Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗМІСТЗВІТУ

1. Номер іназвароботи.

2. Короткітеоретичнівідомості.

3. Послідовністьопераційпривиготовленністержнятаформи.

4. Рис.З, 5 (виконуютьсявзменшеномумасштабібезпосередньов текстіпідрозділу "Короткітеоретичнівідомості).

5. Рис.1, 2і4(виконуютьсянаокремихаркушахпаперуформату А4).

6. Висновкипророботу.

 

Лабораторна робота № 32

 

ВИВЧЕННЯ ЛИВАРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ СПЛАВІВ І МЕТОДІВ БОРОТЬБИ З УСАДОЧНИМИ РАКОВИНАМИ У ВІДЛИВКАХ

Мета роботи - вивчити ливарні властивості ливарних сплавів, ви­ди браку відливків у результаті об'ємної усадки металу, методи бо­ротьби з усадочними раковинами та визначення витрат металу на дода­ток у сталевому литві.

Короткі теоретичні відомості

Крім механічних, фізичних і хімічних властивостей, ливарні спла­ви мають певні технологічні ливарні властивості, головними з яких є: рідкотекучість, ліквація, газопоглинання, об”ємнаі лінійна усадки сплаву.

1. Рідкотекучість-здатність ливарних сплавів у рідкому стані швидко заповнювати найскладніші за конфігурацією та вузькі порожни­ни ливарної форми. Якщо метал, який заливають у форму, буде в"язким, він закристалізуєтьсяі не заповнить вузькі (щілиноподібні) порожни­ни форми, що призведе до браку відливка у вигляді недоливу. Рідкоте­кучість сплаву визначає мінімально можливу товщину стінки відливка: чим більша рідкотекучість, тим меншу товщину стінки можна одержати, тобто товщина стінки відливка наближається до розрахункової або точ­но збігається з нею. Якщо ж сплав дуже в"язкий, розрахункову товщи­ну стінки слід підвищувати, що призводить до підвищення маси відлив­ка та перевитрати металу.

Рідкотекучістьсплаву залежить від температури його заливання і хімічного складу. Чим вища температура заливання сплаву, тим нижча його в"язкістьі вища рідкотекучість. Але перегрівати сплав вище від його температури плавлення не рекомендують, оскільки зростає кількість розчинених у ньому газів, що може призвести до утворення газових раковин у відливку і, крім того, дуже перегрітий метал під­вищує небезпеку пригару формувальної (і стержньової) суміші до від­ливка.

Щоб підібрати оптимальну температуру заливання форми для даного сплаву, відливають технологічні проби при різних температурах пере­гріву. Найпоширеніші - спіральні проби (рис.32.1). Після одержання відливка спіральної проби визначають її довжину за кількістю відміток (гор­бочків), розміщених через кожні 50 мм.Довжина спіралі в міліметрах е харак­теристикою рідкотекучості сплаву при даній температурі заливання.

Чисті метали, а також їх евтек­тичні /легкоплавкі/ сплави мають доб­ру рідкотекучість. При додаванні фосфору рідкотекучість чавуну і бронзи підвищується. Вміст від 0,5 до 1,5% фосфору в чавуні дає змогу відливати тонкостінні радіатори опалення, поршньові кільця та інші тонкостінні деталі. З брозни, в якій 1% фосфо­ру, одержують художні відливки скульптур, барельєфів, тонкостінних решіток. Тугоплавкі компоненти (W, Ті, Мо, V) погіршують рід­котекучість сплаву.

Крім зазначених причин заповнюваність ливарної форми рідким металом залежить від шорсткості каналів ливникової системи, порожни­ни форми, поверхні стержня. Тому підвищену заповнюваність мають ли­варні форми із сумішей з використанням дрібнозернистих пісків. Суха нагріта форма краще заповнюється рідким металом, оскільки вогка хо­лодна форма знижує температуру металу, який заливають, що погіршує його рідкотекучість.

2. Ліквація - неоднорідність сплаву за хімічним складом у різ­них частинах перерізу відливка. Причиною ліквації є кристалізація сплаву, спрямована від поверхні до центра стінки відливка. У першу чергу кристалізуються тугоплавкі компоненти сплаву і їх зростаючі кристали від периферії відштовхують легкоплавкі компоненти до цент­ру. Результатом є різний склад легкоплавких домішок біля поверхні і в центрі стінки відливка. Найбільше ліквують шкідливі домішки - сірка і фосфор. Неоднорідність за хімічним складом призводить до не­однорідності властивостей сплаву за перерізом відливка. З ліквацією можна боротися, прискорюючи охолодження відливків у формі.

3.Газопоглинання - здатність металу в рідкому стані розчиняти в собі гази, розчинність яких з охолодженням у ливарній формі знижу­ється і гази з металу виділяються. Якщо газопроникність формувальної і стержньової сумішей недостатня, у відливку можуть утворюватись газові раковини. Розчинність газів у рідкому металі зросте,якщо збіль­шиться перегрівання. Тому значне перегрівання металу перед заливан­ням небажане.

4. Об"ємна усадка металу - зменшення об"єму металу відливка в процесі кристалізації, оскільки в рідкому стані метал має більший об"єм, ніж у твердому зі щільним пакуванням атомів у вигляді прос­торової кристалічної решітки.У кожному перерізі відливка метал затвердіває пошарово від пе­риферії до центра. Тому під кіркою, утвореною в першу мить, містить­ся ізольований від зовнішнього середовища рідкий метал, який криста­лізується зі зменшенням об"єму. Остаточно всередині масивного пере­різу відливка (де метал кристалізується в останню чергу) утворюєть­ся концентрована усадочна раковина 1 (рис.32.2, а) або розподілена по­ристість 2 (рис.32.2, б).

Рис. 32.2

 

Для боротьби з концентрованими усадочними раковинами у відлив­ках існують такі методи: конструювання рівностінного відливка; уста­новлення додатків.

Рівностінний відливок (рис.32.2, б) має однакову товщину стінок і його кристалізація закінчується одночасно по всьому перерізу, тому брак металу як результат об"ємної усадки не відтворюється у вигляді концентрованої усадочної раковини, а рівномірно розподіляється поосі перерізу відливка у вигляді усадочної пористості. При конструю­ванні відливок намагаються зробити якомога більш рівностінним.Якщо відливок має неусувні стовщення, встановленням холодиль­ників можна штучно досягти одночасного затвердіння його в місцях скупчення металу. Холодильниками 3 (рис.32.2, в) можуть бути чавунні або сталеві бруски, які закладають у стінки ливарної форми навпроти стовщених місць відливка. Металева частина форми (холодильники) швидко відбирають теплоту у залитого металу, збільшуючи швидкість охолодження стовщеного перерізу відливка і наближаючи її до швидко­сті охолодження тонких перерізів.Але одночасне затвердіння відливка не забезпечує щільність ме­талу по всій товщині стінки. По осі стінки відливка обов'язково ут­ворюється усадочна пористість. Тому обидва методи (рівностінність відливка і встановлення холодильників) застосовуються тільки тоді, коли сплав має невелику об"ємну усадку (наприклад, сірий чавун), або коли не ставляться вимоги великої щільності відливка.

Щоб одержати відливок без пористості зі сплаву з підвищеною об"ємною усадкою (наприклад, із сталі), необхідно забезпечити за­твердіння металу, спрямоване знизу вгору, а зверху відливка утворити додаткову порожнину - додаток. У цьому випадку розміщені нижче час­тини відливка в процесі кристалізації живитимуться за рахунок рідко­го металу розміщених вище частин, а ці, у свою чергу - за рахунок металу додатку. Додаток 4 закристалізується останнім (оскільки в нього найбільший переріз). Концентрована усадочна раковина 5 (рис.32.2,г) утворюється в додатку, який потім відрізають. Додаток є також приймачем усіх лікватів і забруднень металу, які виштовхуються до місця найпізнішого затвердіння. Переріз додатка має бути в 1,3 раза більшим від перерізу відливка, який він живить, а висота - в 1,5 ра­за більшою від його перерізу. Отже, відносна маса додатка щодо маси відливка коливається в межах 25-150% і більше. Встановлення додат­ків збільшує витрати рідкого металу і об"єм механічної обробки, а також ціну відливка.

У різних, ливарних сплавів різна об"ємна усадка: найбільшу усад­ку мають алюмінієві бронзи (7,2 - 7,4%), латуні (5,7 - 6,1%) і вуглецева сталь (5 - 6%). Тому при одержанні литва з цих сплавів не­обхідно встановлювати додатки навіть для відливків невеликої маси, тоді як для сірого чавуну з невеликою об"ємною усадкою (2,9-3,1%) додатки встановлюють тільки для крупнихі відливків.

Лінійну і ливарну усадку розглянуто в лабораторній роботі № 33.

 

Порядок виконання роботи

Перед початком роботи викладач перевіряє знання студентів, де­монструє сталеві відливки з додатками, потім поділяє групу на брига­ди, видає кожній бригаді модель відливка з моделлю додатка для нього. З моделі необхідно накреслити готовий відливок з додатком у розрізі суцільною основною лінією зі штрихуванням перерізу. Додаток зображу­ють у масштабі креслення суцільною тонкою лінією. Площу перерізу до­датка не штрихують. Додаток позначають порядковим номером на полиці лінії-виноски, попереду якого пишуть слово "додаток". Якщо на від­ливку встановлюють кілька однакових додатків, на полиці лінії-винос­ки після номера додатка зазначають у дужках їх загальну кількість.

Замалювавши відливок з додатком, зважують на вагах окремо моде­лі відливка й додатка. Щоб перевести масу дерев"яної моделі відливка і додатка в масу сталевого відливка і додатка, необхідно результати зважування моделей помножити на коефіцієнт 12 (співвідношення пито­мої ваги сталі і сосни) і результати записати до табл.1. Обчислюють віднос­ні витрат рідкого металу на додатки залежно до маси відливка, %:

P=(QД/ QВ)100,

де Qд, Qв – маса відповідно додатків і відливків, кг.

Результати записати до таблиці 1, округляючи з точністю до 5%.

Таблиця 1.

Назва деталі Маса відливка, кг Маса деталі, кг Р, %
       

 

Зміст звіту

1. Номер і назва роботи, її мета.

2. Короткі теоретичні відомості.

3. Рис.32.2 (виконується в зменшеному масштабі у тексті).

4. Табл.1 та необхідні розрахунки.

5. Креслення відливка з додатком (накреслити на аркуші паперу формату А4 відповідно до вказівок у розділі "Порядок виконання роботи").

6. Висновки.

7.

Контрольнізапитання

 

1. Назвітьосновніливарнівластивостіливарнихсплавів і дайте їмвизначення.

2. Поясніть, якіфакторивпливають на рідкотекучість.

3. Як виникаєліквація? Як їїусунути?

4. Пояснітьмеханізмвиникненняоб'ємної усадки.

5. Якідефективикликаєоб'ємна усадка? Як їхусунути?

 

 

Лабораторнаробота№ 33

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Короткі теоретичні відомості | Види дефектів при литті | Вибір розміщення відливка у формі | Основні вимоги до вибору рознімання форми | Припуски на механічну обробку | Порядок виконання роботи | НАТУРАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО І ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО | Праця, яка створює товар | Величина вартості товару | Форми мінової вартості |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав