Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть інтенсифікації сільськогосподарського виробництва

Читайте также:
  1. Аналіз виробництва культури
  2. Біотехнологічні способи одержання (виробництва) меду
  3. Взаємозв’язок технології та організації виробництва.
  4. Вимоги законодавства щодо розроблення, виробництва, досліджень, сертифікації та експлуатації криптосистем
  5. Від витворів мистецтва до друкарського штампу. До історії виробництва фарфору і фаянсу в Україні
  6. Г) територіальний базис, природний ресурс та основний засіб виробництва.
  7. Державна регламентація виробництва і торгівлі
  8. Друга закономірність: пропорційність виробництва і управління.
  9. Економічна ефективність виробництва зерна
  10. Економічні закони та закономірності розміщення виробництва, їх об’єктивний характер
  Кейнсіанство Монетаризм
Мета економічної політики Досягнення повної зайнятості при стабільних цінах і заробітній платні Боротьба з інфляцією - причиною безробіття
Засоби досягнення поставленої мети 1. Зростання грошового обігу (спосіб підвищення зайнятості і виробництва). 2. Гнучка грошова політика (інструмент забезпечення безкризового розвитку). 3. Дефіцитне фінансування економіки (засіб стимулювання попиту, зростання соціальних гарантій) 1. Суворо контрольоване зростання грошового обігу. 2. Жорстка грошова і стабільна фіскальна політика. 3. Бюджетна рівновага. Дефіцит бюджету призводить до зростання державного втручання в ринковий механізм
Причина економічної стабільності Політика профспілок, які вимагають підвищення заробітної платні Гнучка грошова політика, яка не відповідає ринковому механізму регулювання економіки

Тема 1.6. Інтенсифікація сільського господарства та НТП

Суть інтенсифікації сільськогосподарського виробництва

Збільшення виробництва сільськогосподарської продукції можна здійснити двома способами - екстенсивним та інтенсивним. Розвиток сільського господарства відбувається на основі відтворення в розширеному масштабі екстенсивним шляхом, коли розширюється тільки поле діяльності, та інтенсивним, коли застосовуються більш ефективні засоби виробництва.

Екстенсивний розвиток сільського господарства передбачає збільшення виробництва продукції за незмінного рівня техніки і технології. У рослинництві зростання виробництва продукції відбувається за рахунок розширення посівних площ, а в тваринництві - збільшення поголів'я худоби і птиці.

За інтенсивного розвитку сільськогосподарського виробництва збільшення виходу продукції здійснюється за рахунок додаткових вкладень, спрямованих на впровадження досягнень науки, передової техніки і прогресивної технології, які зумовлюють зростання врожайності культур та продуктивності поголів'я худоби.

Основними передумовами переходу до інтенсивного сільського господарства є:

1) необхідність дальшого збільшення виробництва сільськогосподарської продукції,

2) обмеженість орнопридатних земель

3) нагромадження матеріальних засобів і коштів у підприємствах для інтенсивного розвитку виробництва.

Як форма розширеного відтворення інтенсифікація сільського господарства відбувається на основі додаткових вкладень на одиницю земельної площі, що мають на меті якісне вдосконалення всіх чинників виробництва шляхом інноваційної діяльності.

У зв'язку з цим в економічному значенні під інтенсифікацією сільського господарства слід розуміти не що інше, як концентрацію виробничих ресурсів на одній і тій самій земельній площі замість розподілу їх між різними земельними ділянками, при цьому інтенсивнийрозвиток сільського господарства передбачає якісне удосконалення засобів виробництва та використання прогресивних технологій.

У процесі інтенсифікації додаткові вкладення треба розглядати в органічній єдності з результатами виробництва.

Отже, інтенсифікація сільського господарства - це концентрація засобів праці на одиницю земельної площі з метою збільшення виходу сільськогосподарської продукції і поліпшення її якості.

 

Інтенсифікація сільського господарства - це процес концентрації сукупних затрат уречевленої і живої праці на одній і тій самій земельній площі (а в тваринництві - на голову худоби) для збільшення виходу продукції і підвищення економічної ефективності її виробництва.

Як економічний процес, інтенсифікація сільського господарства відображає одну з важливих закономірностей його розвитку, що супроводжується науковими, технічними й організаційно-економічними заходами вдосконалення виробництва.

З розвитком науково-технічного прогресу у сільськогосподарському виробництві змінюється співвідношення між затратами уречевленої і живої праці - частка першої зростає, а другої, відповідно, зменшується. Тому інтенсивний розвиток сільськогогосподарства насамперед базується на широкому впровадженні в усіх його галузяхкомплексної механізації і автоматизації виробництва, що є основою підвищення йогоекономічної ефективності.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав