Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Цінні папери як об’єкти цивільних прав

Читайте также:
  1. VІ. Об’єктивне та суб’єктивне право
  2. Виконання цивільних обов'язків
  3. Вона не може залучити експерта самостійно через відсутність коштів чи з інших об’єктивних причин.
  4. г) іменні цінні папери, на пред’явника та перевідні.
  5. Гідродинамічні об’єкти – джерела небезпечних факторів.
  6. Демократія як загальнолюдська цінність
  7. Ділові папери
  8. Завдання та напрями ревізії, джерела та об’єкти контролю основних засобів і запасів.
  9. Загальний огляд природи України: кордони, розміри території, рельєф, корисні копалини, клімат, водні об’єкти, рослини, тварини.
  10. Загальні положення про захист цивільних прав та інтересів

За Цивільним кодексом України (ст.194) цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його випустила (видала), і власником та передбачає виконання зобов’язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам. З даного визначення можна вивести наступні ознаки цінного паперу:

ü цінним папером є документ;

ü документ має бути встановленої законом форми;

ü документ має містити відповідні реквізити;

ü документ має посвідчувати грошове або інше майнове право, яке визначає взаємовідносини між особою, яка його випустила (видала), і власником;

ü документ передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його випуску (видачі),

ü документ передбачає можливість передачі прав, що випливають з нього, іншим особам, тобто належить до рухомого майна.

Цінні папери можуть існувати у формі паперових документів, або на електронних носіях. В Україні такі форми називаються "документарна" та "бездокументарна" форма цінного папера. Згідно ч. 3 ст. 195 ЦК України цінні папери можуть випускатися (розміщуватися) в "документарній" та "бездокументарній" формі відповідно до закону.

Передання цінного папера передбачає перехід до нового власника всіх прав за цінним папером, що означає:

а) тісний і нерозривний зв'язок між самим цінним папером (правом власності на цінний папір) та прав, за цінним папером;

б) неможливість часткової передачі прав за цінним папером. Так, при відчуженні акцій продавець не може передати покупцю, а покупець прийняти від нього лише частину належних продавцю прав за акцією.

Види цінних паперів та порядок їх обігу встановлюються законом.

Цінні папери за порядком їх розміщення (видачі) поділяються на емісійні та неемісійні.

Емісійні цінні папери - цінні папери, що посвідчують однакові права їх власників у межах одного випуску стосовно особи, яка бере на себе відповідні зобов'язання (емітент).

До емісійних цінних паперів належать:

ü акції;

ü облігації підприємств;

ü облігації місцевих позик;

ü державні облігації України;

ü іпотечні сертифікати;

ü іпотечні облігації;

ü сертифікати фондів операцій з нерухомістю (далі - сертифікати ФОН);

ü інвестиційні сертифікати;

ü казначейські зобов'язання України.

Цінні папери за формою існування поділяються на документарні та бездокументарні. Цінні папери за формою випуску можуть бути на пред'явника, іменні або ордерні.

Права, посвідчені цінним папером, належать:

§ пред'явникові цінного паперу (цінний папір на пред'явника);

§ особі, зазначеній у цінному папері (іменний цінний папір);

§ особі, зазначеній у цінному папері, яка може сама здійснити ці права або призначити своїм розпорядженням (наказом) іншу уповноважену особу (ордерний цінний папір).

Найбільш високою оборотоздатністю характеризуються цінні папери на пред'явника. У цінному папері на пред'явника права за цінним папером належать особі, яка пред'являє цінний папір. Права за такими цінними паперами передаються іншій особі шляхом вручення їй сертифікату цінного паперу. Зобов'язана за цінним папером особа (емітент) повинна здійснити виконання такій особі, не вимагаючи нічого, крім пред'явлення документа - сертифіката. Іменні цінні папери засвідчують права, які належать "особі, названій у цінному папері". Зобов'язана особа (емітент) повинна виконати зобов'язання за цінним папером тільки такій особі. На відміну від цінних паперів на пред'явника процедура передачі прав за іменними цінними паперами, ускладнена необхідністю дотримання певних формальностей, що суттєво знижує їх оборотоздатність. Права за іменним цінним папером передаються в порядку, встановленому для відступлення права вимоги (цесії).

На відміну від іменного цінного паперу, права за ордерним цінним папером можуть належати не тільки поіменованій у цінному папері особі, але й особі, призначеній розпорядженням останньої. Отже, суб'єктом права за ордерним цінним папером може бути особа, вказана у цьому ордерному цінному папері, або інша уповноважена особа, призначена розпорядженням суб'єкта, названого у цінному папері. Найрозповсюдженішим ордерним цінним папером є вексель. Індосамент, шляхом вчинення якого передаються права за ордерним цінним папером, являє собою передавальний напис на самому цінному папері (на обороті), який вчиняється індосантом на індосата, тобто, на особу, якій переходять права за ордерним цінним папером. Індосамент може вчинятися не тільки на оборотному боці сертифікату ордерного цінного паперу, але й на додатковому аркуші, спеціально призначеному виключно для цієї мети. Для векселів такий аркуш називається алонжем.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Доклад: Кредитный договор и формы его реализации в различных видах кредита. | Задание №2. Верно/неверно данное выражение (да/нет). | Задание № 4.Ответьте на тесты | Комплекс машин для вирощування овочевих культур. | Машини для збирання капусти | Об’єкти цивільних прав – це різні матеріальні та нематеріальні блага або процес їх створення, що складає предмет діяльності суб’єктів цивільного права. | Інформація як об’єкт цивільних прав та інші особисті немайнові блага |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав