Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проба з дозованою затримкою подиху.

Після 3-разового вимірювання АТ в стані спокою випробуваному пропонують після глибокого, але не максимального вдиху затримати подих на 45 с. АТ вимірюють відразу після припинення затримки подиху, а потім на початку кожної хвилини протягом перших 5 хв відновлення й через кожні 3 хв в наступні періоди до моменту ре­єстрації АТ, що відповідає вихідним величинам.

3. Проби з максимальною затримкою подиху:

1. Проба Штанге полягає в реєстрації тривалості затримки подиху після максимального вдиху. Проба проводиться в положенні сидячи. У дітей проба Штанге може проводитися після трьох глибоких вдихів. Іноді до й після затримки подиху реєструється ЕКГ. У дорослих людей, що не займаються спортом, у нормі результати проби Штанге становлять 40-60 с, у спортсменів - 90-120 с.

2. Проба Генчі полягає в реєстрації тривалості затримки подиху після максимального видиху (ніс при цьому треба зажати пальцями). У дорослих людей, що не займаються спортом, у нормірезультати проби Генчі становлять 20-40 с, у спортсменів - 40-60 с. При зниженні стійкості організму до гіпоксії тривалість затримки подиху на вдиху й видиху зменшується.

3. Проба Генчі після гіпервентиляції - вимір тривалості затримки подиху на видиху після 45 с посиленого дихання. У нормі відбувається зростання часу затримки подиху на видиху в 1,5-2 рази; при наявності змін з боку кардіо-респіраторної системи або системи крові виявляється відсутність зростання часу затримки подиху на видиху.

Сечовий синдром складається зі змін загальної кількості виділюваної сечі, її питомої щільності й змісту формених елементів у сечовому осадку.

У дорослої здорової людини добова кількість сечі може коливатися від 1000 до 2000 мл. Відношення денного діурезу до нічного - 3:1 або 4:1. Колір нормальної сечі залежить від її концентрації й може коливатися від солом'яно-жовтого до бурштиново-жовтого. Запах сечі звичайно нерізкий, специфічний. Відносна щільність сечі коливається в широких межах - від 1010 до 1040. Середнє значення рН сечі в здорових людей при звичайному харчуванні - близько 6,0. Нормальна сеча не повинна містити білок і глюкозу. Еритроцитів у сечі бути не повинне (допускаються одиничні в поле зору). Кількість лейкоцитів у нормі - не більше 1-2 у поле зору.

Підвищена кількість сечі в сполученні з низькою відносною щільністю (1010-1011) і переважно нічним діурезом характерно для функціональної недостатності нирок. Поява в сечі еритроцитів можлива при деяких захворюваннях - поразці судин ниркових клубочків, туберкульозі й пухлинах нирок, сечокам’яній хворобі й ін.

Зміст лейкоцитів у сечі збільшується при запальних процесах у сечовивідних шляхах.

Наявність у сечі кліток ниркового епітелію, а також окремих видів циліндрів (відбитки сечових канальців) характерно в основному для хронічних поразок ниркової паренхіми.

При прогресуванні ж хронічної ниркової недостатності виникають зміни добового ритму сечовиділення (переважає нічний діурез), порушується концентраційна здатність нирок, що відображається в стабільно низьких значеннях відносної щільності всіх порцій сечі протягом доби (не вище 1011), відзначається поступове підвищення змісту в крові азотистих речовин (залишкового азоту, сечовини, креатініну). За рахунок загальної інтоксикації порушуються пам'ять, сон, з'являються стомлюваність, тупий головний біль, сонливість, апатія, порушується зір. Швидко знижується маса тіла. Спостерігається схильність до кровотеч. Надалі інтоксикація наростає, свідомість хворого втрачається, він впадає в кому.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА | Сучасні методи досліджень у спорті. | ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ | Клінічні методи обстеження | Зовнішні ознаки окремих захворювань і патологічних станів | Дослідження функцій дихальної системи | Методи поглибленого дослідження функціонального стану системи органів дихання. | Дослідження функцій нервової системи | Дослідження функцій верхніх кінцівок | Дослідження функцій нижніх кінцівок |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав