Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Заходи, що виключають ураження електричним струмом

Читайте также:
  1. Види ураження електричним струмом
  2. Види ураження електричним струмом.
  3. Виробничий травмитзм (переломи, струси, отруєння, опіки, ураження електричним струмом).
  4. Експлуатація устаткування з електричним нагрівом.
  5. Захист від уражень електричним струмом
  6. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки враження електричним струмом.
  7. Крокова напруга. Способи уникнення ураження кроковою напругою.
  8. На скільки категорій поділяються приміщення за ступенем враження людини електричним струмом?
  9. Надання долікарської допомоги потерпілому ураженому струмом.

Електричний струм при дії на організм людини може викликати як місцеві, так і загальні ураження (електротравми). Місцеві електротравми - це опіки, перегрівання внутрішніх органів, розриви тканин м'язів, порушення біоелектричних процесів в організмі, електроліз органічних рідин тощо. Загальне ураження струмом відбувається при проходженні електричного струму через нервові центри дихання та серце.

Небезпека ураження тим більша, чим більший струм проходить через людину але, крім цього, впливають тривалість і шлях проходження струму через організм людини (поняття про шагову напругу), вид струму (постійний чи

змінний), його частота та робочі умови.

Небезпека ураження електричним струмом виникає при безпосередньому контакті із струмоведучими частинами обладнання або ж при зіткненні з металевими елементами, які випадково опинились під напругою внаслідок пошкодження ізоляції чи з інших причин.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
ПД.079000.000ПЗ    
Наймовірність ураження електричним струмом і наслідки такого ураження суттєво впливають умови експлуатації електричного обладнання. Вони можуть бути трьох типів: без підвищеної небезпеки, з підвищеною небезпекою та особливо небезпечні.

До технічних засобів електробезпеки включають електроізоляцію струмопровідних частин, захисне заземлення, занулення, захисне вимикання, зниження робочої напруги, вирівнювання потенціалів, загогюджувальні пристрої, запобіжну сигналізацію, блокування, знаки безпеки.

Для профілактики уражень електричним струмом слід виконувати такі дії:

- ніколи не використовуйте електричні прилади поблизу води:

- зношені електричні шнури слід відремонтувати або викинути:

- якщо удомівці є маленькі діти - надійно закривайте від них електророзетки.

Захисні засоби в електроустановках. Для захисту людини від впливу електричного струму розроблений комплекс технічних і організаційних зоходів Держстандартом 12.1.019-79 (СТ СЕВ). В електроустановках передбачені пристрої, які здійснюють такі функції: виключають зіткнення людини з елементами, які перебувають під напругою: захищають людину при її дотику до елементів, які перебувають під напругою, в нормальних умовах експлуатації установки: перешкоджають потраплянню напруги на не струмопровідні елементи установок: захищають людину при її дотику до елементів обладнання, які опинилися під напругою в результаті порушення нормального режиму

роботи (замикання на корпус, землю).[19]

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
ПД.079000.000ПЗ    
6.1.3.3 Заходи що до поліпшення умов психофізіологічних виробничих чинників

Трудова діяльність працівників невиробничої сфери належить до категорії робіт, які пов'язані з використанням великих обсягів інформації, із застосуванням комп'ютеризованих робочих місць, із частим прийняттям відповідальних рішень в умовах дефіциту часу, безпосереднім контактом із людьми різних типів темпераменту тощо. Це зумовлює високий рівень нервово-психічного перевантаження, знижує функціональну активність центральної нервової системи, призводить до розладів в її діяльності, розвитку втоми, перевтоми, стресу.

Тривала робота на комп'ютеризованому робочому місці призводить до значного навантаження на всі елементи зорової системи і зумовлює втому та перевтому зорового аналізатора. Напружена зорова робота викликає "очні" (біль, печія та різь в очах, почервоніння повік та очей, ломота у надбрівній частині тощо) та "зорові" (пелена перед очима, подвоєння предметів, мерехтіння, швидка втома під час зорової роботи) порушення органів зору, що може викликати головний біль, посилення нервово-психічного напруження, зниження працездатності.

Поліпшення, впершу чергу, зводиться до покращення санітарно-гігієнічних умов виробничого середовища (ліквідація забруднення повітря, шуму, вібрації, нормалізація мікроклімату, раціональне освітлення то що). Особливу роль узапобіганні втомі працівникі ввідіграють професійний відбір, організація робочого місця, правильнее робоче положення, ритмроботи, раціоналізація трудового процесу, використання емоційних стимулів, впровадження раціональних режимів праціі відпочинку,а також комплекс вправ для очей, рук та хребта для поліпшення мозкового кровообігу та комплекс прийомів психофізіологічного розвантаження то що.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
ПД.079000.000ПЗ    
6.1.3.3 Проектний розрахунок штучного освітлення методом ват

Метод-ват (за таблицями питомої потужності) є найбільш простим, але і найменш точним з усіх методів розрахунку освітлення, тому застосовується для орієнтовних розрахунків. Цей метод дає можливість визначити потужність кожної лампи (Вт) для забезпечення в приміщенні нормованої освітленості.

При розрахунку освітленості, створюваної люмінесцентними лампами, вважають, що питома потужність 10 Вт/ м² приблизно відповідає 100 лк. Для того щоб досягнути III разряду зорових робіт (1000 лк) треба 100 Вт/ м².

Для визначення кількості ламп у приміщенні де проходе проектування станка двосторонньої шліфовки, площею підлоги 50 м² за умови освітлення кільцевими світильниками СК-300 з лампами потужністю 300 Вт та напругою в мережі 220 В., для цього нам знадобиться:

Pл = PS / N,отже N=PS/Pл

де Pл - потужність однієї лампи, Вт;

Р - питома потужність, Вт/ м²;

S - площа приміщення, м²;

N - кількість ламп в освітлювальній установці.

N= 100*50/300 = 16,66

Знадобиться 17 ламп

Висновки: У частині «Охорона праці» розділу дипломного проекту проведено аналіз шкідливих і небезпечних виробничих чинників травматизму, профзахворювань, пожеж, аварій та запропоновані заходи щодо поліпшення умов праці з розрахунком штучного освітлення.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав