Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Таб.4.1

Стан природи Можливі варіанти будівництва Ймовірності подій
Сніг Дощ Гарна погода
А1      
А2      
А3      
А4      

Стан погоди прогнозується синоптиками розподілом ймовірностей, який також подано у табл.4.1.

Вирішити проблему вибору ефективного методу будівництва.

6. Формулювання мети прийняття рішень.

Вибрати такий метод будівництва, який зведе витрати будівельної фірми до мінімуму.

7. Визначення множини допустимих альтернатив.

В задачі вибору ефективного методу будівництва можливі альтернативи є очевидними: А1234. Альтернатива, що пов‘язана з відмовою від будівництва не розглядається.

8. Ідентифікація типу задачі прийняття рішення.

Оскільки приймаючи рішення фірма, в першу чергу, орієнтується на розмір можливих витрат, мета прийняття рішення породжує критерій, з точки зору якого порівнюються альтернативи: кожній з альтернатив співставляється розмір витрат. Проте, вибір альтернативи не визначає розмір витрат однозначно, це залежить в яких погодних умовах буде здійснюватися будівництво. Ймовірність реалізації тих чи інших погодних умов є відомою. Таким чином, проблема вибору ефективного методу будівництва є задачею прийняття рішення з невизначеністю природи в умовах імовірнісної інформації (ризику).

Необхідні теоретичні відомості. Задачі з природною невизначеністю характеризуються тим, що невідомі умови залежать від об’єктивної дійсності і не пов’язані зі свідомою діяльністю інших учасників проблемної ситуації. Обґрунтування рішень в умовах природної невизначеності здійснюється методами теорії статистичних рішень, яку іноді виділяють із теорії ігор. В теорії статистичних рішень розрізняють два різних випадки, коли ймовірності реалізації різних станів природи: · відомі; · не відомі. Якщо ймовірності можливих подій відомі, має місце задача прийняття рішень в умовах імовірнісної інформації, або іноді кажуть, в умовах ризику. В іншому випадку має місце задача в умовах невизначеної інформації. Можливі підходи до обґрунтування і обох випадках розглядаються на конкретних прикладах.


2. Порівняння допустимих альтернатив та вибір рішення

5.1 Побудова платіжної матриці.

Необхідні теоретичні відомості. Платіжною називається матриця, на перетині -го рядка та -го стовпчика якої знаходиться значення критерію для -ої альтернативи у випадку реалізації -го стану природи. (здійснення -ої події)
Важливе зауваження Елементи платіжної матриці зазвичай розглядаються як виграші. У випадку, коли в якості критерію розглядаються програші (витрати, збитки і т.д.) в платіжній матриці перед ними ставиться знак "мінус".

 

 


У загальному випадку, коли існує сценаріїв подальшого розвитку подій (станів природи) П1, П2,…,Пn та допустимих альтернатив А12,…,Аm, платіжна матриця має вигляд (табл. 4.2) Загальний вигляд платіжної матриці Таб.4.2
Події (стани природи)     Альтернативи П1 П2 Пj Пn
А1
А2
Аі
Аm

Рядки та стовпчики платіжної матриці трактують наступним чином:

-й рядок матриці містить всі можливі значення критерію у випадку вибору -ої альтернативи Аi.

-й стовпчик матриці містить значення критерію для всіх альтернатив у випадку реалізації -го сценарію розвитку подій Пj. Якщо ймовірності реалізації можливих подій відомі, платіжна матриця може бути доповнена рядком з ймовірностями.

 

Побудуємо платіжну матрицю для задачі вибору ефективного методу будівництва (табл. 4.3).

Платіжна матриця вибору ефективного методу будівництва.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Визначення множини допустимих альтернатив. | Визначення множини допустимих альтернатив. | Визначення множини допустимих альтернатив | Визначення множини допустимих альтернатив | Таб. 3.4 | Алгоритм методу простого ранжирування | Характеристика виробництва добрив | Визначення множини допустимих альтернатив. | Алгоритм 4. | Таб.3.21. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав