Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охарактеризуйте тромбоцити (загальна характеристика, нормальні показники). Згортальна система крові (судинно – тромбоцитарний та коагуляцій ний гемостаз). Фази згортання крові.

Читайте также:
  1. ERP — информационная система масштаба предприятия
  2. I Операционная система ОС Unix
  3. I Операционная система ОС Unix
  4. I Операционная система ОС Unix
  5. I. Система социального регулирования общественных отношений.
  6. I. Система социального регулирования общественных отношений.
  7. II. Общество как социальная система, её основные системные признаки
  8. II. Система культуры и её структура.
  9. III. Систематизація і доповнення знань
  10. Internet и система права.

Тромбоцити це красні кров`яні пластинки, які відіграють основну роль у зупинці кровотечі. У крові в нормі міститься 200-400-10 9/ л тромбоцитів.

Всього в організмі 1.5трлн.тромбоцитів.На мембрані та у внутрішніх гранулах тромбоцита міститься велика кількість біологічно активних сполук, частина яких утворена самим тром­боцитом, а частина надходить із плазми крові. Більшість із них задіяна у процесах згортання крові. Мембрана тромбоцитів нестійка до механічних впливів, вона лег­ко руйнується, і тому тривалість їхнього життя в крові не перевищує 10-12 діб. Потім вони або руйнуються у селезінці, печінці, легенях, або прилипають до ендотелію кровоносних судин. У цитоплазмі тромбоцитів містяться гра­нули, заповнені фізіологічно активними речовинами:

- адреналіном, - гістаміном, - ферменти гліколізу, дихального цик­лу, АТФазою, АТФ тощо,- тромбоцитарні фактори згортання крові.

Згортання (коагуляція) крові є проявом захисної реакції організму — гемостазу, спрямованої на збереження об'єму цир­кулюючих рідин тіла: крові, лімфи чи ге­молімфи, зокрема на запобігання крово­втратам. Розрізняють два механізми гемоста­зу:

судинно-тромбоцитарний (первинний) і коагуляційний ( вторинний). Судинно-тромбоцитарний (первинний) гемостаз відбувається після незначних травм, ушкоджень дрібних кровоносних судин з низьким тиском крові. При цьо­му руйнуються не тільки тканини, а й тром­боцити, з яких у кров виходять серотонін а також адре­налін і норадреналін, які звужують суди­ни, зумовлюючи короткочасне зменшення чи навіть зупинення кровотоку в ушко­дженій судині.Одночасно відбувається ад­гезія й агрегація тромбоцитів і утворення тромбоцитної пробки, що закриває ушко­джену мікросудину. Коагуляційний (вторинний) гемостаз відбувається в більших артеріях, де висо­кий тиск не дає змоги закріпитися тромбоцитарним тромбам.

Тут утворюється міцніший фібриновий тромб. Коагуляцій­ний гемостаз поділяють на три фази, Каскад фермен­тативних процесів починається руйнуванням клі­тин крові та стінки судин. ПЕРША ФАЗА - Активація- протромбінокінази ДРУГА ФАЗА- перехід неактивного протромбіну в активний тромбін за участю факторів згортання та йонів Са. ТРЕТЯ ФАЗА утворення ниток фібрину з фібриногену під впливом тромбіну та присутності йонів Са. ЧЕТВЕРТА ФАЗА -ретракції згустку під час якої нит­ки фібрину скорочуються, що ро­бить тромб щільнішим і меншим. П’ЯТА ФАЗА- фібринолізу відбувається розчинення тром­бу і відновлення кровотоку

Ох-те склад і властивості шлункового соку,методи дослідження та його роль в травленні. Фази регуляції шлункової секреції: мозкова,шлункова,кишкова,механізм та фізіологічне значення

Шлунковий сік — це безбарвна кисла рідина, основними компонентами якої є ферменти, хлоридна (соляна) кислота та глікопротеїди (муцин).

Склад: шлунковог соку: Вода -99.4% Рн(1-2),2-2.5л./добу. Суха речовина 0.6% Неорганічні компоненти-( соляна кислота -зумовлює набухання і денатурацію білка,регулює перехід хімусу до 12-п.кишки,запускає реакцію активації пепсиногенів,гальмує утворення гастрину,активує неактивний пепсиноген в активний пепсин) Органічні (лізоцим -знезаражує харчову грудку, муцин- огортає слиз і захищає її від дії соляної кислоти) Ферменти( пепсин,желатіназа,хімозин -розщеплюють білки до груп амінокислоти, ліпаза -розщеплює жири до гліцерину)

Фази регуляції шлункової секреції: 1ПУСКОВА- мозкова(апетитна,складно рефлекторна Вигляд, запах, підготовка їжі до споживання через рецептори зору, слу­ху, нюху зумовлюють виділення шлунко­вого соку, яке триває протягом 20-25 хв і супроводжується відчуттям апетиту, го­лоду) умовно-рефлекторна і безумовно-рефлекторна. 2КОРИГУЮЧА -шлункова(хімічна) Вона по­чинається через 30-40 хв від початку над­ходження їжі і триває протягом 6-10 год.)нервово-гуморальна та гуморально-хімічна(гістамін,гастрин). 3КИШКОВА -робота шлунка гальмується а кишок працює.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав