Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВИБІР І ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ.

Читайте также:
  1. XIV. Реалізація права вступників на вибір місця навчання
  2. Алгоритм вивчення теми
  3. Алгоритм вивчення теми 1
  4. Аналіз основних наукових підходів до вивчення батьківського ставлення до дітей
  5. Вибір мови програмування
  6. Вибір стратегій підприємства
  7. Вибір теми, етапи виконання та порядок захисту курсової роботи
  8. Вивчення однорідних членів речення
  9. Дисципліна «Історія України», як об’єкт вивчення, її основні методологічні засади та джерельна база.

ИНФОРМАЦІЙНИЙ ПОШУК.

Для написання курсової роботи треба підібрати по обраній темі літературу і вивчити її. Уся література підбирається студентом самостійно.

В умовах постійного росту обсягу інформації, збільшення числа видань ускладнюється система пошуку інформації, і уміння орієнтуватися в ній стає обов'язковим для будь-якого фахівця. При відсутності навичок відбору, зібрана інформація не буде достатньо повною, опиняться невикористаними багато джерел. Ціль інформаційного пошуку - аналіз інформації за темою, висвітлення стану питання /складання аналітичного огляду/, уточненні при необхідності теми, обґрунтування мети і задач наукового дослідження.

Відправними літературними джерелами є рекомендовані в лекціях книги, брошури, статті і т.п. відповідні змісту проблеми дослідження тематики.

Далі пошук наукової літератури необхідно продовжити в бібліотеці. У процесі підбора літератури рекомендується подивитися декілька нещодавно опублікованих робіт за обраною темою. У таких виданнях звичайно /за рідкісним виключенням/ подається огляд основних раніше проведених досліджень по відповідній проблемі, а у кінці надається список бібліографій по ній. Однак цього недостатньо, необхідний більш заглиблений пошук літературних джерел. Для цього треба звернутися до спеціальних бібліографічної вказівки нереферативного типу: періодичним, ретроспективним, вузькоспеціалізованим, галузевим і загальним та іншим.

Якою б вузькою та спеціалізованою не була тема, пошук матеріалу може зайняти довгий час. Для того щоб звузити середу пошуку, інформацію потрібно проаналізувати та обробити, вибрати найбільш необхідну.

Тому важливо дотримуватися наступних правил відбору літератури:

а/ ретельно вивчати бібліографію;

б/ максимально сумлінно віднестися до підбору матеріалів;

в/ систематично продивлятися періодичну літературу, особливо журнали;

г/ самостійно аналізувати статистичні матеріали;

д/ однаково ретельно вивчати як матеріал, підтверджуючи концепцію дослідження, також і суперечні їй.

Найбільш зручно і доцільно розпочинати збір матеріалів після того, коли скінчено попереднє ознайомлення з джерелами які вже є, та історію досліджуваного питання, з'ясовується сучасний стан проблеми, виявлена уся відносна до неї література.

Ретельне вивчення літератури повинно бути завершене до початку збору фактичного матеріалу.

Якщо в курсовій роботі є цитати, то необхідно зробити посилання внизу сторінки, де зазначається автор, назва роботи, місце видання, видавництво, рік та сторінка.

Наприклад: Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: підручник / Н.М. Ткаченко. – К.: Алерта, 2011, – 976 с.

Якщо використовується журнальна стаття, то у посилання надається її автор, назва, найменування журналу, рік, номер і сторінки.

Наприклад: Сушко Н.І. Фінансова та бюджетна звітність розпорядників та одержувачів бюджетних коштів у 2011 р.: що змінилося / Н.І. Сушко // Все про бухгалтерський облік. – 2011. – № 30. – С. 33 -37.

Після вивчення відповідних джерел приступають до написання курсової роботи.

У вступі до курсової роботи дається характеристика сучасного стану проблеми, котрій присвячена робота, викладається ціль і задачі її, обґрунтовується актуальність та необхідність її проведення, наводиться коротке описання структури та обсягу роботи.

У розділах /главах, параграфах, пунктах/ основної частини ретельно і послідовно викладається зміст виконаної роботи за дослідженню темою, описуються результати досліджень, у тому числі і негативні. Ця частка повинна вміщати аналіз та зіставлення теоретичних та експериментальних даних. Кожна частина, розділ, глава, параграф повинні завершуватися висновками.

Курсова робота не повинна являти собою простий переказ матеріалу. Вся увага повинна бути сконцентрована на розгляді проблемних та дискусійних питань. Неприпустиме копіювання наукових трудів, підручників, навчальних посібників чи лекцій викладачів. Студент повинен творчо опрацьовувати літературні джерела. У противному випадку курсова робота повернеться студенту для переробки.

У закінчені /висновках, рекомендаціях/ коротко викладаються результати дослідження. Вони можуть бути як позитивними, так і негативними.

Висновки потрібно формулювати тільки після завершення роботи. У них не повинно бути багато цифрового матеріалу. Чим більш лаконічні висновки, точніше, безперечні, комплексні, тим вони цінніші. Висновки повинні бути небагато численні та обґрунтовані.

У пропозиціях та рекомендаціях по практичному використанню результатів дослідження, необхідно враховувати перспективу розвитку проблеми.

Усі вносимі пропозиції повинні бути націлені на економічний ефект, якщо запропоновано декілька, потрібно вибрати /на основі порівняльного аналізу/ найбільш перспективні з них.

Процес формування курсової роботи можливо уявити у вигляді такої схеми:

1/ Ознайомлення з задачами і теоретичними положеннями;

2/ Вивчення різних точок зору вчених, експертів, практиків за дослідженим питанням;

3/ Вивчення практичних матеріалів підприємств,

4/ Вироблення власної точки зору за даним питанням;

5/ Висновки та пропозиції по вирішенню аналізованих питань.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав