Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Друга світова війна

Єврейський німецькомовний поет і перекладач

БІОГРАФІЯ

Ранні роки

Пауль Анчель народився в 1920 році в німецькомовній єврейській родині в місті Чернівців (Буковина), за два роки до його народження перейшов від Австро-Угорщини до Румунії. Він був єдиним сином у небагатого комерсанта Лео Анчель (Leo Antschel, 1890-1942) і його дружини Фріц (уродженої Фрідеріке Шрагер, 1895-1942). Сім'я жила на вул. Васількогассе (нині Саксаганського). Батько, який мав сіоністські погляди, мріяв переїхати до Палестини, а мати активно цікавилася німецькою літературою. Син спочатку провчився рік у німецькомовній початковій школі, потім (1927-1930) - у народній івритомовних «Safah Ivriah», потім він перейшов у державну румунську гімназію, продовжуючи навчати іврит будинку. Після своєї бар-Міцва в 1933 році Пауль вийшов з сіоністської групи, приєднавшись натомість до єврейської соціалістичної організації і сприяючи підтримці республіканців у громадянській війні в Іспанії. Мабуть, до цього періоду належать його перші віршовані досліди. У 1938 році Пауль закінчив Liceum Marele Voivod Mihai.

Батьки мріяли бачити сина лікарем, а єврейські квоти, введені в румунських університетах, і аншлюс виключали навчання в Бухаресті та Відні. Тому в 1938 році Пауль відправився вивчати медицину у м. Тур (Франція). Шлях пролягав через Польщу, Німеччину і Бельгію; в Берліні Анчель побував на наступний день після «кришталевої ночі» і бачив її наслідки. У Парижі він познайомився з дядьком, актором Бруно Шрагером, який пізніше був серед французьких в'язнів, які загинули в Освенцімі. У Туре Пауль почав вивчати вступні дисципліни медичного факультету, придбав нових друзів, захопився французькою літературою.

Друга світова війна

Пауль, склавши іспити, приїхав до Чернівців у липні 1939 року на канікули, але Друга світова війна перешкодила повернення до Франції. Він вступив до місцевого університету на відділення романістики.

Після приєднання Буковини до СРСР Пауль отримав радянське громадянство, продовжував навчання в університеті, вивчив російську мову і працював перекладачем. З міста були депортовані до Сибіру тисячі «небажаних елементів», і Паульшвидше багатьох однолітків розчарувався в радянській владі. Після нападу Німеччини на СРСР родина Анчель не евакуювали, як багато інших. Незабаром місто було окуповано румунськими та німецькими військами (См. Румунія у Другій світовій війні). Уже в перші три дні окупації була підпалена велика міська синагога і сотні євреїв були вбиті, а до кінця літа убитих нараховувалися тисячі. Стало обов'язковим носіння жовтої зірки, почалися примусові роботи. У жовтні євреї були зігнані в гетто, почалися депортації в Трансністрію. У гетто Целан перекладав сонети Шекспіра і продовжував писати вірші, перебуваючи весь цей час у контекте з традиційними ідишської піснями і культурою.

Незважаючи на зусилля мера міста Траяна Поповича щодо полегшення долі єврейського населення, в червні 1942 року розпочалася нова хвиля депортацій євреїв. Спочатку забрали сестру Лео з її сім'єю. Потім, 21 червня, під час відсутностіПауля забрали і його батьків, які відмовлялися сховатися, і відвезли в табір села Михайлівка в Трансністрії, де батько Пауля, найімовірніше, загинув від тифу, а мати була розстріляна як «непридатна до праці». Пізніше і сам Пауль був депортований до табору Табарешти біля Бузеу, де він отримав звістку про загибель батьків.

Целан перебував у таборі на примусових дорожніх роботах до лютого 1944 року, після чого він зміг повернутися до Чернівців. Після повернення він знову поселяється в батьківській квартирі. Пережитий кошмар наклав глибокий відбиток на подальше життя і творчість Целана. Він відчував величезне почуття провини перед батьками, яких так і не вмовив сховатися. Пауль поновлює навчання у Чернівецькому університеті, вивчаючи англійську мову і літературу, і влаштовується помічником лікаря (лекпомом) в психіатричній лікарні. У тому ж році Целан становить перший друкований збірник віршів, куди увійшли вірші як військових, так і довоєнних років, а восени того ж року - друга збірка. Целан показав обидва збірки відомого місцевим поетові А. Маргулев-Шпербера, який їх високо оцінив.

До цього часу відноситься рання версія «Фуги смерті» (нім. Todesfuge) - вірші, написаного слідами свідоцтв, що надходили із звільнених концтаборів Польщі, згодом одного з найвідоміших віршів Целана.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Пауль Франкль. В поисках единого «корня»...| МЕТОДИКА ПРЯМОГО ОБУЧЕНИЯ (глава из книги Естественное Совершенство)

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав