Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Первісна міфологія як підґрунтя релігійних вірувань.

Шлях пошуку Бога людиною був вельми тривалим та утаємниченим. Як правило, появу релігії повязують з початком символічного відображення людиною світу, що виникає в первісному суспільстві разом із доцільною предметною діяльністю (збиральництвом, полюванням, землеробством тощо). Символічне відображення набуває форми міфологічної свідомості.

Міф – духовне відтворення дійсності у формі легенд, розповідей, персонажі і події яких визнаються об’єктивно наявними або такими, що існували в минулому. Вони поєднують у собі ін­телектуальне, емоційне і вольове ставлення до світу, що отримує різноманітне відображення у малярстві, піснях, тан­цях, ритуалах тощо.

У міфах людина нерозривно поєднана із природою. її індивідуальна свідомість не виокремлена з групової. Не набули ще статусу відокремлених предмет і образ, об'єк­тивне і суб'єктивне: те, що має місце тільки у свідомості, сприймається як таке, що об'єктивно відбувається. Прин­ципи діяльності нерозривні із самою діяльністю. Колек­тивізм первісного суспільства переноситься на природні явища: природні властивості та зв'язки пояснюються на зразок відносин у родовій общині, шляхом одухотворення природних явищ і надання їм людських рис. Таке пояс­нення називається антропоморфізмом. У свою чергу, лю­дина, родові зв'язки набувають натуроморфного забарв­лення: людині приписуються ознаки тварин (зооморфізм), рослин (фітоморфізм) тощо.

Формуються різноманітні системи міфів здебільшого як етіологічні оповідки (розповіді про походження пев­них явищ). Ці пояснення дають відповіді на питання на кшталт «чому», «звідки», «яким чином», «для чого», а уза­гальнення не виходять за межі принципів «усе є все», «все у всьому», «частина є ціле» тощо. Найпоширенішими були космогонічні (про виникнення світу), теогонічні (про по­ходження богів), астрогонічн і (про Сонце, Місяць, зорі), ан­тропогонічн і (про людину), етногонічн і (про рід, родові зв'я­зки) міфи, а також легенди про кінець світу, душу, небес­ний вогонь тощо.

Гарною ілюстрацією особливостей первісного світогляду є міф про яйце як початкову форму світотворення, що іс­нує майже в усіх народів планети.

Наприклад, у грецьких міфах Космос виникає із яйця «блискучого і білого, як срібло», яке зніс Хаос.

Символом творення світу у фінікійців є зображення змії, яка тримає в роті яйце. Із подібним уявленням пере­гукується і кельтська легенда про чарівне космічне яйце, яке зніс клубок змій.

У міфології давнього Єгипту мотив космічного яйця також вельми поширений і має кілька варіантів. У одно­му з них орлиноголовий бог Клеф приніс із неба яйце, що містило в собі вогонь. Бог Осиріс розмістив у ньому двана­дцять білих і дванадцять чорних пірамід. В іншому варі­анті «батько усіх начал» — бог Пта створив «яйце Сонця і Місяця».

Згідно з ассиро-вавилонською легендою світ висидів голуб із гігантського яйця, яке колись хтось залишив у річці Євфрат.

У міфології індусів збереглось уявлення про космічне золоте, тобто сонячне, яйце, що плаває на воді. У ньому сам бог Брама спокійно перебував триста шістдесят днів, кож­ний із яких дорівнював дванадцяти мільйонам звичай­них років.

У релігійно-космогонічній системі іранців епохи зоро­астризму також існує міф про космічне яйце. Початковий акт творення тут розпочинається з надлуплення яйця би­ком Адудою, який є старішим, ніж Всесвіт, тобто постає майже його первинною формою.

А в знаменитому міфі давньофінської Калевали світ походить із семи яєць, що знесла качка, яку верховне бо­жество послало на воду. При цьому, подібно до інших мі­фів, світ у свідомості творців Калевали виникає не шля­хом поступового оживлення матерії, яка міститься в яйці, а внаслідок того, що космічне яйце розбили. Божественна діва Ілтамар Калевали не витримала спеки, що виходила з яйця, і випадково його розбила.

Фольклор слов'янських народів теж переповнений ле­гендами про космічне яйце, що здатне вміщати в собі цілі царства. Одна із них розповідає, що Бог послав на висуше­ну землю півня, який і зніс яйце. Воно розбилося, з нього витекло сім річок, які й запліднили землю.

Із наведених прикладів стає очевидним, що космічне яйце є втіленням Сонця і його найголовніших функцій. А різні варіанти зародження життя (здебільшого через роз­биття яйця) символізують різні форми весняного сонце-творення, тобто тієї реальної події, осмислення якої при­вело до виникнення фантастичних космогонічних побу­дов різного ґатунку.

Як єдино можливий універсальний засіб духовного осво­єння світу міфологія поєднувала в собі не лише реалістичні знання, художні образи, соціальні норми і зразки поведінки, а й певну систему вірувань та пов'язані з ними ритуали. Сучасні дані археології й етнографії дають змогу ствер­джувати, що найпростіші форми вірувань виникають із появою людини розумної (homo sapiens) приблизно 40— 45 тис. років тому. В ході історії у різних народів утвер­джувались і розвивалися відмінні релігійні системи. Вод­ночас їх еволюція підпорядковувалася певним спільним закономірностям. Ось чому основні форми ранніх релігій схожі між собою. Так у межах міфологічного комплексу практично всіх народів світу виникає схожа система віру­вань, своєрідна проторелігія, до якої відносять анімізм, фе­тишизм, тотемізм і магію.




Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 13 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Загальна характеристика правових систем релігійного типу | Та загальна характеристика мусульманського права | Джерела мусульманського права | Основні особливості структури мусульманського права | Мусульманське право в сучасному світі | Даосизм | Конфуціанство |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав