Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПРАКТИКА

Читайте также:
  1. IV. Практика любви.
  2. IV. Судебная практика и судебная статистика
  3. А) Практика и научное знание
  4. Апостольская практика совершения Таинства и его искажение
  5. БЕСЕДА ЧЕТВЕРТАЯ. МЕДИТАТИВНАЯ ПРАКТИКА БУДДИЗМА
  6. ВЗАИМООТНОШЕНИЯ КАК ДУХОВНАЯ ПРАКТИКА
  7. Грамотная практика оттачивает мастерство
  8. Дәріс (лекция), практикалық және зертханалық сабақтар жоспары
  9. Для студентов-практикантов
  10. И, не смотря на все это безобразие, второй курс с факультета развернутого без потерь перешел на следующую ступень. Впереди маячила практика и ЛЕТО.

як спосіб буття людини в світі

 

 

Як ключове поняття категорія практики виявляє місце людини в структурі буття, її взаємозв’язки з живою і неживою природою, з со­ціальною дійсністю.

Питання 2.

 

 

Пристосувальна поведінка тварини

1.Тварини обмежені у відно­шеннях до зовнішнього світу. К.Маркс підкреслює: "Тварина безпосередньо тотожна з сво­єю життєдіяльністю.

Практично-перетворювальна діяльність людини”

2. І далі К.Маркс пише: "Тварина виробляє лише те, в чому без­посередньо має потребу вона, сама або її маля; вона вироб­ляв однобічно.

3.... Продукт тварини безпосередньо зв’язаний з її фізичним організмом.

4. Тварина будує тільки від­повідно до мірки і потреби того виду, до якого вона належить,

5. Вживання природних пред­метів як знарядь і на­віть їх виготовлення при допомозі органів тіла для задоволення життєвих потреб прита­манне і тварині.

6. Тварини можуть жити і еволюціонувати тільки як певний біологічний вид.

 

 

Практично-перетворювальна діяльність людини

1. Принциповою особливістю практики як специфічної форми буття людини у сві­ті є її відкритість, необмежена можливість розвитку нових способів і засобів взаємодії з об'єктивною реальністю.

2. Тоді як людина вироб­ляє універсально...

3. тоді як людина протис­тоїть своєму продуктові.

4. тоді як людина вміє виробляти за мірками всякого виду і всюди вона вміє прикладати до предмета відповідну мірку..."

5. Характерною рисою людсь­кої праці є цілеспрямовапм виготовлення системи штучних засобів і знарядь перетворення дійсності, при допомозі яких людина створює, відтворює і вдосконалює "другу природу".

6. Створюючи, відтворюючи і вдосконалюючи "другу природу", людина разом з тим змінює саму себе, змінює свою власну природу.

 

Практика є суспільна діяльність, тому що вона здійснюється не окремою людиною, а у співробітництві, у кооперації людей, які вступають у складні відносини, дії до перетворюваної ними об'єктивної реальності (субєктно-об’єктні практичні відношення(і відношення реальної взаємодії між собою у процесі цього перетворення)суб’єкт суб'єктні практичні відносний). Вона формується, відтворюється і розвивається в єдності суб’єкт-об’єктних і субєкт-субєктних практичних відносин.

Практика повязана з певними формами відображення світу, з пивними рівнями свідомості, пізнання, які закріплюють досягнення практики і роблять можливим її подальше відтворення і досконале.

Ефективність практики є, з іншого боку, показником рівня розцін­ку свідомості. Отже, практика є предметно-чуттєва людська діяльність, що має складну системну організацію, спрямовану на пізнання і зміну природи і суспільства. В кінцевому рахунку вона в специфічним способом буття людини в світі.

Питання 3. Взаємодія живих істот і людини з оточуючою їх дій­сністю відбувається в формах адаптації, поведінки і діяльності. Адап­тація - це пристосування до уже існуючого наявного середовища, при­чому у тварин - тільки до природного, а у людей - і до соціального. В ході соціальної адаптації відбувається узгодження самооцінок і до­магань суб’єкта з його можливостями і реальністю соціального середо­вища, що включає також тенденції розвитку і середовища, і субєкта. Адаптація здійснюється на основі певних біологічно чи суспільно зада­них програм, вихідні підстави яких не підлягають перебудові чи пере­гляну. Адаптація людини реалізується в її поведінці, в активності, в системі дій, спрямованій на пристосування до умов існування чи їх зміни.

Адаптивна поведінка, хоч і передбачає різну ступінь активності (в тому числі і високу) пошуку засобів для вирішення "проблем, що по­стійно виникають,в принципі обмежена границями її відношення до дій­сності: даним соціальним чи природним середовищем, заданим набором можливих дій у цьому середовищі, певними життєвими стереотипами і програмами. Але і цей спосіб відношення до дійсності не є для людини, на відміну від тварини, межею її ставлення до світу.

Діяльність є притаманна тільки людині форма активного ставлення до оточуючого світу, зміст якої складає його зміна і перетворення згідно з поставленими нею цілями.

На відміну від адаптивної (пристосувальної) поведінки діяльність не обмежується пристосуванням до існуючих умов, а перебудовує, пере­творює їх. Така діяльність передбачає перегляд, перебудову своїх влас­них основ, програм. Якщо адаптивній поведінці притаманне в кінцевому рахунку заданість, визначеність цілей, то діяльність, пов’язана з пере­будовою своїх основ, передбачає можливість визначити цілі. Саме з та­кою діяльністю пов’язане розуміння свободи.

Свобода є здатність людини будувати власну програму дій, діяти відповідно своїм інтересам і цілям, спираючись на пізнання об'єктивної необхідності.

Вся історія людського суспільства - це діяльність, спрямована на злам старих стереотипів і програм адаптивної поведінки (у мате­ріальному виробництві - зміна способів виробництва, в суспільному житті - соціальні революції, в науці - наукові революції та ін.)

Таким чином, практика виконує інтегративну функцію по відношенню до інших форм життєдіяльності (наприклад, до створення духовної куль­тури), розширює спектр умов природного існування людини, вдосконалює соціальне середовище її проживання і створює умови її духовного розвитку.

Питання 4. Структуру практики визначає єдність двох сторін: “субєктної -людина з її здібностями, цілями, цілеспрямованою діялі ністю і "об'єктної" - предмет діяльності, засоби діяльності і результати діяльності.

Як об’єкт можуть виступати і люди, "властивості" яких змінюються, вдосконалюються і розвиваються.

Людина є і суб’єкт і об’єкт практичної дії. В історичному аспекті практика є єдність предметно-матеріальної зміни природи і зміни суспільних відносин.

Форми практичної діяльності

1. Виробництво матеріальних благ (зміна природи) - вихідна форма практики.

2. Формування і розвиток суспільних відносин (зміна суспільства) -

соціальна форма практики.

3. Науковий експеримент (пізнання природи і суспільства).

4. Технічна діяльність - діяльність людини щодо створення різних при строїв (машин, інструментів, ін.), призначених для створення різ них речовин, енергії, інформації, їх перетворення, зберігання і використання з метою розвитку виробництва і задоволення різних виробничих потреб. Крім того, технічна діяльність є сукупність різних навичок, стійких образів діяльності, особливого роду умінь

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Основні форми існування матерії | Свідомість як відображення буття | Закони розвитку буття | Поняття істини, її види, шляхи досягнення | Поняття науки, її види і функції | Форми і методи наукового пізнання. Особливості методів соціального дослідження | Філософська антропологія про людину | Закони суспільства, їхній характер і особливості | Поняття суспільно-економічної формації та її структура | Рушійні сили та суб'єкти історичного процесу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав