Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Засоби впливу на спортсмена в зв'язку з рівнями управління в організмі та поведінці.

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________

Засоби впливу на спортсмена в зв'язку з рівнями управління в організмі та поведінці.

Психолого-педагогічні заходи Рівні управління в організмі і поведінці Методи впливу
Бесіди, лекції Свідомість Переконання
Бесіди в присутності спортсмена з іншими людьми Свідомість-підсвідомість Непряме навіювання
Гетеротренінг (регуляція та саморегуляція психічних станів і відношень спортсмена) Свідомість-підсвідомість Самонавіювання-навіювання
Навіюваний відпочинок Підсвідомість-свідомість Навіювання
Гіпноз Підсвідомість Навіювання
Аутотренінг Свідомість-підсвідомість Самопереконання
Роздуми, судження (бесіди з самим собою) Самосвідомість Самопереконання

 

Іноді, підкорюючись бажанням спортсменів, занадто багато уваги приділяють гіпнозу. У всякому разі процес підготовки від цього страждає.

Логіка таким чином побудованого педагогічного процесу вимагає переходу від засобів освіти і просвіти спортсменів в тій чи іншій галузі спортивного тренування або змагання та послідовного зниження ступеню участі свідомості в сприйнятті інформації, а потім знову до активізації свідомості на рівні самосвідомості.

Саме ця обставина допомагає свідомості в подальшому, в його боротьбі з підсвідомістю. Але ж такі негативні явища, як страх (перед навантаженням, хворобою або травмою), занепокоєння, напруженість перед стартом, невпевненість, неможливість зосередитися та максимально мобілізуватися перед виконанням спортивної вправи, зниження енергії і активності в кінці спортивної боротьби, відсутність максимальної віддачі сил для досягнення мети знань і багато іншого, в великій мірі це відображення несприятливих факторів усвідомлюваних і неусвідомлюваних рівнів управління з перевагою прояву підсвідомості.

Переконання і навіювання як основні методи впливу на спортсмена.

Безсумнівно, основним методом психолого-педагогічного впливу на спортсмена е переконання, яке доповнюється в необхідні моменти та в потрібній формі навіюванням.

Переконання і навіювання тісно пов'язані між собою. Підсумком переконання може бути навіюваний вплив, який і приведе до бажаної дії, або характеру поведінки. Навіювання може підштовхнути до роздумів, підсумком яких буде формування необхідного відношення. При одному і тому ж змісті переконання і навіювання суттєво відрізняються по тривалості, але найголовніше - по актив­ності свідомості і ступеню участі мислення в процесі отримання інформації.

Основою переконання - є логіка, роз'яснення, докази, система суджень, аргументів, доводів, фактів. Все це потребує часу як для викладання, так і для усвідомлення.

Основою навіювання - є глибина довіри до джерела інформації, яка зумовлює якомога меншу критичність і протидію. Саме таке навіювання не потребує глибокого осмислення, а лише елементарного розуміння його змісту.

Переконання розраховане на активність свідомості, на вищий пізнавальний процес - мислення, навіювання найбільш ефективне в умовах загальмованості кори головного мозку (стан розслаблення, дрімоти, гіпнозу) і адресована більше підсвідомості. При цьому у всякому переконанні зберігається якась частина логічних обґрунтувань, хоч би і неправдивих.

Переконання спокійно віщує, а навіювання імперативне вимагає. Переконання формує майбутні програми дій і моделі поведінки, навіювання пропонують їх в готовому вигляді. В залежності від індивідуальних особливостей і психічного стану для одних спортсменів найбільш дійове переконання, для інших - навіювання, але в любому випадку вони повинні виступати разом, можна говорити дише про перевагу одного чи другого. І тільки в цьому випадку можна говорити про більшу або меншу навіюваність спортсмена.

Навіюваність визначається ситуацією. На ефективність переконань і навіювань впливають реакції оточуючих людей, їх чисельність при сприйнятті інформації, її своєчасність і форма, авторитетність джерела, умови діяльності та інш. Не треба забувати що переконувати і навіювати можуть не тільки слова, але й дії, жести, погляди, усмішки і особливо поведінка оточуючих спортсме­на людей.

Переконання і навіювання - це вплив на спортсмена зі сторони. Їх завдання - закладати підвалини для самопереконань і самонавіювань.

Вплив зі сторони формує, удосконалює і коректує систему самореалізації. Виховання і самовиховання в спорті настільки переплетені, що розділяти їх можна тільки умовно.

Лекції і бесіди для спортсменів.

Лекції як форма виховного процесу в спорті направлені головним чином на підвищення освітнього і культурного рівня спортсменів. Для рішення задач підготовки спортсменів формальна лекція популярної направленості використовується рідко. Але в тих випадках, коли немає необхідності надавати тим чи іншим знанням індивідуальний характер, а на навчально-тренувальному зборі знаходиться команда великої чисельності, проведення лекцій в значній мірі економить час тренера.

Головна вимога до лекції - вона повинна бути цікавою для спортсменів. Якщо її зміст базується на потребах спортсменів і їх переживаннях, форма викладу доступна і зрозуміла, а приклади нагадують спортсменам про їх стан і поведінку в недалекому минулому, вона викликає інтерес і дійовий відгук в майбутньому. Тривалість лекції не повинна бути більше 35-40 хв. При цьому краще повідомити, на початку лекції, що вона розрахована на 40 хв., а закінчити її через 30 хв., чим зробити навпаки. Оголошення про лекцію викличе менше негативних емоцій, якщо воно подане заздалегідь авторитетним керівником.

Бесіди в порівнянні з лекціями займають набагато більше місце. Найчастіше короткочасні - від 5 до 15 хв. В одних випадках бесіди спонтанні, в інших вимагають попереднього обдумування і організації. Тематика - різнобічна. Бесіди - грунт для використання інших методів впливу, головним чином навіювання в різних станах (дрімота, гіпноз). Вони орієнтовані на свідомість спортсмена, в них щось радиться, роз'яснюється, критикується.

Якщо лекції більше просвіщають, то бесіди більше рекомендують. Вони також потребують високої активної свідомості спортсменів, критичності. Добре, якщо виникає багато питань, які переходять потім в дискусію, суперечки. Бесіди допомагають спортсмену глибше зрозуміти себе і інших в важких умовах спортивної діяльності, розібратися в своїх переживаннях, відносинах і діях.

Ефект бесід набагато вищий, якщо вони взагалі не тематичні, скажімо, як уроки в школі, а відносно ситуації. Коли їх зміст актуальний, це викликає інтерес і активність слухачів. Ефективність підвищується, коди бесіда відкриває сеанс психорегуляції.

Непряме навіювання.

Основним недоліком лекцій та спеціально організованих бесід для спортсменів, як це не дивно, є їх очевидна націленість на виховання.

В підлітковому і юнацькому віці протидія виховним заходам тим сильніша, чим їх цілеспрямований характер ясніший. Цей неусвідомлений негативізм може знаходити в молоді різне усвідомлення обґрунтування і пояснення, найчастіше має за мету виправдовування своїх лінощів, незібраності, грубості і інших негативних рис характеру. Ця вікова особливість дає основу для педагогічного висновку про те, що віддалені елементи виховання подекуди впливають на розвиток особистості не менше ніж систематичний педагогічний процес. Серед цих "елементів" значне місце посідає непряме навіювання.

Раптово почута думка про себе, яка торкається глибинних пластів самозатвердження; розмови оточуючих; прихована образа, сором або заздрощі, які викликані здавалось би непомітним фактом, раптові життєві ситуації, зовнішньо незначні, але вони торкаються потаємних мотивів, установки, цілі - все це може суттєво впливати на систему мотивів і дійову сторону відносин.

Відомо, що наявність черги може підштовхнути людину придбати річ, яка йому зовсім непотрібна. Дитина за столом часто зупиняє свій вибір на тій страві, яку найбільш хвалять, чи сварять. А буває, що не треба більшості, а тільки думка тієї людини, яку дитина підсвідомо наслідує.

Коли повідомлення не адресовано напряму спортсмену або адресовано йому, але таким чином, що він про це не здогадується, навіювання стає непрямим. Таке навіювання викликає менше негативізму і протидії або не викликає зовсім. Воно дієве, особливо якщо сприймається у дрімотному стані при засинанні або коли прокидаємось. Тому, коли діти засинають, а за стінкою батьки продовжують їх сварити за погану поведінку, говорячи про недовіру до них в майбутньому, їм навіюється негативний характер дій на завтра.

Непряме навіювання реалізується найчастіше в бесідах не з самим спортсменом, але в його присутності. Інформація-може стосуватися особисто спортсмена або якійсь стороні спортивного життя взагалі.

Педагог який добре володіє технікою непрямого навіювання, отримує велику професійну насолоду. "Мудрий править так, що цього не помічають".

 

Гетеротренінг та релаксація.

Грецьке "гетеро" - інший. Мається на увазі, що хтось інший допомагає спортсмену: навіювання ведучого сеанс, яке повторює­ться спортсменом і стає самонавіюванням. Гетеротренінг - це одночасно і регуляція і саморегуляція психіч­них станів і відносин спортсмена.

1-ше - це досягнення релаксації (розслаблення) ми будемо розуміти пониження психічної активності на тлі пониженого м’язового тонусу. Навчання релаксації і навіюванню проводиться в гетеротренінгу від першої особи. Найкраще перед сном. Сеанс 5-7 хв. Заняття через день, або два дні з перервою на третій. Для засвоєння основ релаксації потребується 5-6 сеансів з приблизно такою ж кількістю самостійного (автогенного) тренінгу. Організація така: ввідна бесіда; гетеротренінг перед сном - сеанс психорегуляції; гетеротренінг з використанням самонавіювань - принцип розуміння його користі в майбутньому.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав