Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вимоги охорони праці до організації робіт учнів по самообслуговуванню.

Читайте также:
  1. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  2. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  3. IV. Вимоги до технологічних процесів лісосічних робіт
  4. IV. Вимоги соціальної відповідальності
  5. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  6. V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
  7. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  8. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  9. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  10. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.

1. Відсутність медичних протипоказань

В плані трудового виховання школярі всіх класів залучаються до роботи з самообслуговування у відповідності із своїми віковим здібностями, станом здоров’я, навичками та знаннями набутими в процесі навчання.

Обов’язковими організаційними заходами під час цих робіт є:

– відсутність медичних протипоказань (визначається за результатами медогляду);

– залучення до дозволених у відповідності з віковими особливостями учнів робіт;

– проведення інструктажів з охорони праці та з прийомів виконання роботи;

– роботи повинні проводитися в спецодягу;

– постійний контроль за виконанням робіт.

2. Залучення до дозволених у відповідності з віковими особливостями учнів робіт: рекомендовані види робіт для різних класів.

Основні види робіт до яких дозволено залучати учнів:

1-4 класи (початкові класи)

Підтримання чистоти в класах, санітарне чергування, догляд за квітами, птахами, кролями (в живому куточку і на шкільній фермі). Виготовлення годівниць для птахів.

5-7 класи

Миття підлоги в класі та навчальних кабінетах, виготовлення і ремонт навчального обладнання, інвентарю, участь у ремонті шкільних приміщень, спортивних майданчиках тощо.

8-9 класи

Виконання робіт із застосуванням побутових електроприладів.

10-11 класи

Додається перенесення неважких речей. Робота на механізмах та машинах під час практичних занять та практики в процесі професійногонавчання.

 

3.Забезпечення спецодягом, інвентарем

Усі роботи з самообслуговування виконуються учнями в спецодязі (халат, берет, фартух, косинка). Колективне використання спецодягу при цьому не допускається. У навчальному приміщенні необхідно передбачити місце для зберігання прибирального інвентарю, спецодягу та мила. Технічний інвентар для прибирання повинен бути промаркованим, закріпленим за кожним навчальним та допоміжним приміщенням і зберігатися окремо у спеціально виділених місцях разом із спецодягом.

Миття підлоги дозволяється школярам з 10 років при обов'язковому використанні швабри. До виконання кожного нового виду робіт учні допускаються тільки після проведення інструктажу з техніки безпеки.

Прибирання класів, майстерень, навчальних кабінетів проводиться після закінчення останнього уроку, а спортивних залів – після кожного уроку і після закінчення уроків, занять секцій. Мати в спортивному залі чистять пилососом не рідше одного разу на тиждень, вологе протирання чохлів здійснюють щоденно.

Для очищення взуття від бруду перед входом у школу повинні бути встановлені скребачки, решітки, які необхідно протягом дня декілька разів очищати.

Змінне взуття у школярів є одним із ефективних засобів зниження кількості пилу в приміщеннях школи. У гардеробі слід передбачити спеціальне місце для зберігання взуття.

До спортивного залу допускаються учні тільки в спортивному одязі і взутті.

Для збору сміття необхідно встановити в навчальних приміщеннях корзини для сміття.

Техперсонал закладу освіти забезпечується спецодягом для прибирання.

4. Проведення інструктажів з охорони праці та здійснення постійного контролю за виконанням робіт.

У разі організації робіт учнів по самообслуговуванню (чергування, прибирання територій, приміщень тощо) з вихованцями, учнями навчального закладу проводиться цільовий інструктаж.

Реєстрація проведення цільового інструктажу здійснюється у журналі реєстрації інструктажів з безпеки життєдіяльності встановленої форми, який веде і зберігає класний керівник, якщо організація заходу з самообслуговування здійснюється для певного класу.

Позаплановий інструктаж з вихованцями, учнями проводиться у разі порушення ними вимог нормативно-правових актів з безпеки життєдіяльності, що може призвести чи призвело до травм, аварій, пожеж тощо, у разі нещасних випадків за межами навчального закладу. Реєстрація позапланового інструктажу проводиться в журналі реєстрації інструктажів з безпеки життєдіяльності.

5. Заборонені види робіт (для учнів усіх класів)

1. Небезпечні для життя роботи: чищення снігу з дахів, миття вікон, заготовка льоду, обслуговування котельних, землерийні роботи, розбирання будівель, роботи з отрутохімікатами та дезинфекція, обслуговування електроустановок та мереж.

2. Небезпечні роботи в епідеміологічному відношенні: прибирання санітарних вузлів, умивальних кімнат, місць загального користування, прибирання і вивіз харчових відходів та побутового сміття, збирання вторинної сировини на сміттєзвалищах, ринках та медичних установах.

3. Роботи, пов’язані з важкими фізичними навантаженнями: розвантажувально-навантажувальні роботи (категорично заборонено: вугілля, цемент, мінеральні добрива та інші хімікати), ковальство, повалення дерев та інші.

Робота на кухні дозволена з 14 років після медичного огляду у медпункті навчального закладу.

6. Вимоги до організації робіт з переміщенням вантажів: режим роботи, норми переміщення вантажів для учнів.

Учнів шкіл дозволяється залучати до переміщення вантажів за таких умов:

1) відсутність медичних протипоказань;

2) переміщення займає не більше 1/3 робочого часу;

3) виконання рекомендацій щодо норм до переміщення важких речей.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав