Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Якість питної води та здоров'я людини

 

Значення води в житті людини.

Вода - найважливіша складова середовища нашого існування. Після повітря, вода другий за значенням компонент, необхідний для людського життя.

Наскільки важлива вода свідчить той факт, що її утримання врізних органах складає 70 - 90%. З віком кількість води ворганізмі змінюється. Тримісячний плід містить 90% води, новонароджена 80%,доросла людина - 70%. Вода присутня у всіх тканинах нашого організму,хоча розподілена нерівномірно:

· Мозок складається з - 75%

· Серце - 75%

· Легкі - 85%

· Печінка - 86%

· Нирки - 83%

· М'язи - 75%

· Кров - 83%.

 

Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона береучасть у засвоєнні поживних речовин клітинами

Споживання чистої води забезпечує нормальну роботу внутрішніх органів.

Вода є теплоносієм і терморегулятором. Вона поглинаєнадлишки тепла і видаляє його, випаровуючись крізь шкіру і дихальні шляхи. Водазволожує слизові оболонки і очне яблуко. У спеку і при фізичнихвправах відбувається інтенсивне випаровування води з поверхні тіла.

Споживання прохолодною чистої води, яка всмоктується в кров зі шлунка,забезпечує своєчасне охолодження Вашого організму, запобігаючиперегріву. Протягом тренувань, для нормального функціонуванняорганізму, необхідно випивати невеликими порціями приблизно 1 літр за годину.

 

Навіть якщо не дуже обтяжувати себе фізичними вправами, все однонеобхідно постійно поповнювати дефіцит води. Атмосфера в сучаснихбудівлях часто перегріта і кондиційованих. Це сушить повітря і зневоднюєорганізм. Те ж саме відбувається при подорожі на поїздах, літаках іавтомобілях. Кава, чай, алкоголь - всі ці радощі життя сприяютьвиведенню води з організму. Доросла людина в стані прожити безїжі більше місяця, без води ж кілька днів. Зневоднення організму на

10% призводить до фізичної і психічної недієздатності. Втрата 20% водипризводить до смерті. Протягом доби від 3 до 6% води, що міститься ворганізмі, піддається обміну. Половина води, що міститься в організмі,обмінюється протягом 10 днів.

 

Кількість води, необхідний для підтримання водного балансу, залежить відвіку, фізичної активності, температури і вологості.

Добова потреба дорослої людини складає близько 2.5 л.

Чиста питна вода також підвищує захист організму від стресу. Вонарозріджує кров, бореться з втомою, допомагає серцево-судинноїсистемі, бореться зі стресом. Здоровий спосіб життя заснований на правильномухарчуванні, активності та споживання чистої води.

При такому великому значенні води для людини, вода повинна бутивідповідної якості, якщо ж вода містить будь-які шкідливіречовини, то вони будуть неминуче поширені по всьому організму.

 

Вплив водних ресурсів на здоров'я людини.

 

Вода, яку ми споживаємо, повинна бути чистою. Хвороби, що передаютьсячерез забруднену воду, викликають погіршення стану здоров'я,інвалідність і загибель величезної кількості людей, особливо дітей,переважно в менш розвинених країнах, для яких є звичайнимнизький рівень особистої та комунальної гігієни. Такі хвороби, як черевнийтиф, дизентерія, холера, анкілостомоз, передаються перш за все людині ввнаслідок забруднення вододжерел екскрементами, які виділяються зорганізму хворих.

 

Успіх у боротьбі із зазначеними хворобами або досягнення повної їхліквідації залежить від того, як організована система видалити всіпродуктів обміну, що виділяються з організму людини, як поставлена справазабезпечення чистою водою всього населення.

 

Через воду можуть передаватися інфекційна жовтяниця, туляремія, водналихоманка, бруцельоз, поліомієліт. Вода часом стає джереломзараження людини тваринами паразитами - глистами. З забрудненоїфекаліями водою в організм людини можуть потрапити яйця деякихпаразитичних черв'яків. У кишечнику вони перетворюються на паразитів (такіаскариди, гостриці). Нарешті, через воду іноді відбувається зараженнялямбліями, які вражають тонкий кишечник і печінку.

 

Якість води визначається також по наявності в ній хімічних включень,які раніше всього виявляють наші органи чуття: нюх, зір.

Так, мікрочастинки міді додають воді деяку каламутність, заліза - почервоніння.

Існують основні показники якості питної води. Їх умовно можнарозділити на групи:

 

1. Органолептичні показники (запах, присмак, кольоровість, каламутність)

 

2. Токсикологічні показники (алюміній, свинець, миш'як, феноли, пестициди)

 

3. Показники, що впливають на органолептичні властивості води (рн, жорсткість загальна, нафтопродукти, залізо, марганець, нітрати, кальцій, магній, окислюваність перманганатная, сульфіди)

 

4. Хімічні речовини, які утворюються при обробці води (хлор залишковий вільний, хлороформ, срібло)

 

5. Мікробіологічні показники (термотолерантні коліформи або Е.соli,

 

ОМЧ).

 

Уран - дуже поширений у природних водах радіоактивний елемент.

Особливо великі його концентрації можуть зустрічатися в підземних водах. Уоснову нормування урану покладені не його радіоактивні властивості, атоксичний вплив як хімічного елемента. Допустимий вміст урану впитній воді дорівнює 1,7 мг/л.

 

Кадмій накопичується в нирках, викликає гіпертонію, послаблює імунітеторганізму, робить негативний вплив на розумові здібностілюдини, тому що витісняє необхідний для нормальної роботи мозку цинк.

 

Алюміній, накопичується в організмі, може стати причиною старечогослабоумства, підвищеній збудливості, викликати порушення моторних реакцій удітей, анемію, головні болі, захворювання нирок, печінки, коліт,неврологічні зміни, пов'язані з хворобою Паркінсона.

 

Строго регламентується і гранично допустима концентрація у водідеяких добавок, що застосовуються для освітлення води (наприклад,поліакриламіду, сірчанокислого алюмінію).

 

Існує такий показник як перманганатная окислюваність (норматив 5мг О2/л, не більше, це загальна концентрація кисню, відповіднакількості іона перманганату (МnО4-), споживаного при обробці данимиокислювачем проби води), який характеризує міру наявності у водіорганічних (бензин, гас, феноли, пестициди, гербіциди, ксилоли,бензол, толуол) і окислюється неорганічних речовин (солі заліза (2 +),нітрити, сірководень).

Органічні речовини, що зумовлюють підвищене значення перманганатнаяокислюваність, негативно впливають на печінку, нирки, репродуктивну функцію,а також на центральну нервову і імунну системи людини. Вода, що маєперманганатная окислюваність вище 2 мг О2/л, не рекомендується довживання.

 

Токсичність вищеназваних компонентів не настільки велика, щобвикликати гостре отруєння, але при тривалому вживанні води, що міститьзгадані речовини в концентраціях вище нормативних, може розвинутисяхронічна інтоксикація, що призводить в результаті до тієї чи іншої патології.

За санітарними нормами будь-яка вода, яка тече з крана, повинна відповідатистандартам питної води. Однак як далекі ці норми від якості гарячоїводи. У момент подачі гарячої води зі станції температура становить 130градусів. Таку спеку, природно, не витримає жоден мікроб. Однак насвоєму шляху, по іржавих і зноситися тепломережам, рідина не тількинасичується живими і дуже шкідливими мікроорганізмами, але і хімічнонебезпечними речовинами. У першу чергу - це залізо, свинець, миш'як, хром,ртуть. Головну загрозу, в першу чергу для здоров'я волос і шкіри,представляє активний хлор, який при високих температурах утворює вводі украй отруйна речовина - діоксин. Накопичується в гарячій водімікроби і мікроелементи згубні для пошкоджених ділянок шкіряного і волосяного покриву. Шкірні хвороби і захворювання волосся багато в чому стаютьсерйозною проблемою завдяки попаданню в уражені ділянки патогеннихречовин.

 

Основні джерела забруднення питної води.

 

Комунальні стоки - містять як хімічні, так і мікробіологічнізабруднення і представляють серйозну небезпеку. Які в них містяться бактеріїі віруси є причиною небезпечних захворювань: висипного тифу та паратифу,сальмонельозу, бактеріальної краснухи, ембріонів холери, вірусів викликаютьзапалення околомозговой оболонки і кишкових захворювань. Така вода можебути переносником яєць глистів (солітери, аскариди і волосоголовці). Укомунальних стоках присутні також токсичні детергенти (миючіречовини), складні ароматичні вуглеводні (САУ), нітрати та нітрити.

 

Промислові стоки

Залежно від галузі промисловості можуть містити практичновсі існуючі хімічні речовини: важкі метали, феноли,формальдегід, органічні розчинники (ксилол, бензол, толуол),згадані вище (САУ) і т. зв особливо токсичні стоки. Останнярізновид викликає мутагенні (генетичні), тератогенні

(що ушкоджують плід) і канцерогенні (ракові новоутворення) зміни.

Головні джерела особливо токсичних стоків: металургійна промисловістьта машинобудування, виробництво добрив, целюлозно-паперовапромисловість, цементно-азбестову виробництво та лако-барвистийпромисловість. Парадоксально, але джерелом забруднення є також сампроцес очистки та водопідготовки (!).< br>Комунальні відходи

 

У більшості випадків, там, де немає мережі водопостачання немає і каналізації, а якщо і є, то вона (каналізація) не може повністюзапобігти проникненню відходів у грунт і, отже, в грунтовіводи. Оскільки верхній горизонт грунтових вод розташований на глибині від 3до 20 м (глибина звичайних колодязів), то саме на цій глибині скупчуються

"продукти" людської діяльності в набагато серйознішихконцентраціях, ніж у поверхневих водах: детергенти з наших пральнихмашин і ванн, кухонні відходи (залишки їжі), фекалії людей і тварин.

 

Промислові відходи

У грунтових водах присутні в трохи менших кількостях, ніж уповерхневих водах. Більшість цих відходів направляються прямо в ріки.

Крім того, промислові пил і гази, осідають безпосередньо або впоєднанні з атмосферними опадами і накопичуються на поверхні грунту.рослинах, розчиняються і проникають всередину. Тому нікого, хтопрофесійно займається очищенням води, не здивує вміст важкихметалів і радіоактивних сполук в колодязях, розташованих далеко відметалургійних центрів - в Карпатах. Промислові пил і газипереноситься повітряними потоками на сотні кілометрів від джерела емісії. Допромисловим забрудненням грунту відносяться також органічні сполукищо утворюються при переробці овочів і фруктів, м'яса і молока, відходи пивзаводів, тваринницьких комплексів.

Метали та їх сполуки проникають у тканини організму у вигляді водногорозчину. Проникаюча здатність дуже висока: уражаються всі внутрішніоргани і плід. Видалення з організму через кишечник, легені і ниркипризводить до порушення діяльності цих органів. Накопичення в організмінаступних елементів приводить до:

· Ураження нирок - ртуть, свинець, мідь.

· Ураження печінки - цинк, кобальт, нікель.

· Ураження капілярів - миш'як, вісмут, залізо, марганець.

· Ураження серцевого м'яза - мідь, свинець, цинк, кадмій, ртуть,талій.

· Виникнення ракових захворювань - кадмій, кобальт, нікель, миш'як,радіоактивні ізотопи.

 

Способи очищення та фільтрації водопровідної води.

 

. В середньому по країні гігієнічним вимогам не відповідає практично кожна третя проба" водопровідної "води за санітарно-хімічними показниками і кожна десята - за санітарно-бактеріологічними;

 

. в окремих міських водоймах міститься від 2 до 14 тисяч синтезованих хімічних речовин;

 

. лише 1 відсоток поверхневих вододжерел відповідає вимогам першого класу, на які розраховані використовуються у нас традиційні технології водоочищення;

 

Підбираючи систему водоочищення для свого житла, треба віддавати собі звіт в тому, що вода буде використовуватися як в господарсько-побутовихцілях, так і для пиття і приготування їжі. Задачу доведення якості водидо рівня, оптимального для кожного з її застосувань, вирішують за допомогоювідповідних систем водоочистки. Такі системи підрозділяють на те,які встановлюються там, де вода надходить в будинок, і на ті, якіставляться в точці користування, наприклад, на кухні. Перші роблять воду

"господарсько-побутової": з нею нормально працює пральна машина, можнапомити посуд, обполоснутися під душем. Другі - готують питну воду.

Вимоги до чистоти води в першому і другому випадках повинні бути різні.

Інакше або питна вода марнується на господарські потреби, або дляпиття використовується вода, що не пройшла належного очищення.

 

На вході в систему водопостачання квартири бажано поставитифільтр грубого очищення, з сіткою з неіржавіючої сталі або полімернимикартриджами, які можуть затримати суспензія і іржу. Це потрібно для того,щоб продовжити життя сантехніки. Ви зменшите внутрішню корозіюзмішувачів, які дуже погано реагують на потрапляння частинок, керамікасантехніки буде менш схильна до нальотам іржі і солей жорсткості.

Іноді для фільтра немає місця у водопровідного стояка. Тоді можна поставитизовсім невеликий пристрій з латуні, зване "грязьовиків" ізвільняє від бруду та іржі. Однак фільтри грубого очищення не можутьдопомогти в усуненні неприємних присмаків. [4]

 

За великим рахунком, хороший прилад повинен з мінімальною громіздкістюдавати максимальну очищення. Бажано вибрати фільтр, що працюєпостійно, щоб уникнути розмноження бактерій у самому фільтрі.

Рекомендується користуватися тими фільтрами, які пройшли тести навідповідність державним стандартам. Хороший фільтр не змінюєприродний мінеральний склад води, що надходить в організмлюдини. Мета встановлення домашнього фільтру полягає в тому, щоб повернутинашій питній воді її первинну якість.

 

Види фільтрації води

 

. Очисні системи насипної типу.

 

. Сітчасті і дискові фільтри механічного очищення, що видаляють нерозчинені механічні частки, пісок, іржу, суспензії і колоїди.

 

. Ультрафіолетові стерилізатори, що видаляють мікроби, бактерії та інші мікроорганізми.

 

. Окислювальні фільтри, що видаляють залізо, марганець, сірководень.

 

. Компактні побутові пом'ягшувачі і іонообмінні фільтри, зм'якшуючим, а також що видаляють залізо, марганець, нітрати, нітрити, сульфати, солі важких металів, органічні сполуки

 

. Адсорбційні фільтри, що поліпшують органолептичні показники (смак, колір, запах) і видаляють залишковий хлор, розчинені гази, органічні сполуки

 

. Комбіновані фільтри - комплексні багатоступінчасті системи.

 

. Мембранні системи - обратноосмотичні системи підготовки питної води, вищий ступінь очищення.

 

Існує думка, що вода дуже високого ступеня очищення "не корисна".

Хтось вважає, що у воді повинно міститися оптимальну кількістьмікроелементів. Інші стверджують, що людський організм засвоюєтільки речовини органічного походження, тобто з їжі тваринного ірослинного походження, а вода служить розчинником і повинна бутимаксимально чистою. Істина лежить десь посередині. Говорячи про питну воду,правильно, мабуть, оперувати не категоріями "небезпечно - безпечно".

 

Очистити воду до стану, близького до дистильованої, простіше ідешевше, ніж забезпечити наявність у ній низки речовин в певній

"оптимальною" концентрації. Так, за кордоном при виробництві пива, водучистять саме до такої стадії, а потім до неї додають строго дозованекількість речовин, які роблять її оптимальною для подальшого використання.

Крім того, елементарний розрахунок показує, що для того, щоб отримувати зводи оптимальний набір макро-і мікроелементів людина повинна випивати вдень як мінімум 30-50 літрів води. Іншими словами, навіть якщо ми і отримуємоз води корисні речовини, вони складають не більше 10-15% добової дози.

Вирішуючи для себе проблему "чистити або не чистити", люди стоять переддилемою: або свідомо видалити з води шкідливі складові, пожертвувавши

10-15% корисних речовин, або залишити у воді разом з корисними і частинашкідливих домішок. Кожен робить свій вибір.

 

Скільки і коли слід пити?

 

Споживаючи воду, необхідно пам'ятати, що шкідливо не тільки недостатнє,а й надмірне питво. При різкому обмеженні кількості що вводиться ворганізм рідини зменшується виділення з сечею продуктів розпаду,з'являється спрага, погіршується самопочуття, знижується працездатність іінтенсивність процесів травлення. Безсумнівний шкоду приносить і зайвепитво, особливо великими порціями: посилюється потовиділення, «розведена»кров гірше справляється з роллю переносника кисню, а збільшений їїобсяг створює додаткову навантаження на серце, судини, нирки.

Виникнення і втамування спраги пов'язано з кругообігом води в організмі.

Жага з'являється при зрушення водно-сольового балансу в бік збільшенняконцентрації солей і приводить в дію систему саморегуляціїосмотичного тиску, який визначає проникність клітинних мембран,тобто швидкість переміщення через них усіх розчинених у воді речовин. Умозку (в області подбугорья, яка бере участь у регуляції роботи нирок,легень, інших органів і систем) розташовані нервові клітини, надзвичайночутливі до осмотичного тиску, і при його підвищенні вони викликають уорганізмі прагнення втамувати спрагу. Часто ми відчуваємо бажання попити НЕстільки тому, що в організмі не вистачає води, скільки через сигналів проте, що осмотичний тиск ще тільки може підвищитися.

У тих випадках, коли ми багато солоної і гострої їжі, угамування виникаєспраги призводить до відновлення водно-сольового балансу і осмотичноготиску. Здавалося б, усе в порядку. Але рідини в організмі виявляєтьсязанадто багато, і тоді від її надлишку страждають не тільки органи,перекачують кров, але й обмін речовин.

Регулюючи свій питний режим, може бути змінено функції деякихорганів. Так, випита натщесерце вода, особливо холодна, газована, атакож солодкі соки посилюють перистальтику кишечнику і тим самим роблятьпослаблювальну дію. Дуже гарячі напої, навпаки, пити натщесерце неслід, вони несприятливо діють на слизову оболонку шлунка. Шкідливопити холодну воду після рясної жирної їжі. Така їжа довшезатримується в шлунку, і якщо випити багато води, він ще більшепереповниться і буде розтягуватися, з `явиться неприємне почуттядискомфорту, розпирання. Крім того, переповнений шлунок рефлекторнопосилює перистальтику кишечнику, викликаючи пронос. Після жирної їжі кращевипити невелику кількість гарячого чаю.

Людям, які борються з повнотою, не рекомендується пити під час їжі, так якїжа, розбавлена рідиною, стає кашкоподібного, а в такому вигляді вонашвидше покидає шлунок, з'являється відчуття голоду, що змушує порушуватидієту. Повним людям краще не запивати їжу, а пити до їжі або черездеякий час після їжі.

Не слід пити відразу після того, як поїлифрукти або ягоди - це можевикликати сильне здуття кишківника. Запивати рекомендується тільки сухуїжу: бутерброди, пироги, сухарі, сухе печиво, тобто все, що важкопроковтнути всухом'ятку.

Обсяг випивається рідини разом з тією водою, що надходить зпродуктами харчування, повинен становити в добу в середньому 2000-2400 мл.надмірне споживання рідини небажано і навіть шкідливо: цесприяє вимивання з організму харчових речовин, у тому числімінеральних солей та вітамінів. Крім того, багато пити створюєнесприятливі умови для роботи серцево-судинної системи та органівтравлення.

Необхідно мати на увазі, що гарячі і теплі напої всмоктуються івтамовують спрагу швидше, ніж холодні. Якщо часто хочеться пити, наприклад вспеку, краще випити трохи гарячого чаю, при тому зеленого. Не слідвипивати багато рідини за один прийом: спрагу не вгамуєте, а більша частинавипитого виведеться протягом двох годин. До того ж масивні навантаженнярідиною викликають неприємні суб'єктивні відчуття. Але і різкеобмеження води без особливих до того причин теж не бажано. Режими зпідвищеним або зі зниженим вмістом рідини призначає лікар змедичними показниками.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Джерела забруднення вод та вплив забруднення на здоров'я людини. | Основні джерела забруднення поверхневих і підземних вод. | ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ ВОДИ МІСЦЕВИХ ДЖЕРЕЛ ВОДОПОСТАЧАННЯ | Якість води та здоров’я людини |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.015 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав