будь-хто”);

- на закладці Identify вкажіть, від імені (облікового за-пису - account) якого користувача стартуватиме сервер. Якщо цей account збігатиметься з обліковим записом поточного користувача комп’ютера, то візуальну форму сервера застосувань буде відображено на екрані монітора (і заховано в протилежному випадку). Тому для тестування роботи системи вигідно вибрати опцію Interactive user. Однак зауважимо, що при своєму старті MIDAS-сервер намагатиметься модифікувати реєстр Windows. Отож якщо поточний користувач комп’ютера, на якому функціонує сервер застосувань, прав на внесення таких змін не має, то виберіть опцію This user і вкажіть account користувача з відповідними правами (наприклад, одного з адміністраторів домену).

· Сокети:

- Забезпечіть наявність і запуск Borland сокет-сервера SCKTSRVR.exe перед встановленням зв’язку із сервером застосувань. Це можна організувати, наприклад, з допомогою каталогу автозапуску Windows. Як альтернативний варіант, стартуйте SCKSTRVR.exe один раз з параметром /Install, після чого він надалі працюватиме як системний сервіс.

· HTTP:

- На комп’ютері сервера застосувань має бути інстальовано (і запущено на момент зв’язку з клієнтом) Internet Information Server версії не нижче 4.0 або Netscape Enterprise версії не нижче 3.6.

- Встановіть бібліотеку HTTPsrvr.dll на WEB-сервері комп’ютера, до якої звертатиметься компонента TWEBConnection клієнта по зв’язок із сервером застосувань. Фактично вона є ISAPI DLL і має бути розміщена в логічному каталозі Scripts Web-сервера. Крім того, не забудьте саме цей каталог використати для визначення властивості URL компоненти TWEBConnection у програмному забезпеченні клієнта.

- У системній директорії клієнтської машини для підтримки SSL-технології підсистеми безпеки обов’язкова наявність бібліотеки wininet.dll (що автоматично гарантується інсталяцією Internet Explorer 3 або вищої версії).

3. Для інсталяції клієнтського програмного забезпечення крім копіювання виконуваних файлів забезпечіть наявність бібліотеки MIDAS.dll у системній директорії Windows (для нижчих від Delphi 5 версій, DBClient.dll).




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Алматы, 2013 | Гетеротрофты организмдер- деп | Мониторинг -деп | ТРИШАРОВА АРХІТЕКТУРА MIDAS | Демонстраційний приклад | ComputerDBServer : с:\...\DBDir\Simple.gdb. | Зв’язок клієнта із сервером застосувань | Приклади тестових завдань з математики | Приклади тестових завдань з української мови |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав