Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Захист від електромагнітних випромінювань

Читайте также:
  1. Блискавкозахист.
  2. Видатки бюджетів на соціальний захист
  3. Види впливу іонізуючих випромінювань на організм людини
  4. Використання засобів індивідуального захисту.
  5. Вимоги, що забезпечують захист учнів від шуму і вібрації
  6. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту
  7. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту.
  8. Виробничий пил і його дія на органанізм людини. Заходи захисту від пилу, газів і парів.
  9. Виробничий шум. Вплив шуму на організм людини. Методи захисту
  10. Виробничий шум. Характеристики основних параметрів шуму, дія на організм людини. Методи та засоби захисту у боротьбі з шумом.

Бурхливи й розвиток машинобудівних галузей народного господарства призвело до використання в деяких виробництвах електромагнітних хвиль. Причому в ряді випадків людина виявляється схильний їх впливу. Електромагнітні хвилі, взаємодіючи з тканинами тіла людини, викликають певні функціональні зміни. При інтенсивному опроміненні ці зміни можуть мати шкідливий вплив на організм людини. Знання природи впливу електромагнітних хвиль на організм людини, норм допустимих опромінень, методів контролю інтенсивності випромінювань і засобів захисту від них є абсолютно необхідним для фахівців машинобудування в їх практичній діяльності.
Дія електромагнітного випромінювання на організм людини в основному визначається поглинутої в ньому енергією. Відомо, що випромінювання, що потрапляє на тіло людини, частково відбивається і частково поглинається в

ньому. Поглинена частина енергії електромагнітного поля перетворюється в, теплову енергію. Ця частина випромінювання проходить через шкіру і поширюється в організмі людини в залежності від електричних властивостей тканин (абсолютної діелектричної проникності, абсолютної магнітної проникності, питомої провідності) і частоти коливань електромагнітного поля.
Істотні відмінності електричних властивостей шкіри, підшкірного жирового шару, м'язової та інших тканин зумовлюють складну картину розподілу енергії випромінювання в організмі людини. Точний розрахунок розподілу теплової енергії, що виділяється в організмі людини при опроміненні, практично неможливий. Тим не менш, можна зробити наступний висновок: хвилі міліметрового діапазону поглинаються поверхневими шарами шкіри, сантиметрового - шкірою і підшкірною клітковиною, дециметрового – внутрішніми органами.
Крім теплової дії електромагнітні випромінювання викликають поляризацію молекул тканин тіла людини, переміщення іонів, резонанс макромолекул і біологічних структур, нервові реакції і інші ефекти.
Зі сказаного випливає, що при опроміненні людини електромагнітними хвилями в тканинах його організму відбуваються складні фізико-біологічні процеси, які можуть стати причиною порушення нормального функціонування як окремих органів, так і організму в цілому.
Люди, що працюють під надмірним електромагнітним випромінюванням, зазвичай швидко втомлюються, скаржаться на головні болі, загальну слабкість, болі в області серця. У них збільшується пітливість, підвищується дратівливість, стає тривожним сон. У окремих осіб при тривалому опроміненні з'являються судоми, спостерігається зниження пам'яті, відзначаються трофічні явища (випадання волосся, ламкість нігтів і т. д.).
Норми допустимого опромінення встановлюються для забезпечення безпечних умов праці обслуговуючого персоналу джерел випромінювання і всіх навколишніх осіб.
Напруженість електромагнітних полів на робочих місцях не повинна перевищувати:
1) по електричній складовій:

в діапазоні частот 60 кГц-3 МГц - 50. В / м; 3-30 МГц - 20. В / м;
2) за магнітної складової:

в діапазоні частот 60 кГц-1, 5 МГц - 5 А / м; 30 МГц-50 МГц - 0, 3 А / м.
Гранично допустима щільність потоку енергії електромагнітних полів у діапазоні частот 300 МГц - 300 ГГц і час перебування на робочих місцях і в місцях можливого перебування персоналу, пов'язаного професійно з впливом полів (крім випадків опромінення від обертових і скануючих антен), взаємопов'язані наступним чином: перебування в протягом робочого дня-до 0, 1 Вт / м 2; перебування не більше 2ч-0, 1-1 Вт / м 2, в інший робочий час щільність потоку енергії не повинна перевищувати 0, 1 Вт / м 2; перебування не більше 20 хв - 1-10 Вт / м 2 за умови користування захисними окулярами. В інший робочий час щільність потоку енергії не повинна перевищувати 0, 1 Вт / м 2.
Напруженість електричного поля промислової частоти (50 Гц) в електроустановках напругою 400 кВ і вище для персоналу, систематично (протягом кожного робочого дня) обслуговуючого їх, не повинна перевищувати при перебуванні людини в електричному полі: без обмеження часу-до 5 кВ / м; не більше 180 хв протягом однієї доби 5-10 кВ / м; не більше 90 хв протягом однієї доби 10-15 кВ / м; не більше 10 хв. протягом однієї доби 15-30 кВ / м; не більше 5 хв протягом доби 20-25 кВ / м. Решту часу доби людина повинна I перебувати в місцях, де напруженість електричного поля не перевищує 5 кВ / м.
Якщо опромінення людей перевищує зазначені гранично допустимі рівні, то необхідно застосовувати захисні засоби.
Захист людини від небезпечного впливу електромагнітного опромінення здійснюється рядом способів, основними з яких є: зменшення випромінювання безпосередньо від самого джерела, екранування джерела випромінювання, екранування робочого місця, поглинання електромагнітної енергії, застосування індивідуальних засобів захисту, організаційні заходи захисту.
Для реалізації цих способів застосовуються: екрани, поглинальні матеріали,

атенюатори, еквівалентні навантаження та індивідуальні засоби.
Екрани призначені для ослаблення електромагнітного поля у напрямку поширення хвиль. Ступінь ослаблення залежить від конструкції екрану і параметрів випромінювання. Істотний вплив на ефективність захисту робить також матеріал, з якого виготовлений екран.
Товщину екрану, що забезпечує необхідне ослаблення, можна розрахувати. Однак розрахункова товщина екрана звичайно мала, тому вона вибирається з конструктивних міркувань. При потужних джерелах випромінювання, особливо при довгих хвилях, товщина екрана може бути прийнята розрахункової.
Товщина екрану в основному визначається частотою і потужністю випромінювання і мало залежить від застосовуваного металу.
Дуже часто для екранування застосовується металева сітка. Екрани з сітки мають ряд переваг. Вони проглядаються, пропускають потік повітря, дозволяють досить швидко ставити і знімати екрануючі пристрої.




Дата добавления: 2015-02-22; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав