Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Автогенне тренування

Читайте также:
  1. ТЕМА. ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ СПОРТИВНОГО ТРЕНУВАННЯ

Пов'язане з гетеротренінгом 2г. - домашнє завдання (повтор сеансів самостійно перед сном).

Ідеальний варіант, коли за 30-бО сек. спортсмен досягає здібності поміняти свій стан; використовуючи скорочений варіант автогенного поринання, де немає ні "я", ні "ви", а є тільки націленість уваги на відповідні частини тіла або сприйняття, наприклад "Обличчя. Зуби. Шия. Кисті. Плечі. Стопи. Стегна. Зуби. Голова. Тягар: руки, ноги, тіло - свинець. Відпочинок: душ -руки, ноги. Тепло. Покій. Відпочинок..."

Систематичне використання самонавіювань в сеансах автотренінгу приводить до їх скорочення і доведення до наказів (в момент релаксації, тенденція до їх реалізації підвищується).

 

Роздуми, судження.

Розкрити можливості в спорті: необхідні сумніви, критика, копання в деталях і дрібницях, безконечні питання "чому?", "навіщо?", "а хіба це так?", "правильно?"

Шляхи: аналіз тренувальних станів, пошук причин їх динаміки, намагання позитивного впливу. Спортивний щоденник: шкала самооцінок активності, настрою, бажання працювати, впевненість, бойовий дух.

Для узагальнення необхідна література. Дати книгу! Далі в роздумах все більше самостійності і самобутності. Пов’язують самовиховання з вихованням.

Процес самовиховання в системі підготовки спортсмена.

Хороший педагог не тільки навчає і виховує своїх учнів, але у першу чергу допомагає їм вчитися і виховувати самих себе. Більш вузьким терміном "самовиховання" є "саморегуляція". Саморегуляція це умова високих досягнень в спорті. Самовиховання - це самостійний, цілеспрямований та організований розвиток регуляційних механізмів свідомості на рівні якостей особистості і діяльності.

Як же регулювати свій стан? Спортсмену необхідно запропонувати набір інструментів управління собою - нехай засвоює, пробує, вибирає.

Способи можна класифікувати по різним схемам та принципам. Але якщо враховувати, що свідома саморегуляція - це контроль і зміни змісту та направленості свідомості то найвірнішим принципом є - врахування об'єктів свідомості. Враховуючи об'єкти свідомості можна виділити їх у дві групи: зовнішні і внутрішні.

 

ЗОВНІШНІ ВНУТРІШНІ – ЦЕ “Я”
Через систему аналізаторів (зорові, слухові), переживання, які супроводжують їх. В трьох іпостасях: “Я” – фізичне, “Я” – духовне, “Я” – соціальне.

 

4 групи саморегуляції:

1. Вимикання - перемикання. Контроль та зміна того, що людина бачить, чує, обоняє, тобто того, що визначає почуття та переживання в процесі сприйняття оточуючого світу.

2. Контроль за регуляцією тонусу мімічних м'язів та скелетної мускулатури, темпу рухів і мови, спеціальні дихальні вправи, розрядка. Це контроль та зміна свого тіла і свого фізичного "Я" (зміна соматичних і вегетативних проявів емоцій).

3. Сюжетні уяви, самонавіювання - самопереконання. Це контроль і зміна образів та вольових зусиль - всього того, що складає зміст духовного "Я".

4. Варіювання метою, здійснення забарикадованої системи ціннісних орієнтацій; право на помилку; оптимізація реакції на критику; об'єктивне співвідношення задач діяльності та сво­їх можливостей. Це контроль та зміна значимості діяльності, її результатів, ціннісних орієнтацій, самооцінок своїх можливостей і досягнення свого соціального статусу, що визначає соціальне "Я".




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав