Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

СОЦІОЛОГІЯ МОЛОДІ

Молодь це соціально-демографічна група, яка знаходиться на стадії соціалізації та професійного становлення. До неї соціологи відносять старших школярів, учнівську молодь училищ, технікумів, студентів вищих навчальних закладів, аспірантів, молодих робітників, службовців, військовослужбовців, молодих підприємців і т.п. Вікові межі цієї групи визначають від 15 до 25 років, а іноді розширюють навіть до 35 років, коли, наприклад, мова йде про групи інтелектуальної праці, скажімо, молодих вчених.

Чисельність та питома вага молоді, як правило, визначається рівнем народжуваності в тій чи іншій країні. В Україні молодь складає приблизно 13-15 відсотків від загальної чисельності населення.

За даними соціологів, молодь в Україні не являє єдиного цілого, адже

до її складу входять представники різних соціальних груп і прошарків. Але вона має спільні проблеми соціальної адаптації в умовах трансформації українського суспільства.

По-перше, ці проблеми пов'язуються з невизначеністю соціально-економічної моделі господарювання в Україні: соціалістична орієнтація протиставляється капіталістичній — молодь знаходиться в епіцентрі цього протиріччя і не має можливості суттєво вплинути на перебіг подій.

По-друге, саме молодь стає заручником політичних протиріч, які вирують на вищих рівнях політичного "олімпу", що перешкоджає молодим людям знайти вивірений шлях свого політичного самовизначення, більш того сприяє формування у молоді недовіри до певних політичних партій і рухів.

По-третє, економічна криза, що склалася в Україні, значно погіршила становище молоді, зруйнувала сталі умови для професійного самовизначення випускників середніх та вищих навчальних закладів, значно знизивши престиж інтелектуальної праці.

По-четверте, криміногенність українського суспільства, яка фіксується не тільки суспільствознавцями, а й авторитетними політиками, зумовила посилення діяльності підліткових і молодіжних угрупувань кримінального напрямку, наприклад, таких, як рекет, наркобізнес тощо.

І, нарешті, суттєвою проблемою є знецінення ціннісних орієнтацій в свідомості підлітків та молоді.

Соціологи чимало уваги приділяють дослідженню молодіжних проблем як в Україні, так і в окремих регіонах. До них можна віднести наступні:

— вивчення цілісної системи соціальних якостей молоді;

— аналіз соціальної зрілості сучасної молоді;

— вивчення рівня національної свідомості молоді;

— з'ясування громадської думки і політичних орієнтацій студентської і робітничої молоді;

— дослідження молодіжної субкультури та умов проведення вільного часу та дозвілля;

— дослідження проблем соціальної адаптації молоді в умовах ринкових перетворень та ін.

Молодіжна субкультура це сукупність цінностей, вірувань, традицій та звичок, якими користуються молоді люди віком від 15 до 25 років. У молодіжній субкультурі відсутня вибірність в культурній поведінці, переважають стереотипи і груповий конформізм. В ній існує

своя мова, мистецтво та стиль поведінки, вона має певну систему штучних замінників реальних цінностей.




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 14 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тараканы | Визначення незалежних початкових умов | Виконуємо перевірку коренів характеристичного рівняння | Визначення виразу для струму в котушці індуктивності після комутації при дії на вході гармонійного сигналу. | Розрахунок реакції кола на сигнал довільної дії за допомогою інтеграла Дюамеля | Розрахунок струму іL(t) при гармонічному сигналі на вході. | інтеграла Дюамеля. | СОЦІОЛОГІЯ ЯК НАУКА ПРО СУСПІЛЬСТВО | СОЦІОЛОГІЧНІ ЗАКОНИ: СУТНІСТЬ ТА ТИПОЛОГІЗАЦІЯ | СОЦІОЛОГІЧНОЇ ДУМКИ В ЗАХІДНІЙ ЄВРОПІ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав