Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Масляні фарби

Читайте также:
  1. Змішування кольорів при накладанні кольору на колір слід використовувати у середніх класах, коли учні вчаться змішувати фарби. У молодших класах краще користуватися гуашшю.
  2. Матові фарби

Складаються з пігментів і наповнювачів, затертих на оліфі з введенням добавок або без них.

Фарби для зовнішніх робіт в помірному кліматі при покритті в два шари по металу зберігають свої захисні властивості протягом півтора років.

За ГОСТам випускаються масляні фарби наступних марок (залежно від типу плівкоутворювальної речовини):

МА-021 – на натуральній оліфі;

МА-025 – на комбінованій оліфі;

ГФ-023 – на гліфталевої оліфі;

ПФ-024 – на пентафталевой оліфі.

Цифра 2 вказує, що фарба, розлучена відповідної оліфою, призначена для будь-яких поверхонь.

Готові до вживання фарби надходять у продаж розфасованими в ємності 0,5-3 л. На етикетках зазначено призначення фарби, колір, витрати на 1 м.кв. поверхні при одношаровому і двошаровому покритті, вживані розчинники і ін Слід строго дотримуватися цих вказівок.

Щоб зробити фарбу більш рідкою, придатною для грунтування, її розбавляють розчинниками або розчинниками: уайт-спіритом, скипидаром, гасом і т. п.

Фарби всіх марок мають наступні кольори (у дужках вказана покриваність фарби для малярської консистенції):

під слонову кістку (200 г / м.кв.);

палева (160 г / м.кв.);

бежева (120 г / м.кв.);

сіра (100 г / м.кв.);

світло-блакитна (100 г / м.кв.);

блакитна (100 г / м.кв.);

синя (100 г / м.кв.);

жовта (140 г / м.кв.);

салатна (140 г / м.кв.);

фісташкова (135 г / м.кв.);

зелена (100 г / м.кв.);

червона (65 г / м.кв.);

темно-червона (100 г / м.кв.);

коричнева (100 г / м.кв.).

Характеристику покриваності теж слід враховувати при виборі кольору.

Водно-дисперсійні матеріали виготовляються, в більшості випадків, на базі трьох типів дисперсій:

1)з полівінілацетатними (ПВА) єднальними

2)акриловими єднальними

3)бутадієн-стирольним єднальними

Водорозчинні фарби на основі ПВА (іноді називаються клейовими) – використовуються для обробки стін і стель, обшитих ДВП, ДСП, гіпсокартоном, а також бетонних і оштукатурених поверхонь. Фарба має консистенцію сметани, утворює однорідне матове покриття. Підходить для сухих приміщень, так як є неводостійка. Наносити бажано в два шари, перший може виступати в якості грунтовки (склад розбавляють водою, але не більше ніж на 10% від ваги фарби). Час висихання кожного шару – приблизно 1 час.Водоразбавляемие фарби на основі акрилових єднальних – підходять для фарбування стін і стель, що вимагають частого миття. Випускаються такі фарби, які витримують до 2000 циклів миття. Фарбу можна наносити на бетон, штукатурку, зашпакльовані поверхні, ДВП, ДСП, гіпсокартон, склошпалери. Час висихання таких матеріалів на відлип при температурі +20 … +25? С і вологості 50% становить 30 хвилин, але наступний шар краще наносити через 2:00. Добре зберігають блиск, витримують інтенсивне ультрафіолетове облучение.Водоразбавляемые фарби з бутадієн-стирольним сполучними – відносяться до типу латексних покриттів і підходять для забарвлення текстурованих і стеклообоев, а також для ремонтних робіт по старих гіпсових і цементних підставах. Не дуже чутливі до вологи, але мають обмежену світлостійкість, під впливом світла жовтіють. У зв’язку з цим рекомендуються для внутрішніх приміщень з неяскравим штучним освітленням.

Фарби «на воді»

Хоча без олійних і алкідних фарб (у невеликих кількостях), як правило, не обходиться жоден ремонт, загальновизнаними лідерами серед інтер'єрних фарб визнаються водно-дисперсійні. Сучасні рецептури та технології їх виробництва такі, що дозволяють отримувати екологічно чисті склади, абсолютно не виділяють токсичних речовин. Справа в тому, що основний компонент дисперсійних водорозчинних фарб - водний розчин полімерних зв'язуючих. При висиханні фарба не просто сохне за рахунок випаровування води, а полімеризується, хімічно як би «зчіплюючи» всі складові компоненти і утворюючи захисну плівку.

Властивості водно-дисперсійних лакофарбових матеріалів та їх вартість залежать від того, які полімери використовувалися як єднальний речовини. Найдорожчі - фарби на основі полівінілацетатної дисперсії (ПВА). Вони мають гарну світлостійкістю, але низькою водостійкістю і тому застосовуються найчастіше для фарбування стель і стін в сухих приміщеннях. Додавання акрилових полімерів у фарби на ПВА в деякій мірі збільшує водостійкість і зносостійкість готових покриттів, проте ці фарби все ж поступаються створеним на основі чисто акрилових єднальних, хоча їх вартість майже однакова. Бутадієн-стирольні дисперсії володіють хорошою водостійкістю, але мають обмежену світлостійкість, що виражається в появі згодом жовтизни. Фарби цього типу відносяться до недорогих і можуть використовуватися тільки у внутрішніх приміщеннях з неяскравим штучним освітленням. І нарешті, найбільш поширеним типом водно-дисперсійних фарб є склади на основі акрилової дисперсії (як правило, це найдорожчі фарби). Вони універсальні і мають високі експлуатаційні показники.

Слід зазначити, що важливою властивістю водно-дисперсійних фарб є паропроникність, тобто здатність «дихати». Справа в тому, що в будь-якій стіні завжди присутня залишкова волога, і, якщо лакофарбове покриття не пропускає повітря, велика загроза здуття плівкового шару. Ця проблема зникає, коли фарба володіє так званої односторонньої паропроникністю, що дозволяє внутрішньої волозі безперешкодно проходити через плівку, не накопичуючись і не порушуючи адгезію (прилипання). У той же час волога не проникає під забарвлену поверхню ззовні. З точки зору естетичних якостей водоразбавімие (водно-дисперсійні) фарби взагалі поза конкуренцією. Вибір колірних відтінків практично не обмежений. Покупець може вибрати бажаний «колор» по каталогу, після чого продавці втілять його мрію в життя з допомогою спеціальної колеровочной машини. Тільки постарайтеся не забути назву каталогу і номер обраного відтінку. Адже не виключено, що в майбутньому поверхню доведеться підфарбовувати, а отримати такий самий відтінок «на око» буде дуже важко.

Водно-дисперсійні фарби воістину незамінні для новосела, що прагне скоріше розправитися з ремонтом. Адже висихають такі склади, як правило, за годину-півтора (для порівняння: масляні і алкідні фарби сохнуть приблизно доба). Спектр застосування водно-дисперсійних фарб досить широкий. Ними, зокрема, можна покривати попередньо загрунтовані бетон, гіпсокартон, штукатурку, дерево і навіть метал. А для фарбування стін і стель у вологих приміщеннях фахівці радять використовувати водно-дисперсійні фарби на основі акрилових сполучних. Втім, сама по собі вологостійка фарба не забезпечує стовідсоткового захисту від вогкості. Тому рекомендується застосовувати цілий комплекс «супутніх» матеріалів: зокрема, пароізоляційну грунтовку і вологостійку шпаклівку.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | <== 11 ==> | 12 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав