Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Запобігти помутнінню заливи.

При виробництві кон­сервів із зеленого горошку, квасолі, кукурудзи проводять бланшування зерен, щоб запобігти помутнінню заливи у кон­сервах, оскільки при бланшуванні крохмаль клейстеризується і змивається з поверхні зерен;

5. Інактивувати ферменти.

Як відзначалося, діяльність ферментів, які є у сировині, може викликати псування готової продукції навіть при відсутності мікроорганізмів.

Короткочасне прогрівання чи бланшування при 80-100°С інактивують більшість ферментів, основою яких є білки, при­пиняють їх діяльність і тим самим запобігають ферментатив­ному псуванню;

6. Г ідролізувати протопектин.

Одержання фруктової про­дукції, що має желеподібну консистенцію (повидло, джеми, мармелади, желе), неможливе без наявності в уварюваній масі розчинного пектину. Саме він у присутності цукру і кислоти утворює драглі.

Пектинових речовин в плодах, як правило, достатньо, але вони знаходяться переважно у нерозчинній формі, у вигляді протопектину. Тому необхідно пробланшувати 10-20 хв пло­ди, щоб провести гідроліз протопектину;

7. В идалити повітря.

Повітря, яке міститься у міжклітин­них просторах рослинної тканини, потрапляючи в готову про­дукцію, а також діючи на проміжних етапах на сировину, вик­ликає погіршення якості продукту, сприяє корозії металевої тари, появі піни при фасуванні, викликає підвищений тиск у банках під час стерилізації. При бланшуванні сировина у значній мірі звільняється від повітря.

Бланшування з цією ме­тою характерне для огірків, внаслідок чого тканина ущільнюється, підвищується її пружність. При консервуванні такі огірки мають хрумку консистенцію.

Ошпарювання — короткочасна обробка поверхні об'єкта гарячою водою або парою при температурі нижче 100°С.

Ме­та ошпарювання — послабити зв'язок між частинами, які потрібно видалити під час обробки (волос, щетину, роговий башмак, пір'я), і самим об'єктом (тушею, субпродуктом), а та­кож зменшення механічної міцності шарів (епідермісу, слизової оболонки), що видаляються.

Розварювання сировини проводиться в киплячій воді або парою для руйнування структури тканини і полегшення про­тирання при виготовленні фруктового або овочевого пюре, соків з м'якоттю, повидла, консервів для дитячого і дієтичного харчування. При розварюванні в сировині проходять ті ж фізико-хімічні зміни, що й при бланшуванні. Але ступінь дея­ких змін дещо інша, тому що теплова обробка триває довше. Тривалість розварювання складає від 15 до 25 хв при темпера­турі 100-110°С.

Випаровування — видалення вологи з продукту при кипінні, широко застосовується нри виготовленні томатної пасти, томатного пюре, згущених фруктових та ягідних соків, по­видла і джему. При концентруванні продуктів шляхом випа­ровування підвищується харчова цінність продуктів, створю­ються умови для тривалого зберігання, зменшується потреба в тарі, полегшується їх перевезення.

Випаровування води з харчових продуктів супровод­жується різними змінами фізичних і хімічних властивостей оброблюваного продукту: збільшується концентрація сухих речовин продукту, його густина та в'язкість, зменшуються теплоємність, теплопровідність і підвищується температура кипіння при тому ж тиску, відбувається коагуляція білків, роз­пад пектинових речовин, карамелізація цукрів та інші фізико-хімічні процеси.

При низьких температурах кипіння і короткочасному впливові тепла більш повно зберігаються цінні компоненти продукту і властиві йому колір, смак і запах, все це підвищує якість готової продукції.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав