Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Введення

Читайте также:
  1. Введення
  2. Введення ліків ентерально
  3. Введення.
  4. Етап підготовки до введення задач даного виду
  5. Техніка введення вакцини БЦЖ

Зелена хімія

План:

Введення

Введення

Зелена хімія (Green Chemistry) - науковий напрямок в хімії, до якого можна віднести будь-яке вдосконалення хімічних процесів, що позитивно впливає на навколишнє середовище. Як науковий напрямок, виникло в 90-і роки XX століття.

У ХХ столітті хімічна промисловість розвивалась випереджальними темпами, причому валовий ріст продукції нафтохімії, а також індустрії основного та тонкого хімічного синтезу на кілька порядків перевищив обсяги хімічного виробництва за всю попередню історію людства. Без сумніву, таке інтенсивне зростання виробництва через недосконалість використовуваних технологій спричинило різке збільшення кількості газоподібних викидів в атмосферу, рідких стоків і твердих відходів, що становлять серйозну загрозу середовищу існування людини.
Стурбованість наукового співтовариства проблемою охорони навколишнього середовища проявилася, зокрема, у виникненні низки розділів екологічної науки, предметом яких є вивчення впливу промислових виробництв на екосистеми, а також створення методів знешкодження й утилізації промислових відходів, практична реалізація яких потребує значних фінансових і матеріальних ресурсів.

«Зелена» хімія наразі знаходиться в стадії бурхливого становлення і розвитку. Королівським хімічним товариством Великої Британії видається міжнародний спеціалізований науковий журнал «Green Chemistry»; при Американському хімічному товаристві створено Інститут зеленої хімії, який має 23 філії в різних регіонах світу; заснована й впродовж семи років вручається нагорода Президента США за досягнення в області «зеленої» хімії; Міжнародний союз теоретичної та прикладної хімії (JUPAC) в останні роки регулярно проводить конференції та симпозіуми з «зеленої» хімії тощо.
Нові схеми хімічних реакцій і процесів, які розробляються в багатьох лабораторіях світу, покликані кардинально скоротити вплив на навколишнє середовище великотоннажних хімічних виробництв. Хімічні ризики, що неминуче виникають при використанні агресивних середовищ, виробничники традиційно намагаються зменшити, обмежуючи контакти працівників з цими речовинами.

У той же час, Зелена хімія передбачає іншу стратегію - вдумливий відбір вихідних матеріалів і схем процесів, який взагалі виключає використання шкідливих речовин. Таким чином, Зелена хімія - це свого роду мистецтво, що дозволяє не просто отримати потрібну речовину, але отримати його таким шляхом, який, в ідеалі, не шкодить навколишньому середовищу на всіх стадіях свого отримання.

Послідовне використання принципів Зеленої хімії призводить до зниження витрат на виробництво, хоча б тому, що не потрібно вводити стадії знищення і переробки шкідливих побічних продуктів, використаних розчинників та інших відходів, - оскільки їх просто не утворюється. Скорочення числа стадій веде до економії енергії, і це теж позитивно позначається на екологічній та економічній оцінці виробництва.

В даний час Зелена хімія як новий науковий напрям має велику кількість прихильників.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав