Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Здійснення розшуку підозрюваного може бути доручено оперативним підрозділам.

Читайте также:
  1. Безпосередня демократія - це здійснення влади самим народом шляхом голосування або шляхом підтримки пропозицій (ініціатив), внаслідок яких можуть бути прийняті владні рішення.
  2. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  3. Для виникнення і здійснення суміжних прав не вимагається
  4. Документи, необхідні для здійснення міжнародних автомобільних перевезень.
  5. Етапи здійснення соціального супроводу
  6. Здійснення вексельних розрахунків
  7. Здійснення карантинних та санітарно-протиепідемічних заходів
  8. Здійснення контролю за станом поверхневих і підземних вод й атмосферного повітря.
  9. Здійснення.

* * *

1. Слідчий, прокурор виносить постанову про розшук підозрюваного за наявності в сукупності трьох підстав; (а) місцезнаходження підозрюваного невідоме; (б) всі вжиті заходи не дозволили одержати достовірні дані про його точне місце перебування; (в) складено письмове повідомлення про підозру стосовно розшукуваної особи.

Метою розшуку, який в межах своєї компетенції проводять слідчий і оперативні підрозділи, є встановлення місця перебування підозрюваного і його затримання. Тому одночасно з оголошенням розшуку підозрюваного повинна бути винесена слідчим суддею ухвала про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його етапування до місця досудового розслідування. Після виявлення і затримання підозрюваного, доставки його до місця проведення досудового розслідування та відновлення останнього, якщо воно зупинялося, запобіжний захід в залежності від обставин може бути змінений на більш м’який.

Ефективне проведення розшуку значною мірою залежить від його якісного інформаційного забезпечення. Як показує практика і вимагають відомчі настанови, перед оголошенням розшуку слідчий зобов’язаний зібрати великий обсяг систематизованих відомостей про підозрюваного, до яких належать, зокрема, його дані (прізвище, ім’я, по батькові, псевдо; день, місяць, рік та місце народження; національність, громадянство, освіта; сімейний стан; місце постійного або тимчасового проживання; місце роботи, вид занять, спеціальність; судимість), відомості про зовнішність, особливі прикмети; коло родичів, товаришів, знайомих; фотографії та інші матеріали, які можуть сприяти розшуку.

При виявленні підозрюваного і затриманні його для етапування до місця досудового розслідування розшук рішенням слідчого припиняється, про що негайно повідомляються органи й особи, які брали участь у розшуку. Затримання розшукуваного підозрюваного оформляється протоколом затримання, до якого приєднуються документи, котрі були підставою для розшуку.

2. Рішення про оголошення розшуку може бути реалізовано в одному з двох юридично рівнозначних варіантів: виноситься слідчим, прокурором окрема постанова про розшук підозрюваного, а у разі зупинення досудового розслідування – окремий пункт про розшук підозрюваного вноситься в постанову про зупинення досудового розслідування. До кожної з цих постанов приєднуються копії повідомлення про початок досудового розслідування (ст. 214 КПК), письмового повідомлення про підозру (ст. 277 КПК), ухвали про обрання запобіжного заходу (ст. 176 КПК).

В постанові, яка є підставою для розшуку підозрюваного, обов’язково повинні міститися відомості про зміст соціально небезпечного діяння, юридичну кваліфікацію кримінального правопорушення, дані про розшукувану особу. Доцільно до постанови приєднати довідки про зовнішність розшукуваної особи, її одяг, звички, особливі прикмети, родинні та інші зв’язки, останнє місце роботи, місця ймовірного перебування, паспортні дані, фотографії тощо.

Відомості про оголошення розшуку невідкладно, тобто не пізніше наступного дня, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

3. Слідчий здійснює розшук підозрюваного шляхом проведення гласних і негласних слідчих (розшукових) дій, наприклад, обшуку (ч. 1 ст. 234 КПК) або обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи (п. 4 ч. 1 ст. 267 КПК), а також доручаючи в разі необхідності його проведення оперативним підрозділам. Слід мати на увазі, що в останньому випадку слідчий не вправі визначати методи, за допомогою яких повинен здійснюватись розшук.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав