Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Потужність. Для будь-якого замкнутого контуру індукована електрорушійна сила (ЕРС) дорівнює швидкості зміни магнітного потоку

Читайте также:
  1. І виробнича потужність лісгоспу
  2. Потужність
  3. Потужність

Для будь-якого замкнутого контуру індукована електрорушійна сила (ЕРС) дорівнює швидкості зміни магнітного потоку, що проходить через цей контур, взятого зі знаком "мінус".

50.

Радіохвилі поділяються на довгі, середні, короткі та ультракороткі

Довгі хвилі (від 1 до 10 км) зазнають відчутної дифракції біля земної поверхні й притягуються до Землі наведеними ними індукційними струмами в земній корі; поширюються далеко за горизонт.

Середні хвилі (від 100 до 1000 м) обумовлюють стійкий радіозв’язок між віддаленими пунктами на земній поверхні поза межами прямої видимості завдяки відбиванню радіохвиль від іоносфери і здатності радіохвиль огинати опуклу земну поверхню. Саме тому радіозв’язок в діапазоні середніх хвиль є найбільш надійним уночі та взимку.

Короткі хвилі (10—100 м) поширюються прямолінійно від випромінювальної антени (зазнаючи незначної дифракції) і, відбиваючись від іоносфери Землі, повертаються до її поверхні; поширюються далеко за горизонт.

Ультракороткі хвилі (менш ніж 10 м) пронизують іоносферу (космічний зв’язок), а також розповсюджуються вздовж поверхні Землі, у зоні прямої видимості (УКХ радіостанції, телебачення, мобільний телефон).

51. Самоіндукція — явище виникнення електрорушійної сили в провіднику при зміні електричного струму в ньому. Знак електрорушійної сили завжди такий, що вона протидіє зміні сили струму. Самоіндукція призводить до скінченного часу наростання сили струму при вмиканні джерела живлення і спадання струму при розмиканні електричного кола.

Величина електрорушійної сили самоіндукції визначається за формулою:

, де — е.р.с., — сила струму, L — індуктивність.
Явище взаємної індукції полягає в тому, що при зміні сили струму в одному контурі, його змінне магнітне поле збуджує індукційний струм в іншому (сусідньому) контурі. Явище взаємної індукції полягає в тому, що при зміні сили струму в одному контурі, його змінне магнітне поле збуджує індукційний струм в іншому (сусідньому) контурі. Явище взаємної індукції застосовується в трансформаторах.
густина енергії магнітного поля дорівнює:
Енергія магнітного поля провідника зі струмом дорівнює:
, де — сила струму, а — індуктивність, що залежить від форми провідника.

52. ----------------

 

53. Електромагнітні коливання – це одночасні періодичні зміни пов’язаних між собою електричного і магнітного полів.
Рівняння коливального контуру: .
Повна енергія контура що дорівнює сумі енергії магнітного і електричного полів з часом не змінюється.
.
При мінімальній умові індуктивний опір рівний ємнісному по закону Ома для зміни струму.

При індуктивному опорі закон Ома запишеться:
Формула Томпсона.
Активний опір впливає на частоту в період ел.мах. коливань, тому коливання затухаючі. Для отримання незатухаючих коливань і поповнення зменш. Енергії в ньому служить ламповий генератор і котушка зворотнього зв’язку. Транзистор не пропускає струм, якщо потенціал бази позитивний відносно емітера транзистор буде відкритий або закритий. Коливання, які виникають під дією зовнішньої ЕРС, яка періодично здійснюється називається вимушеними електромагнітними коливаннями. Явище різкого зростання амплітуди вимушених коливань, коли їх частота наближається до частоти власних коливань системи називається резонансом.
Струми частота яких 50-100 тис.Гц. називають струмами низької частоти. Якщо струм більше 100тис. Гц. Називають струм високої частоти. Струми 50 мА МЧ небезпечні для життя людини.
Струми Вч 3-4 А зовсім безпечні.

54. Радіоелектро́нний за́сіб (РЕЗ) — технічний засіб, призначений для передавання та/або приймання радіосигналів радіослужбами. Радіоелектро́нна апарату́ра (скорочено — РЕА) — технічні засоби, що створені на принципах електроніки та радіотехніки та призначені для передавання, приймання, перетворення та обробки інформації з використанням електромагнітної енергії. Радіоелектронну апаратуру поділяють за такими ознаками

За галуззю застосування (наприклад, медична, зв'язку, космічна, військова, побутова та інша).

За типом каналу передачі інформації — гідроакустична, оптоелектронна, радіотехнічна, інфрачервона тощо.

За призначенням — діагностична, дистанційного керування, слідкування, розвідувальна та інша.

За способом використання та базування — мобільна, стаціонарна, корабельна, космічна, підводна та інша.


55. Ампліту́да (лат. amplitudo — широта) — найбільше значення величини, яка періодично змінюється. Наприклад, амплітудою називається найбільше зміщення маятника від положення рівноваги. Амплітудою неформально називають також рамки в яких відбуваються зміни будь-якої природи, наприклад, різницю в мінімальних та максимальних показах шкали прилада. Гармонічними коливаннями називаються періодичні коливання фізичної величини (або будь-якої іншої) залежно від часу, які відбуваються згідно із законами синуса або косинуса.
Періодом коливань називається величина:
Лінійна частота коливань визначається так:

 

56. Модуля́ція — процес зміни в часі за заданим законом параметрів (характеристик) якогось з регуляторних фізичних процесів. Практичне значення має модуляція коливань — накладання низькочастотного інформаційного сигналу на високочастотний сигнал-носій для передачі на великі відстані.
Для передачі сигналів на великі відстані необхідно, щоб вони володіли великою енергією. Відомо, що енергія сигналу пропорційна четвертому степені його частоти, тобто сигнали з більшою частотою володіють більшою енергією. У практиці часто сигнали, що несуть у собі інформацію, наприклад, мовні сигнали, мають низьку частоту коливань і тому, щоб передати їх на велику відстань необхідно підвищувати частоту інформаційних сигналів. Домагаються цього шляхом «накладання» інформаційного сигналу на інший сигнал, який має високу частоту коливань.
Розрізняють амплітудну модуляцію, при якій в залежності від миттєвої величини інформаційного сигналу змінюється амплітуда вихідного сигналу, і частотну модуляцію, при якій частота вихідного сигналу дещо змінюється в порівнянні з частотою сигналу-носія, пропорційно миттєвій величині інформаційного сигналу. Прилад, який використовується для модуляції називається модулятором. Для зворотного отримання низькочастотного сигналу використовують демодулятор. Пристій, який одночасно виконує обидві операції, називається модемом (модулятор-демодулятор). Демодуляція - відділення корисного (модулює) сигналу від несучої. Модуляція та демодуляція здійснюється за допомогою пристроїв, званих модулятором і демодулятором.

57. Згасаючі коливання — коливання, енергія яких зменшується з плином часу. Процес, що триває нескінченно, виду в природі неможливий. Вільні коливання будь-якого осцилятора рано чи пізно загасають і припиняються. Тому на практиці звичайно мають справу з затухаючими коливаннями. Вони характеризуються тим, що амплітуда коливань A є спадною функцією. Зазвичай загасання відбувається під дією сил опору середовища, найчастіше залежних лінійно від швидкості коливань або її квадрату. Вимушеними вважають коливання, що відбуваються під дією зовнішньої періодичної сили. Наприклад, ви можете взяти в руку книжку і здійснювати нею вимушені коливання. На книжку з боку руки діє зовнішня періодична сила.
Період вільних незгасаючих електромагнітних коливань у коливальному контурі (установив У. Томсон):

За наявності в коливальному контурі активного опору R період коливань у ньому визначається за формулою Томсона для повного опору контуру: .
Коливання в такому контурі згасаючі, тобто амплітуда коливань зменшується, а період дещо збільшується. Коливання згасають, оскільки частина енергії електромагнітного поля при кожному коливанні перетворюється у внутрішню (теплову) енергію активного опору R
Критичний опір:
- Коефіцієнт згасання. Згасаючі коливання негармонійні.

 

58. сигнал — фізичний процес, властивості якого визначаються взаємодією між матеріальним об'єктом та засобом його дослідження[3]. За фізичною природою носія інформації[4]:

механічний сигнал — сигнал у вигляді механічного діяння твердого тіла, у якого дієвою величиною є сила, момент сили або переміщення;

електричний сигнал — сигнал у вигляді електричного діяння, дієвою величиною якого є сила струму або напруга;

радіосигнал — сигнал у вигляді діяння електромагнітного випромінювання, дієвою величиною якого є напруженість електричного поля або магнітного поля;

оптичний сигнал — сигнал у вигляді діяння оптичного випромінювання, дієвою величиною якого є потік випромінювання;

акустичний сигнал — сигнал у вигляді діяння звуку, дієвою величиною якого є звуковий тиск;

гідравлічний (пневматичний) сигнал — сигнал у вигляді механічного діяння рідини (газу), дієвою величиною якого є тиск.

За способом задання сигналу:

регулярні (детерміновані), задані аналітичною функцією;

нерегулярні (випадкові), які приймають довільні значення в будь-який момент часу. Для опису таких сигналів використовуються засоби теорії ймовірності;

59. Електровимірювальні прилади призначені для перетворення різних електричних величин (сили струму, напруги, активних і реактивних потужностей та енергій, коефіцієнта потужності, опору, індуктивності, ємності та інших) у візуальну форму, зручну для сприйняття.

Електровимірювальний прилад складається з вимірювального механізму, який поміщений у корпус, та допоміжних частин (затиски для підключення, перемикачі меж вимірювань, блок живлення, коректор та інші). Вимірювальний механізм складається з рухомої і нерухомої частин, та має шкалу з певною кількістю поділок. Принцип дії вимірювального механізму може бути заснований на явищі електромагнетизму, електромагнітної сили або теплової дії струму. В результаті цих явищ виникає обертаючий момент, який повертає рухому частину вимірювального механізму разом з покажчиком (стрілкою).
Для вимірювання електричних величин найбільш частіше застосовуються наступні прилади:

сили струму – амперметр;

напруги – вольтметр;

потужності – ватметр;

електроенергії – електричний лічильник;

коефіцієнта потужності – фазометр;

опору – омметр, вимірювальний міст;

частоти – частотомір.
За родом струму прилади поділяються так:

– прилади, призначені для вимірювання на постійному струмі;

– прилади, призначені для вимірювання на змінному струмі;

– прилади, призначені для вимірювання на постійному і змінному струмі.


60. електрозв'язок — передавання, випромінювання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень та звуків або повідомлень будь-якого роду дротовими, радіо, оптичними або іншими електромагнітними системами.
До телекомунікаційних мереж можна віднести:

телефонні мережі

радіомережа

телевізійні мережі

комп'ютерні мережі.

У всіх цих мережах інформація є ресурсом, що надається клієнтам.
Вид подання інформації

телефонні мережі інтерактивні послуги тільки голосова інформація

радіомережі широкомовні послуги тільки голосова інформація

телевізійні мережі широкомовні послуги голос і зображення

комп'ютерні мережі алфавітно-цифрове.

 

Потужність




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав