Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

FCA Франко-перевізник (місце зазначене).

"Франко-перевізник" означає, що зобов'язання продавця щодо поставки вважається виконаним після передачі товару, очищеного від мита на експорт, під відповідальність перевізника, названого покупцем, у погодженому місці або пункті. Якщо покупець не вказав точного пункту, то продавець може вибрати у межах домовленого місця або зони пункт, де перевізник візьме товар під свою відповідальність. Якщо згідно з торговим звичаєм потрібна допомога продавця щодо укладення договору з перевізником (наприклад, у випадку використання залізничного або повітряного транспорту), то продавець може діяти на ризик і рахунок покупця.

Цю умову можна використовувати для будь-якого виду транспорту, в тому числі й комбінованого.

Під превізником розуміють будь-яку особу, яка за договором перевезення зобов'язується виконати або забезпечити виконання перевезення залізницею чи автомобільним шляхом, морем, повітрям, внутрішніми (судноплавними) шляхами, або сполучаючи ці способи. Якщо покупець дає вказівку продавцеві поставити вантаж якійсь особі, наприклад, експедиційному агентству, яке не є перевізником, то продавець вважається таким, що виконав своє зобов'язання по поставці товару з моменту, коли він опиниться на зберіганні в цієї особи.

 

А. Продавець зобов'язаний

 

А.1. Поставка товару відповідно до договору.

Поставити товар і торговий рахунок-фактуру або еквівалентне йому електронне повідомлення згідно з договором купівлі-продажу, а також будь-яке інше свідоцтво відповідності, яке може бути потрібним за договором.

А.2. Ліцензії, дозволи і формальності.

Одержати на свій ризик і за свій рахунок будь-яку експортну ліцензію або інший офіційний дозвіл державних органів і виконати всі митні формальності, потрібні для вивезення товару.

А.3. Договір перевезення і страхування.

а) Договір перевезення.

Немає зобов'язань. Проте на прохання покупця або у випадку, якщо це є торговим звичаєм і покупець не дасть своєчасно протилежної вказівки, продавець може укласти договір перевезення на звичайних умовах, на ризик і на рахунок покупця. Продавець може відмовитися укласти цей договір, про що він повинен негайно повідомити продавця.

б) Договір страхування.

Немає зобов'язань.

А.4. Поставка.

Поставити товар на зберігання перевізнику чи іншій особі (наприклад, експедиційному агентству), обраному покупцем чи продавцем відповідно до пункту А.3а в зазначеному місці або пункті (наприклад, транспортний термінал або інший приймальний пункт) у день чи в межах терміну, визначеного для поставки, і погодженим або звичайним у такому пункті способом. Якщо конкретний пункт поставки не був погоджений і є кілька можливих пунктів, то продавець може обрати такий з них, який його найбільше задовольняє. За відсутності точних вказівок покупця продавець може поставити товар перевізнику таким способом, який може бути потрібним при використанні цього виду транспорту даного перевізника і кількості й(або) походження товару.

Поставка перевізнику вважається завершеною:

а) При перевезенні залізничним транспортом - якщо кількість товару є достатньою для повного завантаження вагона (або контейнера, що перевозиться залізницею), то продавець зобов'язаний завантажити вагон чи контейнер належним чином. Поставка вважається завершеною, коли завантажений вагон чи контейнер приймається залізницею або якоюсь особою, що діє від її імені.

Якщо вагон чи контейнер повністю не завантажується товаром, то поставка вважається завершеною, коли продавець вручив товар на залізничному приймальному пункті або завантажив його в інший транспортний засіб, наданий залізницею.

б) При перевезенні автомобільним транспортом - якщо завантаження відбувається на підприємстві продавця, поставка вважається завершеною, коли товар навантажений на транспортний засіб, наданий покупцем. Якщо товар доставляється на підприємство перевізника, то поставка вважається завершеною після передачі товару перевізнику або іншій особі, що діє від його імені.

в) При перевезенні внутрішнім водним шляхом, коли навантаження здійснюється на підприємстві продавця, поставка вважається завершеною після навантаження товару на судно, надане покупцем.

Якщо товар поставляється на підприємство перевізника, то поставка вважається завершеною після передачі товару перевізнику, який здійснбє транспортування внутрішнім водним шляхом, або іншій особі, що діє від його імені.

г) При перевезенні морським транспортом, якщо товару достатньо для повного контейнерного завантаження (FCI), поставка вважається завершеною, коли завантажений контейнер прийнятий морським перевізником. Після поставки контейнера оператору транспортного термінала, що діє від імені перевізника, товар вважається прийнятим після того, як контейнер потрапив на підприємство цього термінала.

Якщо товару недостатньо для повного навантаження контейнера (ICI) або його не треба перевозити в контейнерах, то продавець повинен поставити товар на транспортний термінал. Поставка вважається завершеною після передачі товару морському перевізнику або іншій особі, що діє від його імені.

д) При перевезенні повітряним транспортом поставка вважається завершеною, коли товар передано повітряному перевізнику або іншій особі, що діє від його імені.

е) У випадку, якщо вид транспорту не вказаний, поставка вважається завершеною, коли товар передано перевізнику або іншій особі, що діє від його імені.

ж) У випадку комбінованого перевезення поставка вважається завершеною, коли товар передано, як вказано в пунктах а) і е), залежно від обставин.

А.5. Перехід ризиків.

Згідно з пунктом Б.5 нести всі ризики загибелі або пошкодження товару до моменту, коли товар буде поставлений відповідно до пункту А.4.

А.6. Поділ ризиків.

Відповідно до положень пункту Б.6:

- нести всі витрати по товару до моменту, коли товар буде поставлений перевізнику згідно з пунктом А.4;

- сплатити витрати, пов'язані з митними формальностями, а також усі мита, податки та інші офіційні збори, які сплачуються при вивозі товару.

А.7. Повідомлення покупця.

Завчасно повідомити покупця про те, що товар поставлений на зберігання перевізникові. Якщо перевізник неспроможний прийняти товар під свою відповідальність у погоджений термін, то продавець повинен повідомити про це покупця.

А.8. Доказ доставки - транспортний документ або еквівалентне електронне повідомлення.

Якщо це загальноприйнято, надати покупцю за рахунок продавця звичайний документ, що доводить поставку товарів згідно з пунктом А.4. Якщо ж цей документ не є транспортним документом, то слід уповні посприяти покупцеві на його прохання, на його ризик і за його рахунок в отриманні транспортного документа для договору перевезення (наприклад, транспортна накладна, що передається; морський подорожній лист, що не передається; документ для транспортування внутрішнім водним шляхом; повітряний подорожній лист; залізничну транспортну накладну; автомобільну транспортну накладну або комплексний транспортний документ).

Якщо продавець і покупець погодилися використовувати електронний зв'язок у відносинах між собою, то звичайний документ може бути замінений еквівалентним EOI.

А.9. Перевірка, упаковка, маркування.

Нести витрати, викликані перевіркою товару (наприклад, перевірка якості, вимірювання, зважування, підрахунок), потрібною для поставки товару перевізникові. Забезпечити за свій рахунок упакування, за винятком випадків, коли у даній галузі торгівлі товар, який є предметом договору, звичайно прийнято відправляти без упаковки, що потрібна для перевезення товару тою мірою, якою обставини, що стосуються перевезення (наприклад, вид транспорту, місце призначення), були повідомлені продавцю до укладення договору купівлі-продажу. Упаковка повинна мати відповідне маркування.

А.10. Інші зобов'язання.

На прохання покупця уповні посприяти йому на його ризик і за його рахунок в отриманні документів або еквівалентних електронних повідомлень (крім згаданих у пункті А.8), що видаються в країні поставки або передані в цю країну й(або) в країну походження товару, які можуть бути потрібними покупцю для ввозу товару, а в окремому випадку - для транзитного перевезення через треті країни.

Надати покупцеві, на його прохання, потрібну інформацію з приводу одержання страховки.

 

Б. Покупець зобов'язаний

 

Б.1. Сплата ціни.

Сплатити ціну, передбачену в договорі купівлі-продажу.

Б.2. Ліцензії, дозволи і формальності.

Одержати на свій ризик і за свій рахунок будь-яку імпортну ліцензію або інший дозвіл державних органів і виконати всі митні формальності по ввозу товару, а в окремому випадку - для транзитного перевезення через треті країни.

Б.3. Договір перевезення.

За свій рахунок укласти договір перевезення товару із зазначеного місця, за винятком випадків, передбачених у пункті А.3а.

Б.4. Прийняття поставки.

Прийняти поставку товару відповідно до пункту А.4.

Б.5. Перехід ризиків.

Нести всі ризики загибелі або пошкодження товару з моменту, коли він був поставлений згідно з пунктом А.4.

Якщо покупець не може надати повідомлення відповідно до пункту Б.7 або якщо названий ним перевізник неспроможний прийняти товари під свою відповідальність, то він повинен нести всі ризики загибелі або пошкодження товару, починаючи з погодженої дати або дня закінчення терміну, обумовленого для поставки, але за умови, що товар належним чином був придбаний за договором, тобто виразно відокремлений або іншим чином позначений як товар, що є предметом даного договору.

Б.6. Поділ витрат.

Нести всі витрати по товару з моменту, коли він був поставлений відповідно до пункту А.4.

Нести всі додаткові витрати, викликані нездатністю назвати перевізника, або якщо названий покупцем перевізник не може взяти товар під свою відповідальність у погоджений час, або якщо йому не вдалося надати відповідне повідомлення згідно з пунктом Б.7, але за умови, що товар був належним чином придбаний за договором, тобто виразно відокремлений або іншим способом позначений як товар, що є предметом даного договору.

Сплатити всі мита, податки та інші офіційні збори, а також нести витрати по виконанню митних формальностей, сплачуваних при ввозі товару, а в окремому випадку для транзитного перевезення через треті країни.

Б.7. Повідомлення продавця.

Завчасно повідомити продавця про найменування перевізника, а в окремому випадку - вказати вид транспорту, а також дату або термін поставки йому товару і залежно від обставин пункт, куди товар має бути поставлений перевізникові.

Б.8. Доказ поставки - транспортний документ або еквівалентне електронне повідомлення.

Прийняти доказ поставки згідно з пунктом А.8.

Б.9. Перевірка товарів.

Нести, якщо не застережене інше, витрати по передвідвантажувальній перевірці, крім перевірки, затребуваної властями країни експорту.

Б.10. Інші зобов'язання.

Сплатити всі витрати і збори, що виникли при одержанні документів або еквівалентних електронних повідомлень, згаданих у пункті А.10, і відшкодувати всі витрати і збори, що зазнав продавець при наданні допомоги згідно з цим пунктом, а також при укладанні договору перевезення відповідно до пункту А.3а.

Дати продавцеві відповідні вказівки, якщо згідно з пунктом А.3а потрібна допомога продавця в укладанні договору перевезення.

 

4. Які вимоги до розрахунків в іноземній валюті в зовнішньоекономічній діяльності встановлюються законодавством України? Проаналізуйте їх значення.




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав