Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Омметр - вимірювальний прилад безпосереднього відліку для визначення електричних активних (омічних) опорів.

Читайте также:
  1. Аналіз небезпечних факторів при експлуатації приладу
  2. Вживання наркотичних і психоактивних засобів.
  3. Вибір методу ціноутворення (методу визначення базової ціни).
  4. Види визначення понять
  5. Види норм витрат праці, їх класифікація та визначення.
  6. Визначення бази оподаткування
  7. Визначення в тані
  8. Визначення вартості основних засобів і суми амортизаційних
  9. Визначення вартості основних засобів і суми амортизаційних відрахувань
  10. Визначення взаємозв’язку між ціною і попитом

20. снують три основних способи з'єднання фазових обмоток кожного боку трифазного трансформатора:

Y-з'єднання, так званої з'єднання зіркою, де всі три обмотки з'єднані разом одним кінцем кожної з обмоток в одній точці, званої нейтральною точкою або зіркою

D-з'єднання, так зване дельта-з'єднання, або з'єднання трикутником, де три фазних обмотки з'єднані послідовно і утворюють кільце (або трикутник)

Z-з'єднання, так зване з'єднання зигзагом

Первинна, вторинна і третинна боку трансформатора можуть бути з'єднані будь-яким з трьох способів, показаним вище. Дані способи пропонують кілька різних комбінацій з'єднань в трансформаторах з різними характеристиками, вибір яких також може бути обумовлений типом сердечника.

21. Для того, щоб розширити межі вимірювання по струму, застосовують шунти. Шунтом є провідник малого опору, що включається послідовно в коло вимірюваного струму за допомогою струмових затискачів “А” і “Б”. Паралельно шунту за допомогою потенційних затискачів “а” і “б” приєднується вимірювальний механізм. Чим менший опір шунта, тим більший струм проходить через нього і тим менший через вимірювальний механізм: Iш / Iв = Rв / Rш, де – опір шунта; – опір вимірювального механізму. Звідси Iш = Iв · Rв / Rш, а вимірюваний струм: I = Iв + Iш = Iв + Iв · Rв / Rш = Iв · (1 + Rв / Rш). Відношення вимірюваного струму до струму у вимірювальному механізмі називається коефіцієнтом розширення меж вимірювання амперметра n: n = I / Iв. Знаючи цей коефіцієнт і опір вимірювального механізму, можна визначити опір шунта, необхідного для отримання заданої межі вимірювання: Rш = Rв / (n – 1). Для розширення меж вимірювання по напрузі застосовуються додаткові резистори. Додаткові резистори включаються послідовно з вимірювальним механізмом (рис.1.б). При цьому падіння напруги розподіляється між вимірювальним механізмом і додатковим резистором пропорційно величинам їх опорів: Uв / Uд = Rв / Rд. Відношення величини напруги, до якої необхідно розширити межі вимірювання, до спаду напруги на опорі вимірювального механізму називається коефіцієнтом розширення меж вимірювання вольтметра m: m = U / Uв. Якщо межу вимірювання по напрузі необхідно розширити в m раз, то: U = Uв · m = Uв + Uд = I · (Rв + Rд),звідки величина додаткового опору рівна: Rд = Rв · (m - 1). У колах змінного струму для розширення меж вимірювання приладів по напрузі застосовуються вимірювальні трансформатори напруги (ВТН). Вони використовуються для підключення вольтметрів, частотомірів, обмоток напруги ватметрів, лічильників і інших приладів. Схема включення трансформатора напруги показана на рис. 2.а.Так як вторинна обмотка трансформатора замкнута на великі опори обмоток напруги приладів, то струм у вторинній обмотці малий, тобто трансформатор напруги працює в режимі, близькому до режиму холостого ходу. Це дає право нехтувати незначним падінням напруги в обмотках трансформатора, які складають близько 1 % від відповідних номінальних напруг обмоток, і прийняти U1 ≈Е1 і U2 ≈ Е2. Тоді КU = U1 / U2 ≈ E1 / E2 = w1 / w2,де КU – коефіцієнт трансформації трансформатора напруги.

22. Напівпровідни́к — матеріал, електропровідність якого має проміжне значення між провідностями провідника та діелектрика. Відрізняються від провідників сильною залежністю питомої провідності від концентрації домішок, температури і різних видів випромінювання. Основною властивістю цих матеріалів є збільшення електричної провідності з ростом температури.Характерна риса напівпровідників — зростання електропровідності зі зростанням температури; при низьких температурах електропровідність мала. При температурі близькій до абсолютного нуля напівпровідники мають властивості ізоляторів. Кремній, наприклад, при низькій температурі погано проводить електричний струм, але під впливом світла, тепла чи напруги електропровідність зростає.

23. Перше правило Кірхгофа Перше правило встановлює зв'язок між сумою струмів, спрямованих до вузла електричного з'єднання (додатні струми), і сумою струмів, спрямованих від вузла (від'ємні струми). Згідно з цим законом алгебраїчна сума струмів, що збігаються в будь-якій точці розгалуження провідників, дорівнює нулю:

Перше правило Кірхгофа є наслідком закону збереження заряду. Для неперервно розподілених струмів у просторі воно відповідаєрівнянню неперервності. Друге правило Кірхгофа Для будь-якого замкнутого контура проводів сума електрорушійних сил дорівнює сумі добутків сил струму на кожній ділянці контура на опір ділянки, враховуючи внутрішній опір джерел струму. Використання Послідовне застосування правил Кірхгофа до усіх вузлів й контурів у складній електротехнічній мережі дозволяє скласти повну систему лінійних рівнянь для визначення сил струму на кожній із ділянок.Для розрахунку перш за все малюють електротехнічну схему й довільним чином позначають стрілками напрями струмів на кожній ділянці. Потім виділяються замкнуті контури й обходяться в одному довільно вибраному напрямку. Якщо стрілка, яка вказує напрям струму направлена проти обходу, то відповідний добуток струму на опір береться зі знаком мінус.Якщо при обході переходять від від'ємного полюса джерела струму до додатного, то е.р.с. записується з додатним знаком, якщо навпаки, то з від'ємним.В результаті отримують систему рівнянь, розв'язуючи яку визначають сили струму. Якщо сила струму вийшла від'ємною, то це значить, що напрям струму на даній ділянці вгадали неправильно, хоча це не впливає на правильність результату.

24. Напівпровідниковий стабілітрон – це діод, призначений для роботи в режимі пробою на зворотній гілці вольт-амперної характеристики. В діоді, до якого прикладене зворотне, або замикаюче, напруга, можливі три механізми пробою: тунельний пробій, лавинний пробій і пробій вследствии теплової нестійкості – катастрофічного саморозігрівання струмами витоку. Тепловий пробій спостерігається у випрямних діодах, особливо германієвих, а для кремнієвих стабілітронів він не критичний. При настанні пробою струм через стабілітрон різко зростає, а його диференціальний опір падає до величини, що становить для різних приладів від часток Ома до сотень Ом. Тому в режимі пробою напруга на стабілітроні підтримується із заданою точністю в широкому діапазоні зворотних струмів.

25.Потужність (N, P, W) — робота, що виконана за одиницю часу, або енергія, передана за одиницю часу:, В СІ потужність вимірюється у Ватах. Іншою одиницею вимірювання, яка ще й досі широко використовується, є кінська сила (1 к.с. = 735,5 Вт). Потужність є важливою характеристикою двигунів. Якщо на рухоме тіло діє сила, то ця сила здійснює роботу. Потужність в цьому випадку рівна скалярному добутку вектора сили на вектор швидкості, з якою рухається тіло:




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 59 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав