Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Теоретичний матеріал

Читайте также:
  1. VІІ. МАТЕРІАЛИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  2. Амортизація основних засобів та нематеріальних активів
  3. Антропологічний матеріалізм Л. Фейербаха. Критика релігії та ідеалізму у філософії Фейербаха.
  4. Види матеріальної відповідальності. Випадки повної матеріальної відповідальності. Порядок покриття шкоди, заподіяної працівником. Визначення розмірів шкоди.
  5. Визнання зменшення корисності основних засобів та нематеріальних активів
  6. Висновки за матеріалами аналізу санітарних умов.
  7. Відкриття матеріалів досудового розслідування іншій стороні здійснюється слідчим у порядку, передбаченому цим Кодексом.
  8. Горючі і токсичні речовини та матеріали
  9. Здатність речовин і матеріалів до загорання
  10. ЗМІСТ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

Медсестринствов хірургії

Теоретичний посібник

Тема: „Догляд за хворими з захворюваннями кінцівок”

 

План лекції:

· Види змертвінь. Медсестринська діагностика сухої та вологої гангрени.

· Поняття про тромбопоез та емболію, клініка, профілактика та лікування. Тактика медсестри при підозрі на тромбоемболію.

· Виразки, їх види, клініка, способи лікування. Роль медичної сестри при лікуванні виразок.

· Загальні поняття про облітеруючий ендатеріі, облітеруючий атеросклероз. Можливі етнологічні чинники, клінічний перебіг медсестринська діагностика, методи лікування.

· Варикозне розширення вен нижніх кінцівок, тромбофлебіт, флемботромбоз: клініка, діагностика, ускладнення та способи лікування.

Питання до лекції:

 

1. Які протипоказання до оперативного лікування варикозного розширення вен?

2. Коли і як накладають еластичний бинт?

3. Як називається місцева смерть тканин, клітин або органів?

 

Домашнє завдання:

„Хірургічні захворюваннями кінцівок”

Література:

В.М.Буянов ст.393-401 ст.613-619

Д.Ф.Скрипниченко ст.332-366 ст.575-580

А.В.Сиромятникова ст.332-339

Л.В.Цитовська ст.331-337

 

 

Теоретичний матеріал

Види змертвінь – некроз, гангрена.

Не місцева загибель тканин або органів в живому організмі. В основі лежить глибоке порушення кровотоку тадоставки поживних речовин.

ГАНГРЕНА

Суха Волога
1. Частіше при повільному порушені кровотоку. 2. В кінцівках у обезводнених виснажених хворих. 3. По мірі розвитку тканини висихають, зморщуються, муміфікуються, робляться цупкими. 4. Є демаркаційна лінія. 5. Мікроорганізми розвиваються погано. 6. Розпаду змертвілих тканин немає. 7. Токсини не всмоктуються. 1. При швидкому порушенні кровотоку. 2. У повних пастозних хворих. 3. Тканини не встигають висихати, гнилісний розпад, швидко розповсюджується набряк, блідість, пухирі з сукровичним вмістом, Р немає. 4. Немає чіткої границі процесу. 5. Швидко приєднується розвиток корекції. 6. Розпад змертвілих тканин. 7. Виражені симптоми інтоксикації.

ТРОМБОЗ – патологічний стан, що характеризується утворенням згустку крові в ділянці судинного русла.

Умовою виникнення артеріальних тромбозів є:

1. порушення цілісності судинної стінки;

2. з міна системи гемостаза в бік гіперкоагуляції;

3. сповільнення кровообігу.

ЕМБОЛІЇ – закупорка просвіту артерії емболом. Який найчастіше є причиною тромбу, бувають також жирові, повітряні, тканинні, мікробні та інші емболи. Найчастіше причиною артеріальних емболій є захворювання серця (інфаркт міокарда, ревматична комбінована мітральна вада серця, вроджені вади серця, бактеріальний ендокардит).

Клініка гострої емболії магістральних судин кінцівок.

Першою кардинальною ознакою є раптовий гострий біль, схожий на „Удар кнутом”. Біль завжди локалізується в визначеному сегменті судинної системи. Хворі налякані, збуджені, стогнуть. Потім з'являється відчуття затерпання в пальцях і втрата можливості рухатись.

Об'єктивні ознаки:

1) блідість, "мармуровість"шкірних покровів;

2) відсутність Р в артеріях, дистальніше місця локалізації ембола;

3) зниження місцевої температури;

4) зниження або відсутність всіх видів шкірної чутливості;

5) порушення функції кінцівки.

Перша допомога: хворим не можна вставати; ввести знеболюючі засоби та спазмолітики, щоб зменшити біль і спазм (но-шпа,папаверин, галідор, компламін, нікотинова кислота). Місцево - кінцівці надати злегка при підняту позу, покласти міхур з льодом.

Лікування: емболектомія або тромбектомія, шунтування судини.

ВИРАЗКИ - дефект шкіри або слизової оболонки, який має хронічний перебіг і схильність до рецидивів. Це наслідок порушення кровообігу і нервоотрофічних розладів (туберкульоз, сифіліс, ускладнення варикозного розширення вен, облітеруючого ендартеріїту).

ОБЛІТЕРУЮЧИЙ ЕНДАРТЕРІЇТ – це дистрофічні ураження артерій дистальних відділів нижніх кінцівок, що призводять до стенозу і облітерації судин з розвитком ішемічного симптомокомплекса.

Захворювання частіше зустрічається у чоловіків увіці 20-30 років. Співвідношення між чоловіками і жінками 99:1.

Причини. Початку ендартеріїта сприяють тривале переохолодження, відмороження, травми нижніх кінцівок, куріння, авітамінози, важкі емоційні потрясіння, психічні розлади, інфекції. Ці фактори приводять до спазму артерій. Тривалий спазм артерій веде до хронічної ішемії судинної стінки, внаслідок чого настає гіперплазія інтими, фіброз і дегенеративні зміни власного нервового апарату судинної стінки. На фоні зміненої інтими утворюються тромби, відбуваються звуження і облітерація просвіту судин.

Клініка. Скарги на зяб кість, поколювання і пекучий біль в кінчиках пальців, підвищену втомлюваність. З'являється „перемежаюча” кульгавість – хворий починає відчувати болі в ікроножних м'язах або стопі при ходьбі, що змушує його зупинитись.

При огляді кінцівка бліда, холодна на дотик; при пальпації шкіра стоп і гомілок суха, лущиться, на підошвах - гіперкератоз. Нігті стають матовими, ламкими. М’язи гомілки і стегна атрофуються, місцями з’являються ділянки облисіння на нижніх кінцівках. Пульсація на артеріях стоп на визначається. Іри прогресуванні болі з’являються у спокої, стають постійними і нестерпними, В дистальних відділах кінцівок утворюються виразки, приєднується набряк стопи і гомілки, розвивається гангрена пальців і стоп. Діагностика. Симптом плаитариої ішемії Опеля-заключається в зблідненні підошви стопи враженої кінцівки, при піднятої догори.

Проба Гольфлама - хворому, що знаходиться в позі на спині з піднятими над ліжком ногами пропонують виконати згинання і розгинання в гомілково — ступневих суглобах. При порушенні кровообігу вже після 10-20 рухів хворий відчуває втому в нозі.

Додаткові методи: термографія, ангіографія.

Лікування: в ранніх стадіях - консервативне:

1) усунення дії неблагоприємних факторів/заборона паління, вживання алкоголю);

2) усунення спазму судин за допомогою спазмолітиків (но-шпа, галідор) і гангліоблокаторів (дипрофен, гексоній,дикалін);

3) зняття болі (анальгетики, внутрішньо артеріальні блокади 1% розчином новокаїну, епідуральні блокади);

4) покращення метаболічних процесів в тканинах (віт. В1, В6, В12, В15, нікотинова кислота, солкосеріл, компламіл, серміон);

5) нормалізація процесів згортання крові, покращення реологічних властивостей крові (гепарин, курантил, трентал, реополіглюкін);

6) десенсибілізуючі засоби (димедрол, піпольфен, супрастін);

7) фізіотерапевтичні і бальнеологічні процедури (гіпербарична окситенація, УВЧ - терапія, радонові і сірководневі ванни).

При відсутності ефекту від консервативної терапії показана операція: поперекова симпатектомія,яка усуває спазм периферійних судин.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав