Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лабораторна робота 7. МЕТОДИ РОЗВЕДЕННЯ ТВАРИН

Мета заняття: засвоїти знання щодо основних методів розведення тварин та складання схем і визначення часток крові у помісних чи гібридних особин.

Методичне забезпечення: підручники, посібники, таблиці.

Розгляд питань:

1.Чистопородне розведення

2.Схрещування та його види

3.Гібридизація міжвидова і міжпородна.

Література

1.Розведення сільськогосподарських тварин / Басовський М.З., Буркат В.П., Вінничук Д.Т. та ін..- Біла Церква, 2001.- 400с.

2. Разведение сельскохозяйственных животных / В. Ф. Красота, В. Т. Лобанов, Т. Г. Джапаридзе.-М.: Агропромиздат, 1990.- 324 с

3.Засуха Т. В. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії / Т. В. Засуха, M.B. Зубець, Й.З. Сірацький та ін. - К..: Аграрна наука, 1999. - 512с.

Методичні рекомендації

Чистопородними вважають тварин, які походять від чистопородного ба­тька і матері однієї і тієї ж породи, або споріднених порід, а також тварин, отриманих від поглинального схрещування, але не нижче п'ятого покоління (31/32 крові поліпшувальної породи). Належність тварини до породи встановлюють за племінними і зоотехнічними документами, а також за типом, екстер'єром та походженням, яке підтверджено генетичною експертизою. При даному розведенні використовують два види парування: неспоріднене (аутбридинг) і споріднене (інбридинг).

Найбільш доступним і спрощеним методом визначення ступеня інбридингу є метод А.Шапоружа. За допомогою цього методу підраховують ряди родоводу, в яких зустрічається загальний предок, починаючи з першого ряду - батько і мати. Записи проводять римськими цифрами, починаючи з материнського боку родоводу. Цифри, які показують ряди загальних предків з одного боку, розділяють комою, зліва і справа - тире. Наприклад, у ступені II—III означає, що загальний предок знаходиться в родоводі матері у II поколінні, а в родоводі батька - у III.

Залежно від ряду предків, де зустрічається загальний предок, за класифікацією Пуша-Шапоружа розрізняють наступні види інбридингу:

17. Види інбридингу

Види інбридингу Ряд родовідної, де зустрічається загальний предок
   
Тісний (кровозмішування) ІІ-ІІ, ІІ-ІІ (повні брат ×сестра) ІІ-ІІ (напівбрат ×напівсестра) І-ІІ (мати×син) ІІ-І (дочка×батько)
Близький І-ІІІ (бабка×онук) ІІІ-І (дід×онучка) ІІ-ІІІ, ІІІ-ІІІ, ІІІ-ІІ
Помірний ІІІ-ІY, IY-III, YI-IY
Віддалений IY-Y, Y-Y, YI-Y, Y-YI, YI-YI

 

Розглянемо визначення ступеня інбридингу на наступному прикладі. У родовідній корови Ази є спільний предок - бугай Айдіал, який знахо­диться у другому ряду родоводу з материнської і, відповідно, батьківської сторони. Інбридинг на Айдіала можна записати II—II.

Родовід корови Ази

Акація Добриня Ряд родоводу І
Алея Айдіал Мрія Айдіал ІІ
Астана Ней Астана Акбар Сокол Вілем Астана Акбар ІІІ
                 

 

Подальший аналіз показує, що спільним предком є також корова Астана, яка в той же час є матір'ю раніше виявленого спільного предка Айдіала. Тому вона в розрахунок інбридингу не включається (враховується інбридинг на її сина). Але поряд з цим, вона зустрічається в обох сторонах родоводу як мати корови Алеї і бугая Айдіала, тобто, тут відбувається інбридинг у ступені III—III. Загальний запис інбридингу за класифікацією Пуша в розглянутому прикладі можна позначити як II, III—II, III.

С. Райт (1921) розробив формулу для розрахунку коефіцієнта інбридингу:

n1 + n2 + 1 × (1 + ) ]

де Fx − коефіцієнт інбридингу особини; Σ− знак суми всіх варіантів розрахунку інбридингу за різними поєднаннями спільних предків; величина (1/2) в формулі розрахунку коефіцієнта інбридингу взята С.Райтом, виходячи з припущення, що кожна особина до використання інбридингу гетерозиготна за 50% генів; n1 n2 − ряди з боку материнської і батьківської частини родоводу, в яких зустрічається загальний предок (розрахунок рядів предків ведеться з дідівського ряду); Fa − коефіцієнт інбридингу для предка, якщо він в свою чергу отриманий при використанні інбридингу.

 

Поряд з підвищенням гомозиготності відбувається збільшення генетичної подібності пробанда з тими предками, на яких проводиться інбридинг. Для числового визначення цієї подібності розраховують коефіцієнта генетичної схожості (Rxy).

Розрахунок генетичної спорідненості проводиться за формулою С.Райта:

Rxy =

де Rxy - коефіцієнт генетичної спорідненості між особинами х і у (виражається в частках одиниці, або у відсотках); n - ряд у родовідній тварини (х), де зустрічається спі­льний предок для обох тварин; - ряд у родовідній тварини (у), де зустрічається спільний предок; fa - коефіцієнт інбридингу спільного предка (ступінь зростання гомозиготності), якщо він у свою чергу отриманий при спорідненому паруванні; х -коефіцієнт інбридингу тварини (х); fy - коефіцієнт інбридингу тварини (у), корінь квадратний.

Схрещування як метод розведення, передбачає розмноження тварин (самців і самок) різних порід, видів та інших таксонів. Схрещування поділяють на породополіпшуюче і породокористувальне. До першого відносять поглинальне, відтворне і ввідне схрещування, а до другого - промислове просте і перемінне схрещування, а також міжпородну, міжлінійну і породно-лінійну гібридизацію.

Для визначення вкладу вихідних порід, які приймали участь у створенні потомства методом схрещування, вираховують так звану частку крові, хоча вислів не зовсім адекватно відображає генетичний склад помісного потомства окремих тварин; але вони зручні для розробки схем схрещування і оцінки його результатів. Кровність потомків дорівнює напівсумі кровності батька і матері, що узгоджується із теоретичним уявленням успадкування ознак, при яких внесок спадковості батька і матері в генотипі потомства складає по 0,5. Така ж загальна величина кровності буде і в помісної тварини, але вона складатиметься з відповідних часток кровності вихідних порід. Таких тварин називають напівкровними. При зворотному схрещуванні на одну з вихідних порід помісі будуть 3/4-кровними за цією породою і 1/4-кровними за іншою.

Схема розрахунків часток кровностей:

 

  Схема розрахунку „долей крові”
А+В    
   
  +В і т. д.
   

 

 

Рис ….. Схема поглинального схрещування

 

 

Розрахунок «часток крові» помісей проводиться за схемою A+B.

Звідси помісі першого покоління (F1) будуть мати кровність х породою В (поліпшуючою):

 

Помісі другого покоління (F2):

 

Помісі третього покоління (F3):

 

 

Приклади схрещування тварин та розрахунків кровності у залежності від покоління наведено на рисунках 26,27,28,29, 30.

 

Рис. 26. Схема ввідного схрещування червоної степової (ЧС) та англерської (А) порід великої рогатої худоби

 

Рис 27. Схема вбирного схрещування симентальської та

голштинської (Г) порід

 

 

 

Рис. 28. Схема створення української м ясної породи

 


 

Рис. 29 Схеми промислового схрещування порід:

свиней − великої білої (ВБ), ландрас (Л), дюрок (Д)


Рис. 30. Схеми промислового схрещування

овець − асканійської тонкорунної (AT), прекос (Т),

асканійських кросбредів (АК) і асканійської чорноголової (АЧ)

 

Гібридизацією називають схрещування тва­рин, які належать до різних видів. Отримане потомство назива­ють гібридами, яких одержують також при схрещуванні гібридів різного чи однакового походження. У залежності від здатності чи не здатності гібридів давати потомство розрізняють гібридизацію, яка дає користувальних тварин і гібридизацію, яка використовується при створенні нових порід і видів. Виділяють чотири види гібридизації тварин: промислову, поглинальну, ввідну і відтворювальну.

 

Завдання для виконання

Завдання 1. Визначити ступінь інбридингу тварин у родоводі свиноматки сойки 236 за класифікації А.Шапоружа та визначити коефіцієнт інбридингу за формулою С.Райта

 

Родовід свиноматки Сойки 236

Сойка 44 Дніпро 23 І
Сойка 126 Дніпро 13 Конвалія 846 Дніпро 5 ІІ
Сойка 12 Ловчик 3 Ягода 258 Дніпро 5 Конва лія Коха ний 233 Ела 16 Дніпро 81 ІІІ  
                   

 

Завдання 2. При створенні молочного типу бурої породи корови лебединської породи покривались бугаями джерсейської породи. Отримані помісі покривались бугаями лебединської породи. На помісному поголів'ї використовувались бугаї швіцької породи. Викреслити схему схрещування і розрахувати кровність помісей.

Завдання 3. Викреслити різні варіанти трипородного промислового схрещування свиней великої білої породи, дюрок і ландрас за умови, що в усіх випадках материнською формою є велика біла порода. Розрахуйте кровність помісей.

Завдання 4. Скласти схему і розрахувати кровність гібридів (один з варіантів роботи зі створення овець породи казахський архаро-меринос за умови:

а) тонкорунних маток типу новокавказький меринос осіменяли спермою спеціально убитого дикого барана архара;

б) гібридних архаро-мериносових баранів першого покоління спаровували з тонкорунними мериносовими матками;

в) одержаних у результаті такого спаровування гібридних баранів другого покоління знову спаровували з тонкорунними матками;

г) гібридних маток третього покоління спаровували з гібридними баранами другого покоління, а одержане потомство розводили «в собі».

Завдання 5. З метою промислового схрещування на матках генотипу 1/4 української червоно-рябої і 3/4 голштинської порід використовували бугаїв волинської м'ясної породи. Викресліть схему схрещування і розрахуйте кровність.

 

Контрольні запитання

1. Який метод розведення називається чистопородним?

2. Основні види парування, які використовують при чистопородному розведенні

3. Що таке інбридинг та методи його визначення

4. Як визначити генетичну подібність тварин?

5. Що включає організація розведення за лініями?

6. Дати визначення терміну «схрещування»

7. Назвати види схрещування та вказати їх особливості

8. Гібридизація та її особливості за міжвидового та міжпородного схрещування тварин

9. Яким чином поділяється гібридизація у залежності від здатності чи не здатності гібридів давати потомство?

 

Рекомендована література

Базова

1. Розведення сільськогосподарських тварин / Басовський М.З., Буркат В.П., Вінничук Д.Т. та ін..- Біла Церква, 2001.- 400с.

2. Кравченко Н.А. Разведение сельскохозяйственных животных.-М. Колос, 1973.- 280с

3. Разведение сельскохозяйственных животных / В. Ф. Красота, В. Т. Лобанов, Т. Г. Джапаридзе.-М.: Агропромиздат, 1990.- 324 с

4. Селекція сільськогосподарських тварин /[Ю.Ф.Мельник, В.П.Коваленко, А.М.Угнівенко, К.А.Найденко та ін.] за ред. Мельника Ю.Ф., Коваленка В.П.- К., 2008.-444с

5. Засуха Т. В. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії / Т. В. Засуха, M.B. Зубець, Й.З. Сірацький та ін. - К..: Аграрна наука, 1999. - 512с.

 

Допоміжна

6. Богданов Е.А. Происхождение домашних животных.-М. Сельхозгиз, 1937

7. Винничук Д.Т. Порода животных как биологическая система.-К., 1993.-70с.

8. Дарвин Ч. Происхождение видов путем естественного отбора // Соч..- Т.3.- М.-Л.: АН СССР, 1939.- 831с.

9. Свечин К.Б. Индивидуальное развитие сельскохозяйственных животных.- К.:Урожай, 1976.-288с.

10. Эйдрегевич Е.В., Раевская В.В. Интерьер сельскохозяйственных животных.- М.:Колос, 1978.-255с.

11. Крупномасштабная селекція в животноводстве / Басовский Н.З., Буркат В.П., Власов В.И. и др. - К.: ВНА Украина, 1995.- 400с.

12. Петухов В.Л. Генетические основы селекции животных/ В.Л.Петухов.- М.: Агропромиздат, 1989. – 448 с.

13. Мацеевский Я. Генетика и методы разведения животных / Я. Мацеевский, Ю. Земба. -М.: Высшая школа, 1988. - 488с.

 

 




Дата добавления: 2015-09-12; просмотров: 185 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Л-243 СУЛ-12070| Коли телефонують вам 1 страница

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав