Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Доступные материалы! Сьогодні в умовах швидких темпів розвитку ринкової економіки поведінка споживача як складна економічна категорія знаходиться в центрі уваги як науковців

Читайте также:
  1. Блага, имеющиеся в изобилии и доступные всем в любом количестве, называются в экономической теории
  2. Доступные для обучения организованные группы населения
  3. Доступные материалы!
  4. Доступные материалы!
  5. Доступные материалы!
  6. Доступные материалы!
  7. Доступные материалы!
  8. Доступные материалы!
  9. Доступные материалы!

Сьогодні в умовах швидких темпів розвитку ринкової економіки поведінка споживача як складна економічна категорія знаходиться в центрі уваги як науковців, так і практиків: менеджерів, маркетологів, PR-фахівців тощо. Це пов’язано з необхідністю задоволення споживчих потреб, дослідження мотивації споживача, встановлення оптимальних цін на всі види продукції. Оскільки неможливо проаналізувати поведінку всіх споживачів окремо, успіх діяльності фірми залежить від того, наскільки вона знає свій сегмент ринку. З цією метою будують моделі поведінки споживачів, що мають містити: зовнішні збудники; процеси сприйняття інформації; процеси прийняття рішень про купівлю.

Споживач – це особа, «залучена до придбання, споживання і рятування від продуктів, послуг, ідей, враховуючи процеси рішень, що передують такій діяльності і слідують за нею. Весь перерахований комплекс дій і називається поведінкою споживача». Відомо дві теорії поведінки споживачів: кардиналістська (cardinal) та ординалістська (ordinal), прихильники яких сформували окремі наукові школи. Так, в центрі уваги кардиналістської теорії лежить припущення про можливість виміру споживачем корисності блага в певних одиницях – ютилях. Ординалістська теорія передбачає лише можливість встановлення між різними благами відносин переваги або байдужості. Дана концепція будується на ряді аксіом: аксіома повної упорядкованості, аксіома транзитивності, аксіома не насиченості, аксіома незалежності споживача або відсутності зовнішніх ефектів.

Основне питання маркетингу: як реагують покупці на різні маркетингові прийоми компанії? Компанія, яка дійсно розуміє реакцію споживачів на різні властивості товару, його ціну, рекламу, отримує значні переваги перед конкурентами. Процес моделювання поведінки кінцевого споживача здійснюється в кілька етапів (рис. 1).

Рис.1. Етапи процесу прийняття рішення споживачем про покупку

 

Всіх споживачів можна, умовно, поділити на групи в залежності від мети здійснення покупки: індивідуальні споживачі (купують товари виключно для свого особистого користування); домогосподарства (основний тип споживача продуктів харчування та непродовольчих товарів, за винятком одягу та особистих речей); посередники (закупівлі з метою подальшого перепродажу); постачальники (закупівля товарів промислового призначення); держслужбовці та представники громадських організацій (здійснюють покупки не за власні, а за державні чи громадські кошти).

На поведінку споживача впливають психологічні (мотивація, сприйняття, засвоєння, переконання, ставлення), особистісні (вік, стать, сімейний статус, етап життєвого циклу сім’ї, професія, освіта, рівень доходів, тип особистості, стиль життя), соціокультурні фактори (референтні групи, сім’я, соціальна роль і статус, культура й субкультура, суспільний клас), фактори ситуаційного впливу (зміни в макросередовищі, зміни обставин у покупця, атмосфера в магазині, дії інших покупців), а також комплекс маркетингу фірми-виробника певного товару (товарна маркетингова політика, цінова політика, збутова політика, комунікаційна політика).

Слід зазначити, що поведінка всіх споживачів обмежена правовим полем, а захист прав споживачів є одним із завдань кожної цивілізованої держави. Так, регулювання відносин між виробником та споживачем, встановлення прав споживачів, визначення механізму захисту споживачів здійснюється на основі Закону України «Про захист прав споживачів». Вітчизняні науковці пропонують класифікувати права споживачів за динамікою розвитку правовідносин: загальні права споживача (право на інформацію про продукцію; право на належну якість продукції; право на безпеку продукції; право на гарантійне та післягарантійне обслуговування продукції; право на захист), спеціальні права (права споживача при купівлі товарів; права споживача при виконання робіт, наданні послуг).

Варто наголосити на існуванні суттєвих проблем, які впливають на ситуацію з захистом прав споживачів: порушення екологічного законодавства; низький рівень етики бізнесу; наявність асиметрії, браку необхідного обсягу інформації про якість та безпеку товарів та послуг; низький рівень відповідальності бізнесу та інших учасників відносин на ринку; низький рівень знань споживачів про товар та свої права; нечутливість економіки і суспільства до інтересів особливих груп споживачів тощо.

У маркетинговій літературі наведена значна кількість моделей поведінки споживачів, що свідчить про багатогранність і складність процесу здійснення купівлі товарів і послуг споживачами. Так, науковці класифікують моделі поведінки споживачів за наступними критеріями: засіб моделювання, спосіб моделювання, рівень розмірності, цільове призначення, ступінь деталізації, рівень взаємозв’язків між змінними, результат застосування та інші.

Таким чином, можна стверджувати, що кожен індивід, використовуючи блага для задоволення своїх потреб, виступає у ролі споживача. Здійснюючи вибір необхідних йому товарів та послуг за ринковими цінами, що склалися, він оцінює діяльність їх виробників. Така оцінка впливає безпосередньо на об’єм продажу того чи іншого товару, тому від неї залежить доля виробників даних благ. Таким чином, сьогодні задоволення потреб споживачів є базовим принципом здійснення управлінської діяльності будь-якої організації. І особливу увагу потрібно приділяти задоволенню українського споживача саме вітчизняною продукцією.

Отже, можна зробити висновок про необхідність ґрунтовного вивчення українськими підприємствами особливостей поведінки споживачів. Саме за такого підходу можна досягнути високої конкурентоспроможності вітчизняного виробника на внутрішньому і світовому ринках.

 

 

Доступные материалы!




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Поведінка споживачів| Вы можете построить доверие, раскрывая информацию о себе.

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав