Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

З урахуванням виявлених можливостей і загроз зіставляються взаємовпливаючі групи «Можливості – сильні/слабкі сторони», «Загрози- сильні/слабкі сторони» (дод. 1.).

Читайте также:
  1. Автоматизована система раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення
  2. Види загроз інформаційній безпеці
  3. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкритя злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.
  4. Випадкові загрози
  5. Вправи II групи
  6. Вправи III групи
  7. Групи 1 ГПС
  8. Групи інтересів в аграрній політиці
  9. Групи ФЕУз 612
  10. Групи ФЕУз 612

Отже, за результатами зіставлення сильних і слабих сторін з ринковими можливостями й загрозами ми відповіли на наступні питання щодо подальшого розвитку нашого підприємства:

1. Як скористатися можливостями, що відкриваються, використовуючи сильні сторони нашого підприємства?

2. За рахунок яких сильних сторін можна нейтралізувати існуючі загрози?

3. Які слабі сторони підприємства можуть перешкодити скористатися можливостями?

4. Яких загроз, збільшених слабими сторонами підприємства потрібно найбільше побоюватися?

Відповіді на ці питання ви можете побачити у Додатку 1. SWOT-аналіз ПП «Агроекологія»

 


 

2.3 Особливості реалізації економічних та соціально-психологічних методів управління на підприємстві «ПП «Агроекологія»

Важливим елементом праці колективу підприємства є забезпечення організаційного порядку, тобто такого режиму роботи, коли кожен працівник знає свої функціональні обов'язки та повноваження. Організаційний порядок впливає на вироблення в колективі стереотипу поведінки, в результаті чого його члени виконують свої обов'язки чітко та продуктивно — навіть за відсутності керівника.

Проте організаційний порядок не повинен обмежувати ініціативу і творчий підхід кожного працівника. Знайти розумне співвідношення між цими двома вимогами — важливе завдання керівника первинного колективу. Головним у створенні та підтриманні організаційного порядку в колективі є розподіл обов'язків між його членами, на ПП «Агроекологія» обов'язки між працівниками розподіляється за галузевим принципом, нейтральною фігурою є керівник, який організовує роботу підприємства і здійснює управління колективом.

Управління — це цілеспрямований вилив керівника на трудовий колектив з метою ефективного вирішення поставлених завдань. Для цього керівник одночасно використовує такі протилежні засоби впливу, як економічні, адміністративно-командні та соціально-психологічні.

Основу адміністративно-командного управління складає: постановка завдань, контроль за їх виконанням, застосування заходів дисциплінарного впливу за виконанням або неналежним виконанням покладених на працівника обов'язків.

Основу економічних методів управління є насамперед економічні відносини, в основу яких покладено об'єктивні потреби й інтереси людей. Виз­начення сукупності економічних важелів, за допомогою яких дося­гається ефект, що задовольняє вимоги колективу в цілому й кожно­го працівника зокрема. Ефективність використання економічних важелів і сти­мулів, що визначають зміст кожної форми, залежить від умов господарської діяльності. Планування як складова економічних ме­тодів управління необхідне для:

- визначення основних шляхів та засобів щодо зміцнення власності;

- передбачення тенденцій щодо економічного зростання;

- визначення потреб у виробничих ресурсах і шляхів найефективнішого їх використання.

Планування - це специфічна сфера економічної діяльності на науковій основі, тому управління використовує його методи та прийоми для здійснення економічного впливу на всі ланки госпо­дарського механізму.

Економічне стимулювання як метод управління реалізується че­рез відповідні принципи управління. Основними його джерелами в ПП «Агроекологія» є:

- фонд соціального розвитку, який колектив використовує для зміцнення матеріально-технічної бази та соціально-культурної сфе­ри, проведення оздоровчих, культурно-масових заходів;

- фонд оплати праці та матеріального заохочення, який використовується на заробітну плату, матеріальну допомогу та інші потреби колективу підприємства.

Матеріальне заохочення сприяє удосконаленню організації та зміцненню дисципліни праці, підвищенню рівня її нормування та продуктивності, досягненню високих показників діяльності підприємств в цілому. Воно є ефективним лише тоді, коли всі кате­горії працюючих однаковою мірою зацікавлені в його збільшенні. Особливе значення тут має особиста зацікавленість управлінського персоналу. Від якості управлінських рішень залежить ефективність використання матеріально-сировинних та інших ресурсів, якість виготовлених послуг та продукції, тобто ефективність діяльності підприємства.

Основу соціально-психологічного управління колективом створює стимулювання.

"Стимул" (під лат. — stimule) — це гострокінцева палиця, якою у стародавні часи ганяли тварин. У переносному розумінні — це матеріальна, моральна винагорода.

Для того, щоб ефективно користуватись цим методом, сучасний керівник потребує знань у галузі психології, педагогіки, соціології та інших суспільних наук.

Не останню роль відіграє і розумне використання зарубіжного досвіду управління з урахуванням традицій, звичок, уявлень про моральні цінності кожного народу, оскільки однакові факторії можуть мати різний вплив на людей. Наприклад, у СІІІА, де успіхи економіки пов'язують з діяльністю енергійних та ініціативних людей, система стимулювання праці включає фактори, які сприяють розвитку цих якостей. У розвитку японської економіки стимулом є не індивідуалізм окремих працівників, а групова солідарність, вірність первинному трудовому колективу.

Матеріальне й моральне стимулювання дає позитивний результату всіх сферах діяльності. Наприклад, на ПП «Агроекологія» розуміючи необхідність заохочення працівників за сумлінне і зразкове виконання службових обов'язків видано наказ: «Для посилення зацікавленості працівників підприємства у сумлінному і зразковому виконанні службових обов'язків, творчому підході до роботи та досягненні позитивних результатів у праці активніше застосовувати діючу систему заохочень».

Реалізація цієї вимоги передбачає:

- створення системи засобів заохочення;

- розробку системи показників ефективної роботи працівників підприємства.

Засоби заохочення працівників вказані у статуті підприємства, а саме, подяка, грошова премія, подарунок, коштовний подарунок, дострокове присвоєння категорії.

За особливі заслуги в роботі працівники можуть бути представлені до державних нагород і присвоєння почесного звання "Заслужений працівник сільського господарства України". Щоб оцінка роботи була об'єктивною, необхідне наукове обґрунтування її показників з тим, щоб враховувати як кінцевий результат діяльності, так і конкретний внесок у його досягнення кожного працівника.

В арсеналі психологічних методів управління первинним колективом важливе місце займає належний психологічний клімат, тобто емоційний настрій колективу, що відображає сформовані стосунки між його членами.

Психологічний клімат у колективі може бути сприятливим та несприятливим. Перше передбачає високу вимогливість його членів до себе і один до одного, а разом з тим повагу і доброзичливість; вільне висловлювання власної думки під чає обговорення різних аспектів життєдіяльності колективу, відсутність тиску керівника на підлеглих; задоволення кожного належністю до колективу. Відомо, що від емоційного стану працівників залежить продуктивність праці. Чітка організація роботи, сприятливі умови праці займають чільне місце. Стосовно роботи — це справедливий розподіл обов'язків між працівниками та підтримання їх рівномірного навантаження; забезпечення працівників належними приміщеннями та засобами зв'язку, надання можливості користування службовим транспортом.

Іншим важливим питанням є вирішення таких побутових проблем підлеглих, як забезпечення житлом, дитячими дошкільними закладами, медичним обслуговуванням тощо. Ті керівники, які ці питання вирішують, користуються повагою в колективі, і вони, як правило, створюють в колективі атмосферу вимогливості, принциповості, взаємної поваги та доброзичливості. На ПП «Агроекологія» є своя столова для працівників, підприємство допомагає школі та дитячим садкам, постачаючи туди свою продукцію безкоштовно і при необхідності роблять ремонт, закупляють обрання і т.д., в селі збудовано церкву, функціонує дім культури, в якому за фінансуванням підприємства періодично проводяться різноманітні культурно-масові заходи.

Важливе значення в створенні і підтриманні в колективі належного психологічного клімату відіграє ділова критика. Аналіз практики свідчить, що критика це ефективний засіб боротьби з недоліками в роботі. Але керівники, які використовують цей засіб, мусять пам'ятати, що це — дуже «гостра» зброя. Проте тим, хто критику обрав як один з основних засобів боротьби з недоліками в роботі, доцільно нагадати слова Дейла Карнегі відомого американського фахівця в галузі міжособистісних стосунків. На його думку, критика шкідлива. Вона лише може зачепити людську гідність, завдати удару уявленню про власну значимість, викликати почуття образи та обурення. Людина може забути допущені помилки, але на все життя запам'ятати заподіяну образу.

Чи означає це, що керівник не повинен критикувати підлеглих? Безумовно, ні. Однак при цьому слід пам'ятати, що критика не повинна ображати людяну. Краще перехвалити, ніж перестаратися з критикою. Керівники ПП «Агроекологію» також використовують конструктивну критику, але вона завжди доцільна і не переходить межі допустимого, так як надмірна критика, навіть справедлива, завдасть більше шкоди, аніж принесе користі.

Важливе значення для психологічного клімату даного підприємства є високий авторитет власника підприємства, якого всі працівники дуже поважають і шанують, завжди дослуховуються до нього при вирішенні будь-яких питань, тобто він є як формальним так і неформальним лідером на підприємстві.

Таким чином, керівник, здійснюючи управління колективом, мусить знати психологічний клімат у колективі, створювати і постійно впливати на нього за допомогою економічних, адміністративних та соціально психологічних методів управління для того, щоб ефективно вирішувати всі поставлені завдання.


 

2.4. Оцінка ефективності застосування системи методів управління в діяльності підприємства «ПП «Агроекологія»

Ефективність - це оціночний критерій діяльності колективу працівників у будь-якій сфері, включаючи управління.

Управлінська праця відноситься до найбільш складних видів людської діяльності, і її оцінка не завжди може бути проведена прямим шляхом через відсутність формалізованих результатів, кількісної оцінки окремих видів виконуваної роботи. Тому для виміру її ефективності часто застосовуються непрямі методи.

При цьому потрібно пам'ятати, що результат управлінської праці виражається не тільки економічним, але і соціальним ефектом. Що ж стосується витрат, то вони являють собою живу й уречевлену управлінську працю.

На практиці при оцінці ефективності праці широко застосовуване поняття «економічна ефективність» і воно є більш вузьким поняттям, тому що являє собою тільки економію живої й уречевленої праці, яка одержується в сфері управління матеріальним виробництвом за рахунок оптимізації і раціоналізації управлінської діяльності.

Критерієм оцінки ефективності праці є також соціальна ефективність, що через відсутність кількісних вимірників визначається головним чином якісними показниками. Критерій же економічної ефективності управлінської праці дає можливість кількісно вимірити ефективність праці в апараті управління. Тому він знайшов більше практичне застосування.

В ПП «Агроекологія» комплексно застосовуються всі методи управління діяльністю підприємства:економічні, адміністративні та соціально-психологічні. Підприємство отримує сталі високі прибутки і кожного року покращує свої результати, про що ви можете побачити в таблиці 2.1.1., це свідчить про якісне виконання своїх обов’язків керівниками. Психологічна атмосфера в підприємстві хороша, плинність кадрів низька. Підприємство розвиває інфраструктуру села, створює гарні умови для життя працівників та їх сімей. Допомагає школі та дитячому садку, як продукцією, так і фінансово.

Для населення продукція продається за значно нижчими цінами. Так як уже більше 30 років на поля не вносять ядохімікати, та мінеральні добрива, то вся продукція екологічно чиста, і немає шкідливих викидів в атмосферу. На території знаходиться столова для працівників, для персоналу, який не може прийти в столову, їжу привозять на місце роботи, що є дуже зручним, так як не потрібно відриватися від трудового процесу. Вся техніка у господарстві є сучасною і зручною у використанні. для працівників проводяться курси по її використанню, і проводять їх закордонні фахівці.

Трудовий колектив злагоджений працює постійно, на підприємстві цінується повага до старших колег. Працівники абсолютно різної вікової категорії, але працюють злагоджено. Є можливість кар’єрного зросту, кваліфіковані кадри дуже цінуються, при необхідності дається службовий автомобіль, або оплачуються витрати палива. Керівництво поважають тому конфлікти виникають рідко, а якщо і виникають то вирішуються швидко і конструктивно.

Широко використовуються заохочення, як матеріальні так і нематеріальні. Для населення села і працівників періодично організовуються культурно-масові заходи, які повністю фінансуються за рахунок підприємства. В селі збудовано велику церкву, є священик. Також будується готель та гуртожиток для студентів-практикантів та гостей підприємства.

Правила трудового розпорядку виконуються сумлінно, за порушення застосовуються санкції по закону. Трудова дисципліна на високому рівні.

Отже, можемо зробити висновок, що керівництво підприємства ефективно, застосовує всі методи управління підприємством, причому не розриваючи їх а в комплексі, тому колектив працює злагоджено, як один механізм.


 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав