Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Множинна кореляція

Читайте также:
  1. Тобто і автокореляція відсутня.

Кореляція, за допомогою якої вивчається вплив на результативну ознаку двох і більше взаємопов’язаних факторних чинників, називається множинною. Багатофакторні регресійні моделі дають змогу оцінювати вплив на результативну ознаку кожного окремого із включених у рівняння факторів при фіксованому значенні (на середньому рівні) інших факторів. При цьому важливою умовою множинної кореляції є відсутність функціонального зв’язку між факторами.

Для визначення тісноти та форми зв’язку між досліджуваними ознаками використовують наступні коефіцієнти:

  1. Парні коефіцієнти кореляції;
  2. Часткові коефіцієнти кореляції;
  3. Коефіцієнт множинної кореляції;
  4. Коефіцієнт детермінації;
  5. Коефіцієнт еластичності.

Використовуючи дані індивідуального завдання, розрахуємо двохфакторну кореляційну залежність. При цьому за результативну ознаку візьмемо продуктивність свиней в сільськогосподарських підприємствах Черкаської області, а за факторні - кількість витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней та кількість концентрованих кормів на виробництво 1 ц приросту свиней. Використаємо статистичну інформацію за 2000-2012 рр (Таблиця 5.1). Дані для проведення кореляції відображені в додатку Ж.

Таблиця 5.2

Розрахунок залежності продуктивності свиней, кількості витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней та кількості концентрованих кормів на виробництво 1 ц приросту свиней в сільськогосподарських підприємствах Черкаської області

………………………………………………………….

 

І.

II. Знаходимо середны значення

III. Знаходимо середні квадратичні відхилення:

а) середнє квадратичне відхилення факторної ознаки (по ряду кількості витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней, ц к. од.):

б) середнє квадратичне відхилення факторної ознаки (по ряду кількості концентрованих кормів на виробництво 1 ц приросту свиней, ц к. од.):

в) середнє квадратичне відхилення факторної ознаки (по ряду продуктивності свиней, ц/гол.):

Показниками тісноти зв’язку при множинній кореляції є парні, часткові і множинні коефіцієнти кореляції і множинний коефіцієнт детермінації.

IV. Парні коефіцієнти кореляції використовують для вимірювання тісноти зв’язку між двома досліджуваними ознаками без врахування їх взаємодії з іншими ознаками, включеними в кореляційну модель.

а) між продуктивністю свиней і кількістю витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней:

б) між продуктивністю свиней і кількістю концентрованих кормів на виробництво 1 ц приросту свиней

в) між кількістю витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней і кількістю концентрованих кормів:

V. Часткові коефіцієнти кореляції - характеризують тісноту зв’язку результативної ознаки з однією факторною ознакою при умові, що інші факторні ознаки перебувають на постійному рівні.

Коефіцієнти часткової кореляції:

а) між продуктивністю і кількістю витрачених кормів, при умові, що кількість концентрованих кормів знаходиться на постійному рівні:

б) між продуктивністю і кількістю концентрованих кормів, при умові, що кількість витрачених кормів знаходиться на постійному рівні

в) між кількістю концентрованих кормів і кількістю витрачених кормів, при умові, що продуктивність знаходиться на постійному рівні:

VI. Коефіцієнт множинної кореляції є основним показником щільності зв’язку між результативною ознакою і факторами, які на неї впливають:

VII. Коефіцієнт множинної детермінації показує, яка частка варіації досліджуваного результативного показника зумовлена впливом факторів, включених у рівняння множинної регресії:

VIII. Розрахунок параметрів рівняння множинної кореляції способом найменших квадратів:

IX. Коефіцієнти еластичності показують, на скільки відсотків змінюється результативна ознака при зміні факторної ознаки на 1%.

а) між продуктивністю і кількістю витрачених кормів на виробництво 1 ц приросту свиней:

б) між продуктивністю і кількістю витрачених концентрованих кормів на виробництво 1 ц приросту свиней:

 


 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав