Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Об’єм 1,5…2,5 сторінки.

2.2.1. Методичні вказівки з характеристики об’єкту, який розробляється (модернізується). Якщо в дипломному проекті розглядається об'єкт який проектується то необхідно вказати величину напруги, на яку спроектовано пристрій, і споживану потужність; рід і частоту струму; режим нейтралі (нульової точки) електромережі, що живить пристрій; ступінь автоматизації управління пристроєм; основні вимоги до проектованому пристрою з точки зору пожежної безпеки. з урахуванням умов середовища; особливості технології виготовлення пристрою, складові частини об’єкту (стандартні, нестандартні), схеми з’єднання їх між собою, та схеми приєднання до мережі живлення. Крім того необхідно вказати наступні характеристики об’єкту:

а) вид виконання пристрою, що проектується в залежності від умов експлуатації та навколишнього середовища (загальнопромислове: відкрите, захищене, закрите, таке, що продувається, обдувається, пило-, водо-, крапле-, бризко-. маслозахищенні; вибухозахищене, вибухобезпечне та ін.);

б) призначення пристрою, ступінь його автономності, ступінь автоматизації його роботи, характер і тривалість праці під час його обслуговування (роботі з ним), виконанні налагоджувальних, ремонтних та інших робіт, необхідність влаштування постійного робочого місця людини-оператора; клас виробу за способом захисту (0; 0І; І; ІІ, ІІІ).

в) характер взаємодії людини-оператора та пристрою в системі "людина-машина", вид інформації, засоби відображення інформації, кількість і види індикаторів; наявність органів керування, пульта керування, панелі інформації, панелі керування; спосіб приведення у дію, необхідність сигналізаторів для спеціального привертання уваги оператора.

2.2.2. Методичні вказівки з характеристики об’єкту, при його експлуатації. Якщо в дипломному проекті розглядається об'єкт який експлуатується то необхідно, крім відомостей безпосередньо по спроектуємому (модернізованому) об’єкту, необхідно вказати фактори, які характеризують приміщення в якому пристрій, що проектується (модернізується) буде експлуатуватися. До них відноситься вид (цех, дільниця, лабораторія) та план приміщення – рисунок, де розташовано об’єкт (об’єм і площа, кількість працюючих, розташування обладнання та робочих місць, освітлення (природне та штучне), наявність вентиляції, тип підлоги (проводить струм, не проводить струм), наявність хімічно активного середовища (пари кислот, лугів, солей і т.п.), наявність металевих конструкцій, з'єднаних із землею, наявність пилу, який проводить струм, клас приміщення за небезпекою ураження електричним струмом, клас приміщення за пожежо - та вибухонебезпечністю,тавстановити на відповідність вимогам ДСН, ДержсанПіН об’єму і площі приміщення на 1 працівника та розташування технологічного обладнання.

Під час аналізу умов праці (санітарно-гігієнічні, технічні, умови безпеки, естетичні) на робочому місці (цех, дільниця, лабораторія) необхідно розглядати систему "обладнання - середовище - людина" в єдності, тобто вплив обладнання на середовище і на людину, вплив середовища на обладнання і людину, вплив людини на середовище і обладнання. У поняття "обладнання" тут входить технологічне і допоміжне виробниче обладнання, пристосування, інструмент, матеріал і сам пристрій (конструктивний вузол, програмний продукт), що проектується. У зв'язку з цим необхідно проаналізувати технологічний процес на тому робочому місці, де буде експлуатуватися пристрій, що проектується, а також дати коротку характеристику робіт, які виконуються під час обслуговування пристрою.

В залежності від конкретних умов проекту за узгодженням з консультантом можна проводити аналіз або робочого місця людини-оператора, що обслуговує пристрій (конструктивний вузол, програмний продукт), який проектується, або робочого місця з обслуговування виробничого обладнання в приміщенні, пов'язаному із застосуванням пристрою, який проектується.

2.2.3. Методичні вказівки з характеристики приміщення (кабінету, лабораторії, цеха, ділянки), при виконанні конструкторської роботи (технологічному процесі, робочій операції). Якщо в дипломному проекті розглядається технологічний прцес конструювання об'єкту, тоді повинні бути виявлені і проаналізовані найбільш небезпечні робочі місця і ділянки робіт, де виготовляється пристрій. За узгодженням з консультантом з охорони праці обираються одна-дві найбільш специфічні і цікаві операції будь-якого проектованого технологічного процесу виготовлення пристрою (при виготовленні окремих елементів, деталей, механічної та спеціальної обробки, нанесення покриттів, паяльних, лакокрасочних і інших видах робіт, монтажі, налаштуванні, регулюванні, герметизаціі, випробуваннях елементів або пристрою в цілому, контролі, ремонті та інших операціях). За своєю структурою і змістом аналіз умов праці при технологічних процесах багато в чому схожий з аналізом при конструкторській розробці та аналізом умов праці при експлуатації пристрою.

Приступаючи до аналізу, дипломник повинен дати характеристику виробничого приміщення, де виконуються ті операції технологічного процесу, які будуть в подальшому розглянуті в данному розділі. Необхідно вказати: найменування операції, характер приміщення (кабінет, цех, лабораторія, і т.д.), макроклімат (температуру, відносну вологість і швидкість руху повітря), наявність хімічно активного середовища, тип підлоги (струмопровідний або струмонепровідний), наявність металевих конструкцій, з’єднаних із землею. Потім вказується клас приміщення з електронебезпеки і вибухопожежонебезпеки, категорія виробництва по пожежонебезпеці (А, Б, В...).

Для кожної операції вказується технологічний прцесс та вживане обладнання, установки, пристосування, інструмент, матеріали, речовини (основні та допоміжні).

2.2.4. Методичні вказівки з характеристики приміщення (кабінету, офісу, компютерного класу), при написанні програмного продукту. Якщо в дипломному проекті об'єкт який розглядається представляє собою програмний продукт, то необхідно, крім відомостей безпосередньо по програмному продукту, необхідно вказати фактори, які характеризують приміщення в якому він розробляється. До них відноситься вид (кабінет, офіс, ком’пютерний клас) та план приміщення – рисунок, де розробляється програмний продукт (розташування обчислювальної техніки та робочих місць, ергономічну характеристику робочих місць), освітлення (природне та штучне), наявність вентиляції, характеристика підлоги і стін). Приступаючи до аналізу, дипломник повинен дати характеристику обчислювальної техніки та середовища програмування (стандартні, нестандартні) які використовуються при написанні програмного продукту. На сам кінець встановити на відповідність вимогам ДСН, ДержсанПіН об’єму і площі приміщення на 1 працівника розташування технологічного обладнання, та ергономічної характеристики робочого місць.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав